EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΚΑΦΕΣ

Η θέση του φρέντο εσπρέσο στη λίστα με τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο

Η Ελλάδα κατάφερε να προσπεράσει ακόμα και τους Ιταλούς, με τον φρέντο εσπρέσο και τον φρέντο καπουτσίνο να δείχνουν πώς γίνεται.

Ήλιος, μια αδικαιολόγητη πολλές φορές ανεμελιά και ένας καφές με θέα τη θάλασσα. Το ελληνικό καλοκαίρι σε μία πρόταση. Μόνο που, η συγκεκριμένη εικόνα, δεν είναι μια καλοκαιρινή συνήθεια, είναι η ελληνική πραγματικότητα για σχεδόν 365 μέρες το χρόνο.

Ο ήλιος, άλλωστε, βελτιώνει τη διάθεση η οποία με τη σειρά της συμβάλει στο να είμαστε πιο ανέμελοι. Την πραγματική διαφορά, όμως, την κάνει ο καφές, αυτό το ρόφημα που λειτουργεί ως καύσιμο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στον φρέντο αναφερόμαστε, τον κρύο καφέ που αγοράζεις το πρωί και τελειώνεις το μεσημέρι, πριν πάρεις την απόφαση να πιεις έναν ακόμα.

Από τότε που ο φρέντο εσπρέσο και ο φρέντο καπουτσίνο μπήκαν στη ζωή μας, όλα άλλαξαν προς το καλύτερο και όπως φαίνεται, όχι μόνο για εμάς αλλά και για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο. Να σας εξηγήσουμε: Οι καφέδες μας κατάφεραν να βρεθούν πάνω από τους ιταλικούς στη λίστα με τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο. Δεν είναι και λίγο, ειδικά όταν έχεις του Ιταλούς απέναντί σου.

Στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας, μάλιστα, βρίσκουμε και το άλλοτε εθνικό ρόφημα, τον φραπέ, που μπορεί να μην τον προτιμούμε όπως παλιά, όμως εξακολουθεί να ενθουσιάζει όσους επισκέπτονται τη χώρα μας.

Πάνω από τους Ιταλούς λοιπόν, στην 3η θέση ο φρέντο εσπρέσο και στην 4η ο φρέντο καπουτσίνο, με τον ορίτζιναλ να πέφτει στην 6η.

Στην κορυφή της λίστας είναι ο κουβανέζικος εσπρέσο, γνωστός και ως café Cubano ενώ στη 2η θέση, ο ινδικός καφές φίλτρου. Ας σταθούμε όμως στο πώς βλέπουν οι άνθρωποι που δε ζουν στην Ελλάδα, τους φρέντο μας:

«Ο φρέντο εσπρέσο είναι ένας απλός ελληνικός καφές που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες παγωμένου καφέ που σερβίρουν απλώς καφέ πάνω σε πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει κυρίως τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, απαλός και κρεμώδης. Στη συνέχεια, ο ελαφρώς παγωμένος καφές στραγγίζεται και περιχύνεται σε πάγο.

Το ρόφημα σερβίρεται σκέτο, μέτριο ή γλυκό ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, κάτι που πρέπει να γίνει πριν από την ανάμειξη. Ο φρέντο εσπρέσο έγινε δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1990 και σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό σε όλη τη χώρα».

Όσον αφορά τον καπουτσίνο, στον Taste Atlas γράφουν: «Ο φρέντο καπουτσίνο είναι μια ποικιλία παγωμένου καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται με εσπρέσο, συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια περιχύνεται σε πάγο. Στη συνέχεια, το ρόφημα συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή αναμειγνύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή.

Σερβίρεται παραδοσιακά σε ψηλά ποτήρια. Παρόμοια ποικιλία, χωρίς γάλα, είναι γνωστή ως freddo εσπρέσο. Πάντως, και τα δύο ροφήματα συναντώνται συνήθως στην Ελλάδα και απολαμβάνονται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Αυτά, κερνάμε καφέ τους φίλους μας τους Ιταλούς που μάλλον νιώθουν κάπως μειονεκτικά αυτή τη στιγμή.