Unsplash
FOOD & DRINK

Η Αθήνα ζει υπέροχες νύχτες

Το φετινό Athens Bar Show μετέτρεψε για λίγο την πρωτεύουσα σε μητρόπολη της bar culture.

Τρίτη βράδυ. Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας είναι σχεδόν άδειοι και τα μπαρ της πρωτεύουσας έχουν στις μπάρες τους μόνο τους γνωστούς θαμώνες. Ο καιρός δροσερός και το θερμόμετρο επιτρέπει τα ρούχα να είναι λιγοστά και τα πανωφόρια να βρίσκονται στο χέρι. Όλα αυτά μπορεί να σου θυμίζουν μια συνηθισμένη Τρίτη, όμως αυτή η Τρίτη και αυτή η εβδομάδα που φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της δεν έμοιαζε με καμία άλλη. Το Athens Bar Show μετέτρεψε την πρωτεύουσα σε μια πραγματική μητρόπολη της mixology κι έβαλε πίσω από τι μπάρες της μερικούς από τους διασημότερους και πιο επιδραστικούς bartenders της παγκόσμιας σκηνής. Μία Αθήνα να την πιεις στο ποτήρι.

Το Athens Bar Show έλαβε χώρα στο Γκάζι την Τρίτη και την Τετάρτη. Χιλιάδες επισκέπτες γνώρισαν νέες και παλιές μπράντες ποτών, ενώ τα σεμινάρια έκαναν όλους τους ενδιαφερόμενους πολλά καντάρια πιο σοφούς. Ενδιαφέροντα projects, καινούργιες μάρκες ποτών και ζωντανοί θρύλοι της μπάρας έπιασαν το μικρόφωνο και μεταλαμπάδευσαν την γνώση ετών. Στα δικά μου μάτια, όμως, η πραγματική πρωταγωνίστρια αυτής της εβδομάδας ήταν η πόλη της Αθήνας, που έβαλε τα καλά της και υποδέχτηκε όλους αυτούς τους ανθρώπους στα σοκάκια και στα μπαρ της.

Τα bar shows είναι μια μόδα των τελευταίων ετών, με ναυαρχίδα εκείνο του Βερολίνου [το BCB πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες] που μαζεύει όλα τα σημαντικά πρόσωπα της bar σκηνής παγκοσμίως. Φέτος, όμως, το δικό μας bar show δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από εκείνο της γερμανικής πρωτεύουσας, και ήταν η αφορμή για να δεις πίσω από τις αθηναϊκές μπάρες θρύλους bartenders.

Το τεράστιο πάρτυ ξεκίνησε από την Κυριακή στο Odori, όπου από τις 4 μέχρι τις 9 βρισκόταν πίσω από την μπάρα ο Naren Young με τον οποίο μιλήσαμε λίγο πριν φτάσει στην χώρα μας. Όλη η Αθήνα μίλαγε για τα negroni και το Martini που σέρβιρε και είχαμε για λίγο την ευκαιρία να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε στο δικό του Dante στην Νέα Υόρκη. [Προλαβαίνεις ακόμα να τα γευτείς αν επισκεφτείς την vermuteria αφού, θα είναι τελευταία μέρα και σήμερα Παρασκευή].

Η Δευτέρα, όμως, έμελλε να είναι η καλύτερη εισαγωγή σε αυτή την γιορτή. Στο Bank Job η ομάδα του Bar Engage από τη Λάρισα και ο Στέφανος Δραγανιδάκης μάζεψαν τρία bar για να κάνουν το δικό τους shift. To Hunky Dory της Φρανκφούρτης, το Le Syndicat του Παρισιού και την ομάδα του Lost+Found της Κύπρου. Την ίδια ώρα στο Peek a Bloom σέρβιρε η ομάδα του Kubrick – Pure Social Club από τη Λάρισα. Με θέα την Ακρόπολη στο A for Athens, βρέθηκε το μοναδικό speakeasy bar της Ρώμης, Jerry Thomas Speakeasy, αλλά και η μεσκαλερία La Punta Expendio de Agave. Στο μαγευτικό Beauty Killed the Beast εμφανίστηκε ο ανήσυχος Χρήστος Γκόλφης από το Kouchico της Σύρου ενώ το Baba au Rum έφερε το Bar Drink Kong της Ρώμης.

Την Τρίτη οι μηχανές ανέβασαν ρυθμούς και σχεδόν όλα τα bar της Αθήνας είχαν guest shifts να παρουσιάσουν. Θα αναφέρω μόνο μερικά από αυτά, όπως το Clumsies που φιλοξένησε το Two Schmucks από την Βαρκελώνη, το Peek a Bloom με το Mitzva Bar της Μόσχας, το Odori Vermuteria di Atene, με τους Gabriele Manfredi και Pietro Rizzo, το Juan Rodriguez με τον Tony Pescatori από το Nightjar στο Λονδίνο, το Barreldier με τον Νίκος Ταχμαζή από το Bar Termini και το 42 με τον Alex Kratena. Στο Noel σέρβιραν μοναδικά cocktails με tequila Ocho, ο Thomas και Jesse Estes. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η ταυτόχρονη παρουσία των Erik Lorintz και Marian Beke πίσω από την μπάρα του φρέσκου Senios.

Τα μοναδικά guests συνεχίστηκαν και την Τετάρτη, με το Senios να φέρνει φέρνει το Himkok της Νορβηγίας, το Peek a Bloom το El Copitas από την Μόσχα και το 1 ½ room από την Αγία Πετρούπολη, το Clumsies το Schofield’s bar και το Paradiso Bar, το Bank Job τον brand Ambassador του Woodford Reserve, Tom Vernom, ενώ στο Beauty Killed The Beast πρωταγωνιστής ήταν το Angostura Rum με την μπάρα του να φιλοξενεί έξι bartenders από Λονδίνο, Λυών και Μάντσεστερ και ανάμεσά τους ήταν και ο global ambassador Daniyel Jones. Τέλος στο Meerkat Cocktail Safari, βρέθηκε το bar Hommage από την Σουηδία.

Όλη η Αθήνα ένα ατέλειωτο πάρτι. Στους δρόμους και τα σοκάκια άκουγες κάθε λογής γλώσσα, ενώ οι bartenders προσπαθούσαν να επισκεφτούν όσα περισσότερα μπαρ γίνεται. Και εκεί που έπινα το tequila cocktail μου από τα χέρια του Jesse Estes, μπήκε μέσα στο bar o Salvatore Calabrese. Ο maestro πήρε ένα χαμηλό ποτήρι tequila και τσούγκρισε με όλους μας. Αυτή ήταν η μαγεία αυτών των ημερών στην Αθήνα. Και όπως είπαν πολλοί από όσους ήρθαν εδώ και την έζησαν, το φετινό Athens Bar Show ήταν ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Όταν ρώτησα το γιατί, δεν χρειάστηκε να σκεφτούν πολύ. Όλοι συμφώνησαν στον καρό, στα πανέμορφα bars και στο ότι όλα είναι τόσο κοντά μεταξύ τους, ώστε το bar crawling αποκτά πραγματικό νόημα. Και αυτή είναι η αλήθεια: δύσκολα το βρίσκεις αυτό σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Και του χρόνου.

(Κεντρική φωτογραφία: Michael Discenza on Unsplash)