shutterstock
ΦΑΓΗΤΟ

Η ιστορία της ωραιότερης σοκολάτας του κόσμου

Η σοκολάτα Fortuna No4 βγαίνει από ένα κακαόδεντρο που θεωρούνταν εξαφανισμένο. Πλέον μπορούμε να τη γευτούμε, λόγω της περιέργειας δύο Αμερικανών.

Η βόρεια πλευρά του Περού είναι μια από εκείνες τις περιοχές του κόσμου που δημιουργούν μια εντύπωση ότι για κάποιον ευλογημένο λόγο επιλέγουν να μένουν πίσω. Και αυτές οι περιοχές είναι που συνήθως κρύβουν και μερικά από τα ομορφότερα πράγματα που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος. Εν προκειμένω και να γευτεί.

Μέσα σε αυτή την περιοχή βρίσκεται το Maranon Canyon που φιλοξενεί το δέντρο Pure National, ένα από τα σπανιότερα και αρχαιότερα κακαόδεντρα που θα βρει κανείς στη ζούγκλα του Αμαζονίου με ιστορία που φτάνει τα 5.300 χρόνια.

Μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα το δέντρο αυτό καλλιεργούνταν σε μεγάλες εκτάσεις του Εκουαδόρ αλλά μια ασθένεια στα κακαόδεντρα της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα, στις αρχές του 20ού αιώνα να θεωρείται εξαφανισμένο. Ωστόσο, το 2007 δύο Αμερικανοί, τελείως τυχαία βρέθηκαν μπροστά σε ένα πολύ παράξενο δέντρο. Για ακόμα μια φορά, η περιέργεια πρόσφερε στην ανθρωπότητα. Αυτή τη φορά σε επίπεδο γεύσεων.

Οι δύο τους, παππούς και εγγονός παρεμπιπτόντως, εντυπωσιάστηκαν τόσο από το δέντρο που επέλεξαν να στείλουν δείγματα στους ειδικούς, προκειμένου να πάρουν κάποιες απαντήσεις. Θέλησαν να καταλάβουν τι είναι αυτό το δένρο που πρώτη φορά έβλεπαν στη ζωή τους. Προς έκπληξη όλων, επρόκειτο για το αρχαίο κακαόδεντρο Pure National.

Τι είναι όμως αυτό που ξεχωρίζει αυτή τη σοκολάτα από άλλες; Ξέρουμε ότι τα περισσότερα κακαόδεντρα έχουν τους γνωστούς καρπούς που ξεκινούν από κιτρινοπράσινο και φτάνουν ως το μοβ. Ο καρπός του συγκεκριμένου κακαόδεντρου όμως ήταν λευκός και είναι -χωρίς προσθήκη ζάχαρης- πολύ πιο φρουτώδης. Ταυτόχρονα, δεν είναι και καθόλου πικρός.

Από τη στιγμή που έγινε η ανακάλυψη, οι δύο Αμερικανοί πήραν καρπούς από το πρώτο δέντρο που εντόπισαν και ξεκίνησαν να καλλιεργούν, ιδρύοντας τη Maranon Chocolate. Όταν οι δύο άντρες έμαθαν τα βασικά για την περιποίηση των κακαόδεντρων, ταξίδεψαν στην Ελβετία για να συνεργαστούν με έναν διάσημο σεφ και ζαχαροπλάστη. Το 2011 η σοκολάτα παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης των Ηνωμένων Πολιτειών και ενθουσίασε τους πάντες. “Δουλεύουμε 50 χρόνια φτιάχνοντας σοκολάτα και δεν έχουμε ξαναγευτεί κάτι παρόμοιο”, δήλωσε ο πασίγνωστος ζαχαροπλάστης Φρανς Ζέιγκλερ. Μετά πήρε τον συνεργάτη του και έφτασαν μέχρι το Περού για να δουν με τα μάτια τους τα κακαόδεντρα.

Η σοκολάτα που έχει χαρακτηριστείως το ‘rollex των σοκολατών’ έχει αποκτήσει πλέον και εμπορικό όνομα: Fortunato No 4. Δεν είναι ότι μπορείς να τη βρεις εύκολα στα εμπορικά καταστήματα. Βρίσκεται μόνο σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία.