ΦΑΓΗΤΟ

Κάνε upgrade σε κλασικές συνταγές με τη βοήθεια του ανανά

Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης μάς δείχνει βήμα-βήμα τις συνταγές που θα δώσουν αυτό το «κάτι» στα πιάτα μας.

Η γλυκιά γεύση του ανανά, η φρεσκάδα και το απολαυστικό του άρωμα μπορούν να αναβαθμίσουν κάθε συνταγή σου, από γλυκά ψυγείου μέχρι κέικ ακόμα και αλμυρές συνταγές! Ο ανανάς Del Monte σε ροδέλες ή κύβους συνδυάζεται υπέροχα με τα κλασικά γλυκά που φτιάχνουμε όλοι στο σπίτι και τους δίνει ένα πιο εξωτικό αέρα

Carrot cake με ανανά και καρύδι

Το αγαπημένο Carrot Cake γίνεται πιο ζουμερό με κομμάτια ανανά και συνδυάζεται με καρύδι χοντροσπασμένο για να έχεις κι ένα απαραίτητα τραγανό στοιχείο σε κάθε μπουκιά. Η γλύκα του ανανά παντρεύεται με το τριμμένο καρότο και μας δίνει το πιο βελούδινο, σχεδόν υγρό κέικ, τέλειο για τις απογευματινές λιγούρες που θες απαραίτητα κάτι γλυκό να σε τονώσει.

Υλικά

170 γρ. ζάχαρη καστανή
110 γρ. ηλιέλαιο
1 αβγό
180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 κτγ. κανέλα
1/4 κτγ τζίντζερ
1/4 κ.γ. αλάτι
120 γρ. καρότο, τριμμένο
300 γρ. ανανά, κομμάτια σε χυμό Del Monte
80 γρ. καρύδια

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα
  • Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ 22×10 εκ. (ή εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μια φόρμα σιλικόνης)
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το αβγό και χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το τζίντζερ, το αλάτι και αναμειγνύουμε
  • Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τον ανανά, τα καρύδια και αναμειγνύουμε με μια σπάτουλα
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά
  • Μεταφέρουμε πάνω σε μία σχάρα και αφήνουμε για 1 ώρα να κρυώσει
  • Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ πάνω στη σχάρα να κρυώσει εντελώ
  • Προαιρετικά γαρνίρουμε με icing

Cheesecake με ζελέ ανανά

Ο ανανάς μπαίνει στο μείγμα του cheesecake και σκαρφαλώνει στην κορυφή. Ξέχνα την μαρμελάδα πάνω από το αγαπημένο σου γλυκό ψυγείο. Αντικατέστησε τη με ροδέλες ανανά που παγώνουν μέσα σε ένα δροσερό ζελέ! Το σχέδιο που προκύπτει στην επιφάνεια του είναι άκρως εντυπωσιακό, όπως και η γεύση του.

Υλικά

Για τη βάση
250 γρ. μπισκότα χτυπημένα στο blender
120 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα

600 γρ. τυρί κρέμα
70 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. κρέμα γάλακτος
5 φέτες ανανά φέτες σε χυμό Del Monte (κομμένες σε κύβους)


Για το ζελέ

1 φακελάκι ζελέ ανανά σε σκόνη χωρίς ζάχαρη
400 γρ. νερό καυτό (Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το υγρό από την κονσέρβα και να προσθέσεις νερό για να έχεις συνολικά 400 γρ υγρού)
5 φέτες ανανά σε χυμό Del Monte

Εκτέλεση

Για τη βάση

Προετοιμαζουμε ένα στρογγυλό τσέρκι με διάμετρο 25 εκ. βάζοντας λαδόκολλα στη βάση του.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι και πιέζουμε το μείγμα με ένα ποτήρι για να έχει ομοιόμορφο πάχος.

Για την κρέμα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές, αφράτο μίγμα
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια από τις φέτες ανανά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα
  • Μεταφέρουμε το μίγμα πάνω από τη βάση με τα μπισκότα
  • Παγώνουμε στη συντήρηση του ψυγείου για 3 ώρες

Για το ζελέ

  • Ζεσταίνουμε το νερό να κάψει και προσθέτουμε το φακελάκια από το ζελέ
  • Χτυπάμε καλά να διαλυθεί και το αφήνουμε για 20 λεπτά στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς το νερό
  • Προαιρετικά μπορείς να αξιοποιήσεις και το σιρόπι από την κονσέρβα του ανανά, προσθέτωντας λίγο νερό, αρκεί το συνολικό υγρό να ζυγίζει 400 γρ.
  • Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και με μια κουτάλα αδειάζουμε το ζελέ πάνω από το γιαούρτι. Δεν το περιχύνουμε απευθείας γιατί έτσι θα σπάσουμε την επιφάνεια και θα χαλάσουμε το γλυκό
  • Προσθέτουμε από πάνω και τις φέτες ανανά ολόκληρες
  • Παγώνουμε στο ψυγείο για άλλες 3 ώρες

 

Κοτόπουλο με κάρι, κρέμα καρύδας και ανανά

Κοτόπουλο και ανανάς παντρεύονται σε μια έθνικ συνταγή με κρεμμυδάκι και κρέμα καρύδας. Ένα πανεύκολο πιάτο που είναι σαν να φτιάχνεις το “παραδοσιακό” κοτόπουλο αλά κρεμ αλλά η γεύση του είναι απείρως ανώτερη. Ειδικά αν αγαπάς τα έθνικ πιάτα.

Υλικά

500 γρ. μπούτι κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε μικρές λωρίδες
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους
2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
50 ml ελαιόλαδο για σοτάρισμα
1 κ.σ. κάρι
200 ml κρέμα καρύδας
½ λάιμ(χυμό και ξύσμα)
150 γρ. ανανάς σε φέτες σε σιρόπι Del Monte
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με το φρέσκο στο ελαιόλαδο
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα
  • Προσθέτουμε κάρυ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε
  • Κόβουμε τον ανανά σε μικρότερα κομμάτια
  • Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς
  • Προσθέτουμε τον ανανά και τέλος, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά να δέσει
  • Σερβίρουμε με ρύζι

Το κοτόπουλο αποκτά χρυσό χρώμα στο τηγάνι, η κρέμα καρύδας δένει τη σάλτσα με το ξερό και το φρέσκο κρεμμυδάκι ενώ ο ανανάς χαρίζει απλόχερα τη ζουμερή, γλυκιά γεύση του. Είναι το ιδανικό πιάτο για να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου το Σαββατόβραδο που θα τους καλέσεις στο σπίτι. Το συνδυάζω με ρύζι αλλά και οι τηγανητές πατάτες του πάνε τέλεια.