ΠΟΤΟ

Η αυθεντική Paloma γνώρισε την αναγέννησή της από την Ελλάδα

Μία ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Γιώργο Μπάγκο με αφορμή την World Paloma Day.

Την πρώτη φορά που θα πιεις Paloma θα γουρλώσεις τα μάτια: δροσιστική, παιχνιδιάρα και χρωματιστή. Όμως πάνω από όλα είναι ένα εύκολο και άκρως καλοκαιρινό ποτό, αφού η καταγωγή του εξηγεί πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά. Βέβαια, δεν ήταν πάντα τόσο διάσημη πέρα από το Μεξικό. Για να φτάσει να έχει γίνει το αγαπημένο καλοκαιρινό ποτό σε όλο τον κόσμο ο Γιώργος Μπάγκος έπαιξε πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Για αυτό, σήμερα, Παγκόσμια ημέρα Paloma ανοίξαμε μια tequila, μια pink grapefruit soda Three Cents, κόψαμε και ένα κόκκινο grapefruit και μιλήσαμε με τον Γιώργο, συνιδιοκτήτη των premium αναψυκτικών Three Cents, για το πως αναγεννήθηκε η Paloma παγκόσμια μέσα από το μεράκι μερικών bartender στην Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν στο Dos Agaves, όπου ο Γιώργος αλλά και άλλοι tequila lovers προσπάθησαν να φτιάξουν αυθεντική Paloma στο κέντρο της Αθήνας. Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά στη ζωή μου ήπια Paloma εκεί. Ίσως, να μην υπήρχε σε καταλόγους άλλων μαγαζιών, αλλά και να υπήρχε δεν τη γνώριζε ο κόσμος. Αυτή η αναζήτηση ήταν που οδήγησε και τον Γιώργο στο να πειραματιστεί και να δημιουργήσει την Pink Grapefruit Soda.

«Το εθνικό ποτό του Μεξικό είναι η Paloma και όχι η margarita όπως πολλοί φαντάζονται. Η margarita είναι αμερικάνικη εφεύρεση και απλά δεν την πίνουν στο Μεξικό παρά μόνο οι τουρίστες. Έτσι λοιπόν το Dos Agaves, σαν tequila bar αφιερωμένο στην προώθηση της κουλτούρας του Μεξικό, προσπαθούσε να φτιάξει μια καλή Paloma. Τα challenges τότε ήταν ότι δεν υπήρχε κάποια grapefruit soda στην αγορά και ότι οι συνταγές που αντί για grapefruit soda χρησιμοποιούσαν χυμό grapefruit, δεν έμοιαζαν καθόλου με την αυθεντική Paloma» λέει ο Γιώργος Μπάγκος.

Για να συνεχίσει: «Ταυτόχρονα εκείνη την περίοδο πειραματιζόμασταν με τεχνικές ανθράκωσης και έτσι αναπόφευκτα οδηγηθήκαμε στην απόφαση να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε τη δική μας Grapefruit Soda αφού υπήρχε και η γνώση αλλά και η ανάγκη. Μόνο που πλέον όχι μόνο μπορούσαμε να φτιάξουμε την Pink grapefruit soda που χρειαζόμασταν αλλά μπορούσαμε να την κάνουμε και ακόμα καλύτερη! 100% φυσική, με τη maximum ανθράκωση, χωρίς χυμό αλλά με τα έλαια από τη φλούδα του φρούτου, για το ιδανικό flavour delivery του ροζ γκρέιπφρουτ».

Σήμερα, η Paloma έχει γίνει συνώνυμο της Pink Grapefruit Soda των Three Cents και έχει απογειώσει τη γεύση δημιουργώντας ένα υπέροχο ποτό. Όπου κι αν ταξιδέψεις στο εξωτερικό βλέπεις σε καταλόγους την Paloma αλλά και παραλλαγές της. Παντού όμως δίπλα από οποιαδήποτε tequila βρίσκεται μια pink grapefruit soda Three Cents. Ο Γιώργος Μπάγκος, ο Δημήτρης Νταφόπουλος, ο Γιώργος Τσιρίκος και ο Βασίλης Καλαντζής κατάφεραν όχι μόνο να αναγεννήσουν την Paloma αλλά και να την κάνουν διάσημη παγκόσμια. Αν κάνεις μια αναζήτηση στο instagram για τη λέξη Paloma θα δεις bar από όλο τον κόσμο να έχουν δίπλα στην tequila της επιλογής τους το μπουκαλάκι Three Cents.

«Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι κάτι που μας κάνει πολύ περήφανους. Όχι, μόνο επαναφέραμε την paloma στην παγκόσμια αγορά και σε χιλιάδες καταλόγους κοκτέιλ αλλά πλέον έχει γίνει το νούμερο ένα drinking strategy για πολλές εταιρίες tequila. Αξίζει να αναφέρω πως όταν ξεκίνησαν τα Three Cents, τα μοναδικά mixers που υπήρχαν διαθέσιμα για long drinks ήταν τα απλά και αρωματισμένα tonic, τα sparkling κρασιά και η απλή σόδα. Στην ουσία τα Three Cents εφηύραν την κατηγορία των flavoured sodas κάτι που έπειτα αντιγράφηκε κατά κόρον και οδήγησε στην έκρηξη της long drink κουλτούρας τόσο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Γιώργος εκτός από συνιδιοκτήτης των Three Cents είναι και λάτρης της tequila. Είναι λάτρης από τότε που δεν ήταν και τόσο διάσημη από τότε που την ξέραμε περισσότερο για σφηνάκι παρά σαν ένα ιδιαίτερο ποτό για neat απόλαυση ή σε cocktail. Έχω ζηλέψει άπειρες φορές τα ταξίδια του στο Μεξικό και τις ιστορίες που μου έχει πει μετά. Σαν λάτρης της tequila και του Μεξικό ήταν μονόδρομος να αναζητήσει την τέλεια Paloma. Όμως τι σημαίνει για εκείνο αυτό το πολύ καλοκαιρινό ποτό;

«Η Paloma είναι συνώνυμη με τη φιλοσοφία της tequila. Είναι ένα ποτό εύκολο, γρήγορο και ευχάριστο που αναδεικνύει το απόσταγμα. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν κάποιος που δεν έπινε tequila λόγω του “κακού” της παρελθόντος, πλέον απολαμβάνει μια paloma λέγοντας ότι είναι ένα ισορροπημένο cocktail στο οποίο καταλαβαίνεις όλα τα συστατικά και σε κάνει να θέλεις να συνεχίσεις. Η Paloma για μένα είναι ο τρόπος με τον οποίο η tequila μπορεί να κερδίσει τη δημοτικότητα που τόσο της αξίζει γιατί είναι ένα απόσταγμα που όμοιο του δεν υπάρχει».

Μία συνταγή αφιερωμένη στη World Paloma Day

  • 50ml Tequila Blanco
  • 200 ml Pink Grapefruit Soda Three Cents

Περνάμε ένα ποτήρι Collins με ένα lime και το βουτάμε σε αλάτι για να φτιάξουμε rim. Βάζουμε πάγο, την tequila και απόγεμίζουμε με Pink Grapefruit Soda Three Cents. Στο τέλος γαρνίρουμε με μια σφήνα γλυκού γκρέιπφρουτ.

Όπως μας είπε ο Γιώργος, αν θες λίγο πιο όξινη γεύση, βάλε για γαρνιτούρα μια φέτα lime. Πολλές φορές θα δεις στην Paloma να έχει αρκετό φρέσκο χυμό lime. Αυτό όμως καταστρέφει τις φυσαλίδες και οδηγεί γρήγορα σε ένα flat ποτό.