Bread and Chaos
ΣΥΝΤΑΓΗ

Η πιο εύκολη συνταγή για ψωμί με προζύμι

Μία αυτοδίδακτη homebaker μοιράζεται την αγάπη της για το προζύμι και μία εύκολη μέθοδο για να φτιάξεις το δικό σου ψωμί.

Ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας, ξεκίνησε να πειραματίζεται με το προζύμι από προσωπική της ανάγκη, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει έναν άκρως ενημερωμένο λογαριασμό στο Instagram. Η Φαίδρα Μαυροειδή, ή καλύτερα Bread & Chaos είναι αυτό που λέμε αυτοδίδακτη homebaker – πολύ πριν το ζύμωμα γίνει τάση στην καραντίνα – και μας δίνει μία εύκολη συνταγή για να κάνουμε την αρχή με το προζυμένιο ψωμί.

Στα τέλη του 2019, η Φαίδρα αναγκάστηκε να απέχει από τα γαλακτοκομικά καθώς έδειχναν να ενοχλούν τον λίγων μηνών γιο της, λόγω θηλασμού. Έτσι, σταμάτησε να αγοράζει ψωμί από το φούρνο, καθώς θα μπορούσε να περιέχει ίχνη. «Άρχισα να ζυμώνω με μαγιά και γρήγορα ανακάλυψα τα οφέλη του προζυμιού. Το προζύμι, κάνει αυτόματα το ψωμί εύπεπτο. Το γαλακτικό οξύ που περιέχει, καθιστά τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία του αλευριού πιο διαθέσιμα στον οργανισμό βοηθώντας στην εξουδετέρωση του φυσικού οξέος που επηρεάζει άμεσα την απορρόφησή τους. Εκτός λοιπόν του πλέον υγιεινού τρόπου κατανάλωσης ψωμιού, ένα ακόμη μεγαλύτερο προνόμιο του προζυμιού είναι η πολυπλοκότητα της γεύσης σε σχέση με αυτήν του ψωμιού μαγιάς. Πλέον δεν μπορώ να συμβιβαστώ τρώγοντας ψωμί του εμπορίου. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, απλά ανακάλυψα την κλίση μου» λέει η Φαίδρα, τονίζοντας παράλληλα τα ψυχολογικά οφέλη του baking.

Όσοι ασχολήθηκαν με το ψωμί στην καραντίνα, μπορούν να ταυτιστούν. «Όταν ψήνω βρίσκομαι στο happy place μου. Οι ζύμες έχουν κάτι το θεραπευτικό, παίρνουν μακριά κάθε άσχημη σκέψη. Αν έχω άγχος ή αν είμαι λυπημένη, θα ψήσω, και τα αρνητικά συναισθήματα θα σταματήσουν αυτόματα. Διαβάζω συχνά και αρκετά για το προζύμι. Λόγω καραντίνας και ύπαρξης χρόνου, έγινε μόδα, για μένα όμως ήρθε για να μείνει. Σίγουρα θέλει χρόνο και υπομονή για να το φτιάξεις από το μηδέν αλλά για τη συντήρηση του απαιτούνται λίγα γραμμάρια αλευριού και νερού μόνο και μπορεί να ανακυκλωθεί σε πολλές παρασκευές αν ακολουθούμε ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Σε όποιον ήδη φτιάχνει σπίτι του ψωμί ή σε όποιον θα ήθελε να το ξεκινήσει έχω να προτείνω την παρακάτω συνταγή που είναι περίπου ίδια με την οποία ξεκίνησα κι εγώ».

Ψωμί με τη μέθοδο 1-2-3

Τι θα χρειαστείς: 1 μέρος προζύμι, 2 μέρη νερό, 3 μέρη αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2% επί της ποσότητας του αλευριού, αλάτι.

Εκτέλεση: Αφήνουμε για 40 λεπτά μόνο το νερό με το αλεύρι ανακατεμένα. Προσθέτουμε έπειτα το προζύμι με απαλές αλλά δυνατές κινήσεις μέχρι να είναι όλη η ζύμη ομοιόμορφη. Μετά από μισή ώρα προσθέτουμε και το αλάτι προσπαθώντας να πάει παντού. Ανά μία ώρα περίπου κάνουμε και από ένα δίπλωμα της ζύμης (stretch and fold ή coil fold – μπορούμε να δούμε ένα κατατοπιστικό βίντεο στο διαδίκτυο). Κάνουμε στο σύνολο 4 διπλώματα και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει τουλάχιστον κατά 30% του όγκου της. Μορφοποιούμε σε σχήμα στρογγυλό, τοποθετούμε μια πετσέτα αλευρωμένη μέσα σε ένα καλάθι ή τάπερ στρογγυλό και βάζουμε τη ζύμη μας μέσα. Σκεπάζουμε το δοχείο με μια σακούλα και το αφήνουμε στο ψυγείο όλη νύχτα να ωριμάσει. Αφού περάσουν 12 με 16 ώρες, προθερμαίνουμε τον φούρνο και με καπάκι στο φουλ του για τουλάχιστον μισή με μια ώρα. Βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και το τοποθετούμε στην καυτή γάστρα αφού το χαράξουμε με ένα ξυράφι ή μαχαίρι κατά μήκος κι έπειτα κλείνουμε με το καπάκι. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το καπάκι και χαμηλώνουμε στους 220 με 200 βαθμούς μέχρι το ψωμί να αποκτήσει το επιθυμητό για εμάς χρώμα. Το ψωμί είναι ψημένο σωστά όταν χτυπάς τον πάτο του και ακούγεται κούφιο. Το κόβουμε ιδανικά όχι καυτό γιατί θα λασπώσει και απολαμβάνουμε.

Φυσικά, η Φαίδρα δεν σταματά μόνο στο ψωμί. Από τσουρέκι μέχρι babka, το Bread & Chaos είναι η απόδειξη πώς οι επιλογές με τις ζύμες είναι ατελείωτες.