Shutterstock
CLASSIC COCKTAILS

Η Paloma είναι το επίσημο ποτό της Γουαδαλαχάρα

Ένα classic cocktail αρκετά απλό για να το φτιάξεις στο σπίτι, που όμως κρύβει υπέροχες ‘μεξικάνικες’ ιστορίες.

Κάθε classic cocktail έχει διαγράψει την δική του πορεία, έχει χαράξει τις δικιές του πινελιές στον χώρο για να φτάσει να γίνει κλασικό, να αντέξει στον χρόνο και να γίνει διάσημο παντού. Αυτή η πορεία σχεδόν σε κανένα classic cocktail δεν ήταν πάντα ανοδική. Έχει σκαμπανεβάσματα και ιστορίες που το κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστό. Η Paloma μας συστήθηκε πριν από μερικά χρόνια και έγινε αμέσως η αγαπημένη μας, αλλά η δημιουργία της μας ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο. Φτιάξε μια Paloma στο σπίτι και πάμε να μιλήσουμε για αυτήν με τον Στέλιο Παπαδόπουλο.

Όταν θες να μιλήσεις για την Paloma, ένας άνθρωπος μάς έρχεται κατευθείαν στο μυαλό. Ο Στέλιος Παπαδόπουλος, είναι Global Brand Ambassador for Casa Cuervo και το 2016 το Επιμελητήριο της Τεκίλας στο Μεξικό (CNIT) τον ανέδειξε ως τον πρώτο μη Μεξικανό Tequila Connoisseur. Επίσης είναι ιδιοκτήτης του bar – πρεσβεία της tequila στην Αθήνα που ακούει στο όνομα Barro Negro. Με τον Στέλιο μιλήσαμε, μέσω τηλεφώνου φυσικά, για την υπέροχη ιστορία που βρίσκεται πίσω από τούτο το ποτό αλλά και για την εύκολη συνταγή του. Χρειάζεσαι μόνο τρία υλικά και έχεις ένα υπέροχο δροσιστικό classic cocktail. 

Η ιστορία της Paloma

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Και όπου αρχή, είναι το όνομά της, που σημαίνει Περιστέρι, και το πήρε απο το γνωστό λαϊκό τραγούδι που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1860. Το cocktail όμως φτιάχτηκε αργότερα. Ορισμένοι λένε ότι δημιουργήθηκε από τον Don Javier Delgado Corona, ιδιοκτήτη και Bartender του ιστορικού La Capilla, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Tequila του Μεξικού όπου και είναι γνωστό για την δημιουργία του θρυλικού Batanga Tequila, Lime, Cola & αλάτι στο χείλος. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αυτό το ποτό διαδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό όμως που έμελλε να απογειώσει ακόμα περισσότερο το long drink με tequila είναι ένα άλλο εμφιαλωμένο, αρωματισμένο αναψυκτικό. Την γνωστή πλέον γκρέιπφρουτ σόδα! Η σόδα με γκρέιπφρουτ, μια αμερικάνικη εφεύρεση της δεκαετίας του 1930, υπολογίζεται ότι έφτασε στο Μεξικό το 1955. Τότε ήταν περίπου και η περίοδος όπου και αναμίχθηκε πρώτη φορά με Tequila και έχουμε την Paloma όπως την ξέρουμε σήμερα. Λίγο μετά έχουμε και του δημιουργούς του αναψυκτικού να διαφημίζουν τον συνδυασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Η Paloma φτάνει στην Γουαδαλαχάρα

Το κλίμα όμως άλλαξε στα τέλη της δεκαετία του 1990. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε ένα εστιατόριο στην Καλιφόρνια γύρω στο 1999, το οποίο και ονόμασε το διάσημο αυτό ποτό ως ‘Paloma’ αλλά μάλλον τείνουμε να θα συμφωνήσω με τα πολλά βιβλία που είχαν ήδη αναγνωρίσει την ‘Paloma’ ως “Tο εθνικό ποτό της Γουαδαλαχάρα”.

Άλλοι το ονομάζουν ως η “Μαργαρίτα του τεμπέλη”. Tequila, γκρέιπ-φρουτ σόδα, λάιμ και πάγο, σε ένα ψηλό ποτήρι με αλάτι στο χείλος. Η ευκολία στην παρασκευή της έχει ως αποτέλεσμα, τα μπουκάλια Tequila και τα ατελείωτα μπουκάλια γκρέιπφρουτ σόδας να πλημμυρίζουν τους δρόμους της πόλης. Τα επόμενα χρόνια, η Paloma σταδιακά κατάφερε να κατακτήσει όλες τις γωνιές αυτής της μεγάλης και σίγουρα διψασμένης γης. 

Η μαγεία ενός τόσο απλού ποτού

Όπως μας λέει και ο Στέλιος “Ένα μεξικάνικο ποτό που οφείλει την ύπαρξή του στη μοναδική γεύση του. Πολύ απλό, ισορροπημένο και απόλυτα δροσιστικό. Γλυκόξινο, αλμυρό αλλά και λίγο πικρό, λόγω της σφήνας γκρέιπφρουτ με την οποία και πρέπει να το γαρνίρουμε! Και αν χρησιμοποιήσετε μια Premium Tequila, ένας ψίθυρος umami, καλύπτει όλη την γεύση. Η Paloma είναι ένα ιδιοφυές ποτό και ό,τι καλύτερο έχουμε στα χέρια μας, ώστε να απολαύσουμε ή να γιορτάσουμε της πιο όμορφες στιγμές μας”.

Η συνταγή της:

50ml Tequila Blanco (Αν θέλεις βάζει 1800 Silver – έτσι για κάτι διαφορετικό), 7,5ml Φρέσκο χυμό Lime, Απογεμίζουμε με Grapefruit Soda

Μέθοδος: Build Up

Ποτήρι: Collins

Γαρνιτούρα: Σφήνα Γλυκού γκρέιπφρουτ