iStock
ΦΑΓΗΤΟ

Αυτή είναι η συνταγή για τo τέλειο breakfast sandwich

Το πιο σοφό απ' όλα τα σάντουιτς σε χορταίνει όλες τις ώρες της μέρας.

Στην παράδοξη εποχή που ζούμε τα πάντα θεωρούνται δεδομένα, αλλά την ίδια στιγμή όλα τα δεδομένα αναθεωρούνται, διασκευάζονται και – συνήθως – εμπλουτίζονται κι επεκτείνονται ή τουλάχιστον αυτό θέλουμε να πιστεύουμε.

Η αναβάθμιση είναι μία από τις εμμονές του 21ου αιώνα κι έχει απλώσει τα φιλόδοξα πλοκάμια της παντού. Ακόμα και στην basic μαγειρική.

Το σάντουιτς αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της τάσης μας για ακατάσχετο upgrade. Είναι το πιο εύκολο απ’ όλα τα σνακ (θεωρητικά μπορείς να το φτιάξεις με οτιδήποτε υπάρχει στο ψυγείο σου), αλλά εδώ και καιρό έχει μπει στο μάτι των μεγάλων σεφ και στα μενού ακόμα και πολύ ακριβών εστιατορίων. Πλέον, μπορείς να βρεις σάντουιτς σε φοβερά μπαρόκ εκδοχές και σε τιμές Βερσαλλιών.

Απ’ όλα τα σάντουιτς, αυτό που έχει ταλαιπωρηθεί περισσότερο στα πειραματικά εργαστήρια των εστιατορίων που αποφάσισαν να προσθέσουν Brunch menu είναι το breakfast sandwich. Το πιο σοφά και αρμονικά πλασμένο απ’ όλα τα σάντουιτς.

Αυτό που θα κόψει τη λιγούρα σου, θα σε χορτάσει και θα ικανοποιήσει τους γευστικούς σου κάλυκες καλύτερα απ’ οτιδήποτε άλλο, οποιαδήποτε ώρα της μέρας.

Το λέμε breakfast γιατί αποτελείται από υλικά που συναντάμε σε ένα τυπικό αγγλικό πρωινό, αλλά δεν προορίζεται μόνο για την αρχή της μέρας. Είναι το ιδανικό μικρό μεσημεριανό γεύμα για το γραφείο, μπορεί να λειτουργήσει ως εξαιρετικό ελαφρύ δείπνο πριν τη βραδινή έξοδο για ποτά και σίγουρα θα σε στρώσει μετά τα ποτά, ειδικά αν αυτά αποδείχτηκαν λίγα παραπάνω απ’ όσα υπολόγιζες αρχικά.

Το τέλειο breakfast sandwich

Στην περίπτωση των σάντουιτς γενικά, η τελειότητα είναι συνώνυμο της απλότητας. Για το breakfast sandwich συγκεκριμένα, τέσσερα μόνο πράγματα χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου: Ψωμί, αυγό, αλλαντικό, τυρί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Το ψωμί: Εδώ οι επιλογές είναι άπειρες και όλες είναι σωστές. Για ένα μεσημεριανό breakfast sandwich στο γραφείο (αυτό θα χτίσουμε εδώ), προτείνουμε ένα μπέιγκελ με σουσάμι, αλλά την ίδια καλή δουλειά θα κάνουν δύο φέτες ψωμί (όχι πολύ σκληρό) ή μισή μπαγκέτα.

Το αβγό: Για τη δουλειά, προτίμησε μια ελαφριά ομελέτα ή scrambled eggs. Το αβγό μάτι είναι πεντανόστιμο, αλλά ο κρόκος του θα λερώσει τα πάντα στο γραφείο σου. Το βραστό αβγό είναι μια πιο healthy αλλά και πιο στεγνή επιλογή – σαντουιτσάκι σου χρειάζεται λίγη νόστιμη υγρασία.

Το αλλαντικό: Δύο δρόμοι υπάρχουν εδώ: το λουκάνικο και το μπέικον. Ξέχνα τον πρώτο. Πήγαινε κατευθείαν με το μπέικον. Κι αν θες μια πρακτική συμβουλή, αφού το τσιγαρίσεις κοψ’ το σε μικρά κομματάκια. Ειδικά στο σάντουιτς της δουλειάς δε θέλεις να σου φύγει ολόκληρη η φέτα του μπέικον ή και όλη η γέμιση του σάντουιτς όσο προσπαθείς αν την κόψεις με τα δόντια σου για να φας μια μπουκιά.

Το τυρί: Κάτι κίτρινο, που θα λιώσει ωραία πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Το έμενταλ είναι μια safe επιλογή, αλλά οποιοδήποτε κίτρινο τυρί σε φέτες θα κάνει τη δουλειά.

Και αυτά. Μην μπεις στον πειρασμό να προσθέσεις τίποτα. Μην αντισταθείς στον πειρασμό να το δοκιμάσεις σήμερα κιόλας.