ΚΑΦΕΣ

Η πιο σπάνια και εκλεκτή ποικιλία καφέ που πρέπει να προσφέρεις έστω και μια φορά στον εαυτό σου

Ένα μόνο φλιτζάνι από τον καφέ-φαινόμενο της ποικιλίας Gesha είναι πραγματικά μια αξεπέραστη γαστρονομική εμπειρία που κάθε φανατικός λάτρης του καλού καφέ πρέπει να δοκιμάσει.

Αν στον κόσμο του καφέ υπήρχαν βάθρα, η ποικιλία Gesha θα είχε καταλάβει την κορυφή. Είναι από τις πιο εκλεκτές, σπάνιες και ακριβές ποικιλίες καφέ στον κόσμο. 

Ο καφές της συγκεκριμένης ποικιλίας βαθμολογείται με 90 βαθμούς και άνω στην κλίμακα των 100 σημείων της SCA που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ποιότητας του καφέ -πράγμα σπάνιο-, χαρακτηρίζεται ως ‘outstanding”, δηλαδή έξοχος και ανήκει σε λιγότερο από το 3% της παγκόσμιας παραγωγής.

Πρόκειται για ένα τόσο ξεχωριστό προϊόν, που πλέον αποτελεί αντικείμενο δημοπρασιών. Είναι ένας καφές περίπλοκος και πολυεπίπεδος, που αν τον δοκιμάσεις σίγουρα θα αμφιβάλλεις ότι πρόκειται μόνο για ένα σκέτο καφέ και ότι δεν έχει συνδυαστεί και με κάτι άλλο που του προσέδωσε αυτή τη μοναδικότητα. Η γεύση του είναι εκρηκτική, το άρωμά του μεθυστικό και η υφή του απαλή και απολαυστική. Ένα μόνο φλιτζάνι από τον καφέ-φαινόμενο της ποικιλίας Gesha είναι πραγματικά μια αξεπέραστη γαστρονομική εμπειρία που κάθε φανατικός λάτρης του καλού καφέ πρέπει να δοκιμάσει έστω και μια φορά στη ζωή του. 

Η ποικιλία Gesha προήλθε αρχικά από το δάσος Gori Gesha στη δυτική Αιθιοπία, απ’ όπου πήρε και το όνομά της. «Ανακαλύφθηκε» κατά τη διάρκεια βρετανικών αποικιακών αποστολών στη δεκαετία του 1930 στη νοτιοδυτική Αιθιοπία. Ο καφές ταξίδεψε σε ερευνητικό κέντρο Τανζανία και τελικά κατέληξε στο Κέντρο Τροπικής Γεωργικής Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (CATIE) στην Κόστα Ρίκα το 1950. Περίπου 10 χρόνια αργότερα ένας κυβερνητικός υπάλληλος από τον Παναμά, αναζητώντας νέες ποικιλίες καφέ για να αναπτύξει στη χώρα του, επέλεξε και την ποικιλία Gesha. Οι καλλιεργητές σύντομα κατάλαβαν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία απέδιδε ιδιαίτερα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Το ηφαιστειακό έδαφος του Παναμά, το υψόμετρο και οι κλιματολογικές συνθήκες προσέφεραν το ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει η Gesha και να αναδειχθούν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του. 

Η ποικιλία συνδέθηκε με τον Παναμά. Το 2005 κέρδισε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Best of Panama, βοηθώντας να μπει η χώρα στο χάρτη του specialty coffee. Από τότε πρωταγωνιστεί και βραβεύεται κάθε χρόνο σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και έχει σπάσει πολλές φορές το ρεκόρ τιμών σε δημοπρασίες. Άνετα θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει ως ένα έργο τέχνης σε ποτήρι.

Διάφορες εκδοχές της ποικιλίας Gesha φέρνει στην Ελλάδα και η ελληνική εταιρεία specialty coffee, Kudu Coffee Roasters. Επέλεξαν τέσσερις καφέδες, τους Kambera και Perci από την φάρμα Ninety Plus στον Παναμά και τους Oma και Bangi από τη φάρμα Gesha Village στην Αιθιοπία. 

H Gesha Village ήταν από τις πρώτες φάρμες που αποφάσισε να “επιστρέψει” τον πολύτιμο καφέ στη γενέτειρά του. Το αγρόκτημα βρίσκεται κοντά στο δάσος Gori Gesha στη δυτική Αιθιοπία, όπου υπάρχει το κατάλληλο υψόμετρο και η θερμοκρασία, οι άφθονες βροχοπτώσεις, το πλούσιο παρθένο δάσος, τα παλιά αναπτυσσόμενα δέντρα και το υπάρχον οικοσύστημα καφέ για να παραχθεί η ποικιλία και να αποδώσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της. Η ανάπτυξη του Gesha Village είναι μια ταπεινή ιστορία αναβίωσης, κοινότητας και καινοτομίας. Και έχουν καταφέρει οι καφέδες να προκαλούν δέος. 

Ο Oma είναι εκρηκτικός. Συνδυάζει τα εξωτικά αρώματα από τσάι τριαντάφυλλο με τη βαθιά μυρωδιά του γιασεμιού. Έχει λεπτές γεύσεις ροδάκινου, βερίκοκου, ζαχαρωμένων φρούτων, πεπονιού, μανταρινιού satsuma και μια γλυκύτητα μελιού και βατόμουρου.

Βρες τον εδώ

Ο Bangi είναι ασυνήθιστος και απίστευτα αρωματικός. Συνδυάζει αρώματα από αγιόκλημα και μπαχαρικά και έχει έντονες γεύσεις μαύρης σοκολάτας και μπαχαρικών εμποτισμένων με νότες από κόκκινα φρούτα, μαύρο τσάι, μελάσα και μαύρη σταφίδα.

Βρες τον εδώ 

Από την άλλη μεριά, η Ninety Plus είναι μια φάρμα που εκτός από την παραγωγή των πιο πολύτιμων καφέδων σε όλο τον κόσμο, έχει έντονη κοινωνική δράση, καθιστώντας τον άνθρωπο προτεραιότητα, παρέχοντας δίκαιες αμοιβές και συνθήκες διαβίωσης στο εργατικό δυναμικό του. Παράλληλα, έχει μεγάλη οικολογική δράση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αναδάσωσης και την καλλιέργεια με 100% φυσικές τεχνικές διαχείρισης, που διατηρούν τη βιοποικιλότητα και μεγιστοποιούν την υγεία του οικοσυστήματος και των κατοίκων του.

O Perci είναι μια πανδαισία από τροπικά φρούτα (λίτσι και φρούτα του πάθους), γλυκά βότανα (γαρίφαλο, λεβάντα, άνηθο, δυόσμο), μαύρη σοκολάτα, γκρέιπφρουτ και γιαούρτι. 

Βρες τον εδώ

Ο Kambera είναι τραγανός, πλούσιος σε τόνους φρούτων, με γεύση μαύρης σοκολάτας στο τελείωμα. Έχει βαθιά γλυκιά δομή με οξύτητα που μοιάζει με κρασί. Συνδυάζει passionfruit, μαύρη σοκολάτα, λουλούδια, βούτυρο αμυγδάλου, κόκκινο κρασί σε άρωμα και γεύση. 

Βρες τον εδώ

Όλοι αυτοί οι εξαιρετικοί κόκκοι καβουρδίζονται από τους έμπειρους roasters της Kudu μόνο κατόπιν παραγγελίας, ώστε να φτάσουν στο σπίτι του κάθε ενδιαφερόμενου φρεσκοκαβουρδισμένοι με τις γεύσεις τους γεμάτες και τα αρώματά τους ακόμα ζωντανά. Η δοκιμή ενός τέτοιου καφέ είναι μια εμπειρία που πρέπει να είναι μοναδική σε κάθε της στάδιο, ώστε η απόλαυση να πάει σε άλλο επίπεδο. 

Βρες τους καφέδες της Kudu Coffee Roasters!