iStock
CLASSIC COCKTAILS

Η ιστορία του Mai Tai, του απόλυτα καλοκαιρινού cocktail

Μία ωδή στο πιο καλοκαιρινό cocktail με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Mai Tai.

Μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το διασημότερο cocktail στον κόσμο. Μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται ότι είναι ένα από τα πιο boozy cocktail αλλά και εκείνο που η ιστορία του είναι τόσο ασαφής όσο και η συνταγή του. Εμείς μιλήσαμε με τον Άγγελο Ζεϊμπέκη, head bartender στο Speakeasy της Αθήνας, για να μας πει τα πάντα γύρω από το Mai Tai.

Συνάντησα τον Άγγελο στα Κουφονήσια, και συγκεκριμένα στον Μύλο, σε ένα άκρως καλοκαιρινό σκηνικό που όλα είναι λίγο πιο όμορφα. Το Mai Tai δεν έχει τέτοια ανάγκη όμως, αφού οι επιγεύσεις και τα αρώματά του από τo ρούμι και τo λικέρ, δημιουργούν έναν συνδυασμό που σε ταξιδεύει σε εξωτικά μέρη. Για όλα αυτά αλλά και για την ιστορία του μιλήσαμε πίνοντας μερικά μαζί cocktails με τον Άγγελο, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Mai Tai που είναι στις 30 Αυγούστου.

Η ιστορία του Mai Tai

Όλα ξεκίνησαν το 1930, όταν στα μπαρ των Ηνωμένων Πολιτειών τα cocktails και η δημιουργικότητα ήταν στο απόγειο τους. Τα cocktails αντλούσαν έμπνευση από την Πολυνησία και κάπως έτσι στην περίοδο μετά την ποτοαπαγόρευση, το tiki κίνημα έκανε τα πρώτα του βήματα.

Μπόλικο ρούμι, εξωτικά φρούτα και φανταχτερά ποτήρια μαζί με ντεκόρ συνέθεταν cocktails που έμεναν στη μνήμη όσων τα έπιναν σε μπαρ και καλοκαιρινά θέρετρα. Ένα απ’ αυτά, μάλιστα, κατάφερε να ταξιδέψει σε όλα τα μέρη του κόσμου, να γνωρίσει αμέτρητες παραλλαγές και να γίνει αντικείμενο μιας δημόσιας διαμάχης που έφτασε μέχρι τα δικαστήρια. Το Mai Tai.

Για πολλά χρόνια, δύο εμβληματικές φιγούρες της tiki κουλτούρας έριζαν για την καταγωγή και την πατρότητα του συγκεκριμένου cocktail. Ο πρώτος διεκδικητής ήταν ο Ernest Raymond Beaumont Gantt (για πολλούς, αυτός είναι ο εμπνευστής της tiki κουλτούρας), ο δεύτερος ήταν ο Victor Jules Bergeron, Jr., δημιουργός της αλυσίδας πολυνησιακών εστιατορίων-bar Trader Vic’s.

Οι δυο τους απογείωσαν αυτό που σήμερα ξέρουμε ως tiki, όχι μόνο στα ποτά αλλά και στο στυλ και συνολικά στον τρόπο ζωής, με τα λουλουδένια πουκάμισα, τα ατελείωτα πάρτι στην παραλία και το άφθονο αλκοόλ μετά από μια μέρα γεμάτη σερφ. Αλκοόλ σερβιρισμένο σε μεγάλα ποτήρια και γαρνιρισμένο με φρούτα και ομπρελίτσες.

Ο Beaumont Gantt υποστήριζε ότι έφτιαξε το πρώτο Mai Tai στο εστιατόριό του το 1933 (το ονόμασε, μάλιστα, Mai Tai Swizzle). Ο Bergeron διέδιδε ότι το διάσημο cocktail γεννήθηκε στο δικό του μπαρ, στο Όκλαντ, 11 χρόνια αργότερα. Το 1944, όταν στο μαγαζί του βρέθηκαν δύο φίλοι του από την Ταϊτή. Όταν οι Eastham και Carrie Guild δοκίμασαν το ποτό που τους σέρβιρε, αναφώνησαν “Maita’i roa ae”, που σημαίνει «Πολύ καλό! Έξωπραγματικό!».

Η διαμάχη τους μετουσιώθηκε σε δικαστικό σήριαλ το οποίο έλαβε τέλος το 1970. Νικητής αναδείχθηκε ο Victor Bergeron, αλλά πλέον το Mai Tai ανήκε στον λαό του. Ή, ακόμα καλύτερα, σε όλους τους λαούς. Οι εκδοχές και οι παραλλαγές του είναι αμέτρητες.

Κάποιες έχουν απομακρυνθεί πολύ από την αυθεντική, ενώ το ίδιο το cocktail αλλάζει χρώματα ανάλογα με την περιοχή και το μπαρ στο οποίο σερβίρεται. Μπορεί να βρίσκεται σε όλους τους καταλόγους, αλλά ελάχιστοι σου δίνουν τη δυνατότητα να το γευθείς στην αυθεντική του εκδοχή, αυτή που βασίζεται στη «νόμιμη» συνταγή του Bergeron.

Γιατί αγαπάμε τόσο το Mai Tai

Συνήθως τα cocktails μας μένουν αξέχαστα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί έχουν υπέροχη γεύση και ο δεύτερος είναι γιατί μας θυμίζουν ωραίες στιγμές της ζωής μας. Το Mai Tai επειδή είναι ένα εξωτικό και καλοκαιρινό cocktail πληροί και τους δύο λόγους, όπως μας περιγράφει ο Άγγελος πίνοντας μια γουλιά.

«Τα αγαπάμε τα καλά και δυνατά Mai Tai. Και τα πίνουμε και τα φτιάχνουμε. Βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον τον συνδυασμό ρούμι χυμό λάιμ, πικραμύγδαλο και λικέρ πορτοκαλί. Ακούγονται απλά αλλά δεν είναι καθόλου. Πίνω τη γουλιά και ταξιδεύω σε μέρη εξωτικά. Μόνο δύο ποτά μπορούν να το προσφέρουν αυτό στα μάτια μου.

Το Mai Tai και το Daiquiri. Και στο κέντρο της Αθήνας έχουμε την τύχη να πίνουμε τρομερά νόστιμα Mai Tai. Και σήμερα, λόγω μέρας, είναι ευκαιρία να το τιμήσουμε πάλι. Ας τσουγκρίσουμε λοιπόν στο όμορφο καλοκαίρι που πέρασε».

Μια συνταγή που αγαπώ να ετοιμάζω είναι:

  • 30ml τζαμαϊκανό παλαιωμένο ρούμι (angostura 12Y)
  • 20ml ελαφρύ ρούμι από Βενεζουέλα (Diplomatico planas)
  • 20ml παλαιωμένο ρούμι από Μαρτινίκα (Saint James vsop)
  • 10ml Orgeat syrup (καλής ποιότητας)
  • 5ml Disaronno
  • 25ml Dry Curaçao *
  • 30ml Φρεσκοστυμμένο χυμό μοσχολέμονο
  • 2 σταγόνες Angostura Bitters

*τρομερα σημαντικό μέσα σε όλα το λικέρ πορτοκαλί που θα επιλέξουμε να είναι ψηλά σε αλκοολικούς βαθμούς.

Όλα στο shaker με πάγο και μπόλικη καλοκαιρινή αγάπη όπως πάντα.

Για γαρνιτούρα μια σφήνα λάιμ, μια τρομερά σέξι κορυφή δυόσμου και ασφαλώς μια ομπρελίτσα για να μας θυμίζει εξωτικά μέρη και πόσο εξωτικό cocktail είναι.