Jametlene Reskp/Unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

Γιατί η μπανάνα Cavendish κινδυνεύει με εξαφάνιση

Μέχρι τώρα τις βρίσκεις παντού, το ερώτημα όμως είναι για πόσο καιρό θα το κάνεις ακόμα. Οι ειδικοί, πάντως, ανησυχούν και ψάχνουν λύσεις.

Βλέπεις αυτό το φρούτο στο τραπέζι της κουζίνας σου, σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά που ασχολούνται με το φαγητό, στα σούπερ μάρκετ, στις ταινίες και στο χέρι του διπλανού σου που, όσο γράφεται αυτό κείμενο, κάνει ένα μικρό διάλειμμα για να βάλει τις σκέψεις του σε μία σειρά.

Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι παγκοσμίως τρώνε πάνω από 100 δισεκατομμύρια μπανάνες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ένας τύπος που ονομάζεται Cavendish (Musa acuminata). Για πόσο ακόμα θα έχουμε τη δυνατότητα να τις καταναλώνουμε, όμως, είναι άγνωστο.

Οι μπανάνες Cavendish απειλούνται με εξαφάνιση λόγω μιας μυκητολογικής ασθένειας (TR4) που έχει βαλθεί να δώσει τέλος στον συνδυασμό μπανάνας και άγευστων δημητριακών με γάλα. Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει ορισμένους επιστήμονες στο να τροποποιούν γενετικά τα φρούτα ώστε να είναι πιο ανθεκτικά στη συγκεκριμένη ασθένεια.

Η καλύτερη λύση ωστόσο, σύμφωνα με το Business Insider, είναι οι αγρότες να αναθεωρήσουν εντελώς την παραγωγή μπανάνας και να σταματήσουν να καλλιεργούν μόνο μία ποικιλία φρούτων συνολικά.

Πώς οι επιστήμονες προσπαθούν να σώσουν την Cavendish

Ορισμένοι φυτοπαθολόγοι δεν πιστεύουν ότι η μπανάνα Cavendish θα έχει την ίδια τύχη με την Gros Michel, την κύρια εξαγώγιμη μπανάνα στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα η οποία μολύνθηκε από έναν προκάτοχο του TR4 με αποτέλεσμα μέχρι τη δεκαετία του 1950 την εξαφάνισή της.

«Η ασθένεια κινείται αργά, οπότε έχουμε τουλάχιστον μια δεκαετία πριν οι επιπτώσεις είναι δραστικές», δήλωσε ο James Dale, καθηγητής και επικεφαλής του προγράμματος βιοτεχνολογίας της μπανάνας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Quennsland. O Dale και οι συνάδελφοί του ανέπτυξαν ένα γενετικά τροποποιημένο Cavendish με την ονομασία QCAV-4, το οποίο, όπως είπαν, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ασθένεια TR4.

Μια άλλη ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge σκέφτεται τον εμβολιασμό ως πιθανή λύση. Υπάρχουν και αυτοί, βέβαια, που υποστηρίζουν ότι τέτοιες λύσεις δε θα λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει ενιαία λύση στο πρόβλημα

Δεν φαίνεται να υπάρχει μια ενιαία λύση στο πρόβλημα που να λειτουργεί, μέχρι στιγμής. Ίσως η ιστορία είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί και η Cavendish δεν θα είναι πλέον η μπανάνα της επιλογής στο εγγύς μέλλον, δήλωσε Dan Koeppel, συγγραφέας του βιβλίου Banana: The Fate of the Fruit That Changed the World στο Insider.  «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κάποια αντίσταση, αλλά θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι καν κοντά στο να λύσει το πρόβλημα. Η απάντηση θα είναι το τέλος της μονοκαλλιέργειας. Η απάντηση είναι η ποικιλία».

Ο ίδιος προτείνει ότι η αντικατάσταση της τρέχουσας ποικιλίας μπανάνας με μια νέα ανθεκτική στην ασθένεια ποικιλία είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση, επειδή οι μύκητες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ένα νέο και πιο ισχυρό στέλεχος στο μέλλον.

Η πραγματική λύση, λέει, είναι η μαζική παραγωγή και πώληση περισσότερων από μία ποικιλιών μπανάνας, διότι όσο πιο ποικιλόμορφες είναι γενετικά οι μπανάνες, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να είναι ευάλωτες σε ασθένειες.