AP Images
ΦΑΓΗΤΟ

Η καρμπονάρα α λα ελληνικά θυμίζει διακοπές στο χωριό

Παίζει disco στον ουρανίσκο σου και έχει γεύση που θα σου θυμίσει καλοκαίρια στο χωριό. Αυτή είναι η πιο 'ελληνική' εκδοχή της καρμπονάρα που βρήκαμε εκεί έξω. Θα τη λατρέψεις.

Πόσο εύκολο είναι να φτιάξεις με ντόπια υλικά, μια μακαρονάδα που να πλησιάζει σε γεύση την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα; Κάναμε το πείραμα με τη μανιάτικη τσουχτή και το αποτέλεσμα είναι μια νίκη για όσους αγαπούν τις λιτές και νόστιμες μακαρονάδες, με αρώματα κατευθείαν από μια ζωή πιο γλυκιά και νοσταλγική.

Τι ορίζεται ως ‘carbonara’

Στα ιταλικά ‘carbonaro’ σημαίνει ‘ανθρακωρύχος’. Η επικρατέστερη θεωρία αναφέρει πως η καρμπονάρα γεννήθηκε ως μια μακαρονάδα με λιωμένο αυγό και τυρί, ένα ταπεινό φαγητό για τους εργάτες της γης. Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ο όρος ‘carbonara’ ήταν λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα, σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ‘La Stampa’, του 1950, περιγράφοντας την ‘μακαρονάδα των ανθρακωρύχων’ που ζητούσαν επίμονα οι Αμερικάνοι στρατιώτες, κατά το πέρασμά τους από τη Ρώμη το 1944.

Πώς μπορούμε να την ‘αποδομήσουμε’

Τα βασικά μας υλικά για μια καρμπονάρα είναι:

  • Μακαρόνια (συνήθως λιγκουίνι ή σπαγγέτι, σπανιότερα φετουτσίνι ή μπουκατίνι).
  • Τριμμένο τυρί (Parmigiano – Reggiano ή Pecorino Romano συνήθως).
  • Αυγό χτυπημένο (ή κρέμα γάλακτος).
  • Guanciale, πανσέτα ή μπέικον.

Αποδόμηση – Ανατροπή:

Η μανιάτικη τσουχτή περιλαμβάνει μακαρόνια σπαγγέτι, βούτυρο, ελαιόλαδο, μυζήθρα και αυγό, δηλαδή – με μερικές διακριτικές παραλλαγές – τα ίδια υλικά που συναντάμε και σε μια καρμπονάρα. Μέσα από αυτό το σπουδαίο blog, σου βρήκα και μια εύκολη και κατανοητή συνταγή, για να τολμήσεις να την φτιάξεις.

Χρόνος Προετοιμασίας: 10′ λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης: 15′ λεπτά
Ποσότητα: Σερβίρει 4 άτομα

Υλικά

  •  500 γρ. Σπαγγέτι No6*
  •  200 γρ. σκληρή μυζήθρα
  •  80 ml. ελαιόλαδο
  •  40 γρ. βούτυρο
  •  4 μεγάλα αυγά
  • Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
  •  Θαλασσινό Αλάτι

Παρασκευή

  • Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα Σπαγγέτι No6 για τουλάχιστον 10 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε ζεστά. Στον πάγκο μας τρίβουμε την μυζήθρα ώστε να προετοιμάσουμε το επόμενο, φιλόδοξο βήμα.
  • Παίρνουμε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε βούτυρο, 40 ml λάδι και μυζήθρα τριμμένη. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα και αμέσως προσθέτουμε τα μακαρόνια.
  • Στο υπόλοιπο ελαιόλαδο τηγανίζουμε τα αυγά και τα πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι. Αποφεύγουμε να πλησιάσουμε μύτη στο τηγάνι για να ‘σνιφάρουμε’ τη νοστιμιά. Κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι το σερβίρισμα.
  • Σερβίρουμε στο κάθε πιάτο μια μερίδα μακαρόνια και από πάνω ένα φρεσκοτηγανισμένο αυγό και πασπαλίζουμε το κάθε πιάτο με έξτρα μαύρο πιπέρι και μυζήθρα. Καλή όρεξη!

(*Μπορούμε προαιρετικά να αντικαταστήσουμε τα σπαγγέτι με πέννες ή με χοντρό μακαρόνι, αν είμαστε πολύ μερακλήδες).