ΠΟΤΟ

Η Ιταλία ξαναχρησιμοποιεί τα ‘παράθυρα του κρασιού’, 400 χρόνια μετά την πανούκλα

Μια μεσαιωνική παράδοση αναβιώνει στη γειτονική χώρα εξαιτίας του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός, που έχει χτυπήσει εδώ και αρκετούς μήνες για τα καλά την Ιταλία, έχει κάνει τους επιχειρηματίες της εστίασης να σκαρφιστούν δεκάδες διαφορετικές ιδέες, προκειμένου να σερβίρουν με ασφάλεια τους πελάτες τους. Η τελευταία μάλιστα από αυτές φαίνεται πως είναι η πιο επιτυχημένη. Πώς θα γινόταν να μην είναι άλλωστε, από τη στιγμή που έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν;

Μιλάμε ασφαλώς για τα ‘παράθυρα του κρασιού’ ή στα ιταλικά ‘buchette del vino’, τα οποία συναντώνται κυρίως στην περιοχή της Τοσκάνης και χρονολογούνται στα 1600 μ.Χ. Είναι ουσιαστικά μικρά ανοίγματα στους τοίχους των οινοποιείων, από τα οποία οι έμποροι εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους κρατώντας αποστάσεις την εποχή που η χώρα ‘χτυπήθηκε’ από την πανούκλα, γνωστή και ως ‘Μαύρο Θάνατο’.

Αυτά τα μικρά παραθυράκια έμειναν αχρησιμοποίητα για αρκετούς αιώνες, ώσπου μια νέα πανδημία ‘χτύπησε’ την Ιταλία και ήρθαν ξανά στο προσκήνιο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για ‘γύρισμα τους ρολογιού πίσω στο χρόνο’ από τους επιχειρηματίες της Τοσκάνης. Κάπως έτσι είναι. Μόνο που πλέον στο 2020, τα ‘παράθυρα του κρασιού’ δεν σερβίρουν μόνο κρασί, αλλά ότι τραβάει η όρεξη του πελάτη.

Από καφέ, μέχρι Aperol ή παγωτό. Ήδη ο κόσμος της Τοσκάνης τα έχει λατρέψει, ανεβάζοντας πολλές φωτογραφίες στο Instagram, ενώ κάτι μας λέει πως ίσως τα δούμε να παραμένουν ανοιχτά ακόμη και μετά τον κορονοϊό.