ΑP Photos
ΤΑΞΙΔΙ

Αυτή είναι η πιο ανθυγιεινή κουζίνα του πλανήτη

Οι Ουζμπέκοι μπορεί να είναι περήφανοι για την ανθυγιεινή τους αλλά πεντανόστιμη κουζίνα. Δεν μπορούν να είναι για τις αρτηρίες τους.

Aν ψάχνετε μια κουζίνα που θα καταστρέψει την υγεία σας αλλά θα ομορφύνει τη ζωή σας σίγουρα θα βρείτε πολλά παραδείγματα. Αυτό είναι το σίγουρο. Υπάρχει και μια έρευνα στο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό ‘The Lancet’ που ξεχωρίζει από όλα αυτά μια κουζίνα της οποίας το φαγητό αντιμετωπίζεται ως το πιο ανθυγιεινό όλων. Πρόκειται για την κουζίνα του Oυζμπεκιστάν.

Αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη, θα δει ότι το Ουζμπεκιστάν συνορεύει με το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν. Μακριά από τη θάλασσα και στο μεγαλύτερο μέρος του στην έρημο. Η επικράτεια του υπήρξε κάποτε κομμάτι του Δρόμου του Μεταξιού κάτι που εξηγεί πολλά και για την ίδια την κουζίνα της χώρας. Παρεμπιπτόντως η κουζίνα αυτή είναι πηγή περηφάνιας για τους Ουζμπέκους. Όχι όμως και για την υγεία τους.

Βλέπετε μιλάμε για μια χώρα που βασίζεται στην αγροτική οικονομία. Ταυτόχρονα, μιλάμε για μια χώρα που στο μέρος όπου βρίσκεται προωθεί την καλλιέργεια σιτηρών. Κατά τον τρόπο αυτό είναι βασικά στην εγχώρια κουζίνα το ψωμί και τα noodles. Ταυτόχρονα, όμως -το πράγμα γίνεται καλύτερο- στηρίζεται στο κρέας του αρνιού, λόγω της αφθονίας αρνιών στη χώρα. Αν βρεθείς ποτέ στο Ουζμπεκιστάν, λοιπόν, θα βρεις πολλά παραδοσιακά πιάτα με βάση το αρνί. Ταυτόχρονα θα βρεις συχνά το ρύζι, το λάδι, την πιπερία και την κανέλλα. Εθνικό φαγητό και πιο δημοφιλές φαγητό θεωρείται το πιλάφι με κρέας και καρότα.

Δεν είνα όμως μόνο αυτό. Με βάση όλα αυτά τα υλικά, οι Ουζμπέκοι μαγειρεύουν μερικά πεντανόστιμα φαγητά. Mαζί και πραγματικά ανθυγιεινά. Ένας στους πέντε θανάτους (!) στο Ουζμπεκιστάν είχαν ως βασική αιτία την ανθυγιεινή δίαιτα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κουζίνα στον πλανήτη. Η Lola Abdurakhimova, Ουζμπέκα γαστρεντερολόγος, εξήγησε στο BBC ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την ίδια δεν φταίνε τόσο τα υλικά όσο οι διατροφικές συνήθειες των συμπατριωτών της.

View this post on Instagram

#plov #🇺🇿 #samarkand #uzbekfood #beforeandafter

A post shared by Adrian (@clamp.music) on

Η πλούσια σε θερμίδες και λίπη δίαιτα είναι κατάλληλη για μια χώρα που βασίζεται στην αγροτική οικονομία. Η αστικοποίηση που ζει το Ουζμπεκιστάν τα τελευταία χρόνια έχει φέρει όμως έναν θανατηφόρο συνδυασμό: Οι Ουζμπέκοι άλλαξαν τρόπο ζωής αλλά δεν άλλαξαν διατροφικές συνήθειες. Ταυτόχρονα, κρατούν το παραδοσιακό σνομπάρισμα προς τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικά οτιδήποτε είναι πράσινο. Στη θέση τους ως σνακ προτιμούν τα κεμπάπ, τα ντονέρ ή τα πιο αμερικανικά μπέργκερ.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι δεν ξέρω για σας αλλά εγώ αν ξεκίναγα γαστρονομικό τουρισμό, σίγουρα θα ξεκινούσα τα ταξίδια μου από την Τασκένδη.