AP Images
ΦΑΓΗΤΟ

7 αμερικάνικα προϊόντα που έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη

"Ένα ψητό κοτόπουλο περασμένο με χλωρίνη στο 4 παρακαλώ": Αυτή είναι μια ατάκα που θα μπορούσε να έχει ακουστεί σε κάποιο αμερικάνικο εστιατόριο.

Η Αμερική και η Ευρώπη είναι δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι ως προς τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων τους. Στην Αμερική, τα ποοστά παχυσαρκίας ενηλίκων ξεπερνούν το 30-40% σε ορισμένες πολιτείες, ενώ και στις μικρότερες ηλικίες, η κατάσταση είναι οριακά τρομακτική. Πιστεύω πως είναι ξεχωριστή εμπειρία το να δοκιμάσεις βάφλες με χοιρινό για πρωινό, αλλά σε καθημερινή βάση, μια τέτοια συνήθεια μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του καθενός. Το ίδιο ισχύει και για τα παρακάτω τρόφιμα, τα οποία καταναλώνονται αποκλειστικά και μόνο εντός αμερικάνικων συνόρων.

Mountain Dew

Μοιάζει με ένα Gatorade αλλά στο πιο πράσινό του, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αναψυκτικά στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη όμως, δεν θα το δεις ποτέ να διατίθεται εμπορικά, καθώς το βρωμιωμένο φυτικό έλαιο που περιέχει, έχει συνδεθεί με την πρόκληση δερματικών ασθενείων, ημικρανιών και απώλειας ισορροπίας.

Γάλα με σωματοτροπίνη

Η σωματοτροπίνη είναι μια πεπτιδική ορμόνη που υποβοηθάει τεχνητά την παραγωγή γάλακτος στις αγελάδες.Αν και η περιεκτικότητά της στο αγελαδινό γάλα δεν ξεπερνάει το 9,7%, η παρουσία της έχει συνδεθεί με την εμφάνιση συμπτωμάτων καρκίνου. Τύποι γάλακτος που έχουν παραχθεί με σωματοτροπίνη, έχουν απαγορευθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από τον Καναδά.

M&M`s

Όπως διαβάζουμε στο Eat This, εδώ υπάρχει ένας παράξενος διαχωρισμός, καθώς τα (νόστιμα σε σημείο εθισμού) σοκολατένια κουφέτα της M&M’s παράγονται με τεχνητά χρώματα στην Αμερική, ενώ στην Ευρώπη, οι σχετικές παραγωγικές διαδικασίες επιτρέπουν μόνο την χρήση φυσικών χρωμάτων. Το 2014, ένα αίτημα προς την μητρική εταιρεία Mars Inc, ζητούσε την γεφύρωση αυτου του ‘χάσματος’ στην παραγωγή του προϊόντος, αφήνοντας στην άκρη τα συνθετικά χρώματα, αλλά κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβέι.

Κοτόπουλο απολυμασμένο με χλωρίνη

Το πλύσιμο του κοτόπουλου με χλωρίνη μπορεί να μοιάζει με βασανιστήριο που θα έκανε σε αθώα ζώα ο Joker, αλλά είναι μια πρακτική που όντως έχει εγκρίνει ο FDA, ο αμερκάνικος οργανισμός τροφίμων, για την εξουδετέρωση βακτηρίων που ενδεχομένως περιέχει ένα κοτόπουλο, όπως η σαλμονέλα. Η συγκεκριμένη πρακτική (ευτυχώς) δεν έχει βρει υποστηρικτές στην Ευρώπη, αν και δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε εισαγωγές τέτοιων προϊόντων στην Αγγλία του Brexit.

Προβρασμένος πουρές πατάτας

Αγαπημένο συνοδευτικό σε γεύματα με κρέας, ο έτοιμος πουρές πατάτας δεν είναι τόσο υγιής όσο υπόσχεται. Πρόκειται για ένα σκεύασμα που περιέχει βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη σε υψηλή ποσότητα, μια τεχνητή αντι-οξειδωτική ουσία που χρησιμοποιείται στην βιομηχανική παρασκευή τσίχλας, ενώ υπάρχει και σε προϊόντα όπως πατατάκια και δημητριακά. Αυτή η ουσία με το ‘εξωτικό’ όνομα που δεν μπορείς να προφέρεις χωρίς να το διαβάσεις, είναι καρκινογόνος.

Χοιρινό – κιμάς

Το αμερικάνικο χοιρινό είναι πάρα πολύ δημοφιλές, σε κάθε Αμερικάνο, ως εκεί. Ο μοσχαρίσιος κιμάς επίσης ποτέ δεν θα κάνει ‘καριέρα’ εκτός αμερικάνικων συνόρων. Στην πρώτη περίπτωση, η ορμόνη ρακτοπαμίνη είναι ο βασικός ‘ένοχος’, καθώς προκαλεί στα γουρούνια συμπτώματα υπερκινητικότητας, ταχυπαλμίας, απότομων αλλαγών συμπεριφοράς, ακόμα και αιφνίδιο θάνατο, θυμίζοντας τη δράση ενός σκληρού ναρκωτικού στον άνθρωπο. Στην περίπτωση του κιμά, τα κοπάδια εντός Αμερικής τρέφονται συχνά με ένα κοκτέιλ ορμονών που περιλαμβάνουν κοινά δηλητήρια όπως η οξική μελεγκεστρόλη. Αν και η συγκεκριμένη ορμόνη δεν υπάρχει σε υψηλή περιεκτικότητα στο κρέας ενός κοινού burger, η παρουσία της είναι συνδεδεμένη με ασθένειες όπως ο καρκίνος του προστάτου και ο καρκίνος του μαστού.