Shutterstock
ΚΑΦΕΣ

Ήρθε η ώρα να βάλεις φυτικό γάλα στον καφέ σου

Μπορεί να είναι μόδα, αλλά πάει τον καφέ σου σε άλλα επίπεδα.

Εδώ και μερικούς μήνες έχω παρατηρήσει το εξής. Σε όποιο καφέ κι αν έχω πάει, όλα μα όλα τους έχουν πρόταση για φυτικά γάλατα. Τότε ήταν που μου δημιουργήθηκε η απορία αν είναι απλά μόδα ή αν όντως ξεχωρίζει και κάνει τον καφέ καλύτερο. Γι’ αυτό τον λόγο έψαξα, ρώτησα και έβγαλα τα συμπεράσματα μου. Η αλήθεια είναι ότι τα φυτικά ή non-diary γάλατα όπως αλλιώς λέγονται, δεν ξεκίνησαν τώρα. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι επιλογές έχουν αυξηθεί και σε πολλά μαγαζιά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Στην έρευνά μου με βοήθησε ο barista Νίκος Μπέλης του αγαπημένου Peek a Bloom και πανελλήνιος πρωταθλητής Latte Art το 2015.

Μία από τις παλαιότερες επιλογές είναι το γάλα σόγιας. Διάσημο και ιδανικό για όσους θέλουν να αποφύγουν το ζωικό γάλα αλλά και για όσους έχουν αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς. Επίσης, μπορεί ο καθένας να το βρίσκει παντού. Η κρέμα του εξαρτάται από τον κατασκευαστή και σε όσα δοκιμάσαμε το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό αλλά σε όλα ήταν ικανοποιητικό για καπουτσίνο ή flat white. 

Μία άλλη πρόταση είναι το γάλα αμυγδάλου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Το μειονέκτημά του όμως είναι ότι στους καφέδες με μεγάλη οξύτητα δημιουργεί μια πικρία στην γεύση στις πρώτες γουλιές. Όσον αφορά όμως το latte art, η συμπεριφορά του είναι αρκετά καλή και γι’ αυτό αρκετοί barista το προτείνουν. Από τις πιο πρόσφατες προσθήκες είναι το γάλα βρώμης, το οποίο έχει λιγότερα λιπαρά από κάθε άλλο. Άλλες επιλογές είναι το γάλα καρύδας αλλά και γάλα από άλλους ξηρούς καρπούς. Από αυτές τις επιλογές, το γάλα καρύδας είναι το πιο κρεμώδες από όλα και θυμίζει περισσότερο το ζωικό γάλα. 

καφές φυτικό γάλα Unsplash

Και αφού αναλύσαμε τις πιο διάσημες επιλογές που μπορείς να βρεις στα καφέ της Αθήνας ο Νίκος μου παρουσίασε το Sproud. Το βλέπω με το όμορφο μπουκάλι του και τον ρωτάω τι είναι. “Δημιουργήθηκε το 2018, σε μια προσπάθεια εύρεσης πηγών πρωτεϊνών και προϊόντων φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, στην Μαλμε της Σουηδίας. Το Sproud είναι ένα ρόφημα με βάση την πρωτεΐνη του αρακά. Ο αρακάς είναι απλά εξαιρετικός, θρεπτικός, καθαρός και με χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Είναι ελεύθερο από λακτόζη και γλουτένη, εκ φύσεως χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε πρωτεΐνη καθώς και βιταμίνες Β2, Β12 & D2. Το Sproud Original,Barista και Chocolate, είναι διαθέσιμα σε Σκανδιναβία, Αγγλία, Γαλλία, Καναδά καθώς και Ελλάδα”. 

Ζητάω από τον Νίκο να μου φτιάξει ένα flat white με Sproud για να καταλάβω την γεύση του. “Το Sproud έχει γίνει ήδη το αγαπημένο ρόφημα των barista, όταν πρέπει να επιλέξουν φυτικό γάλα για τον speciality καφέ. Ο  Αλέξανδρος Ντάτσος, πρωταθλητής Σουηδίας στο latte art του 2018 και του 2019, το χρησιμοποίησε κατά την προετοιμασία του στo παγκόσμιο πρωτάθλημα. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ροφήματα όπως αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης, τα οποία υπερκαλύπτουν τις γεύσεις και τα αρώματα του καφέ, με ιδιαίτερα νερουλό σώμα, το Sproud συνδυάζεται άψογα δίνοντας πλούσιο σώμα, οπού ο καφές υπερέχει και γίνεται ξανά απολαυστικός. Γευστικά είναι πιο κοντά στο αγελαδινό γάλα από κάθε άλλο φυτικό γάλα. Είναι ιδανικό και για χρήση σε κρύα ροφήματα όπως smoothies, overnight oat καθώς και iced latte“. 

Το Sproud έχει κρεμώδη και ελαστική υφή, ιδανικό να δημιουργεί αντίθεση στην κρέμα του καφέ και να επιτρέπει πιο προχωρημένα latte art. Στην πρώτη γουλιά του flat white με Sproud που ήπια ενθουσιάστηκα και ζήτησα από τον Νίκο να μου πει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες. “Ως προϊόν έχει ελάχιστο αντίκτυπο ως προς το περιβάλλον, με μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από κάθε φυτικό ρόφημα, πλησιάζοντας το αγελαδινό. Δεν προκαλεί αλλεργίες, και γενικά είναι ένα ασφαλές προϊόν. Όσον αφορά τα σάκχαρα, περιέχει σιρόπι αγαύης, μόλις 1,8g δηλαδή μισή ποσότητα σε σχέση με ρόφημα βρώμης. Τέλος, διοχετεύει 86% λιγότερο, εκπομπές άνθρακα από την καλλιέργεια αμυγδάλου. To Sproud, είναι ένα σουηδικό προϊόν, και αυτό από μόνο του λέει πολλά για την ποιότητά του”.

Η νέα προσθήκη στα non diary γάλατα έχει μπει δυναμικά στον χώρο. Όπως και να έχει όμως, μπορείς να αρχίσεις να δοκιμάζεις και να βρεις το δικό σου αγαπημένο και αυτό που ταιριάζει στην δική σου παλέτα.