© Maddie Hamilton / Unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

Κι όμως, οι πιο ακριβές μπριζόλες στον κόσμο έχουν μία παράξενη σχέση με την Ελλάδα

Οι μπριζόλες A5 Olive Wagyu που παράγονται στην Ιαπωνία κοστίζουν πάνω από 300 δολάρια η μία. Τι σχέση έχουν όμως με το νησί της Μήλου;

Αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία παράγεται το κορυφαίο ουίσκι και το κορυφαίο βοδινό κρέας του κόσμου. Κανονικά τίποτα από αυτά τα δύο δε θα έπρεπε να παράγεται εκεί, αφού οι Ιάπωνες δεν έχουν καμία παράδοση στην απόσταξη ουίσκι, ενώ καταναλώνουν ελάχιστο βοδινό κρέας.

Απλώς κάποτε αποφάσισαν να φτιάξουν το καλύτερο ουίσκι και τις καλύτερες μπριζόλες και το πέτυχαν, με πολλή και συστηματική δουλειά και με την οριακά φετιχιστική σχολαστικότητα που διακρίνει την παραγωγική τους κουλτούρα.

Λογικά σε λίγα χρόνια θα καταφέρουν να διοργανώσουν και το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, οπότε οι ΗΠΑ δε θα έχουν πια κανένα λόγο ύπαρξης, θα διπλωθούν, θα κρυφτούν κάτω από το Μεξικό και -τσουπ!- ο Καναδάς θα γίνει νησί.

Ας μείνουμε, όμως, στο σήμερα και στις μπριζόλες. Σήμερα, λοιπόν, το πιο ακριβοθώρητο (και ακριβό) κρέας του κόσμου είναι το A5 Olive Wagyu – η μπριζόλα που προέρχεται από τις περίφημες αγελάδες Sanuki Wagyu.

Οι Sanuki (ή Olive) Waqyu αγελάδες είναι ελάχιστες. Ο συνολικός του πληθυσμός αποτελείται από μόλις 2.200 ζώα, τα οποία γεννιούνται, εκτρέφονται και αναπαράγονται στο νησί Σοντοσίμα, της επαρχίας Καγκάουα. Ελάχιστες αγελάδες σφάζονται κάθε χρόνο, προκειμένου να συντηρείται ο πληθυσμός, οπότε πολύ μικρή ποσότητα κρέατος διοχετεύεται στην παγκόσμια αγορά.

Η Σοντοσίμα είναι το «Νησί της ελιάς». Σε εκείνο το μέρος κατάφεραν οι Ιάπωνες μετά από πολυετείς και επίπονες προσπάθειες να φυτέψουν ελαιόδεντρα και να δημιουργήσουν τον πρώτο (και μοναδικό τέτοιας κλίμακας) ελαιώνα της χώρας. Το κατάφεραν το 1908 και σήμερα το νησάκι αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα στην άκρη της Ασίας αλλά και πόλο έλξης για τουρίστες από ολόκληρη τον κόσμο.

Εκεί, λοιπόν, από σεβασμό για το ιερό δέντρο και τους πολύτιμους καρπούς του, οι αγρότες του νησιού προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο να αξιοποιηθεί ακόμα και ο πολτός που ξέμενε στα ελαιοτριβεία μετά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου.

Πριν από κάποια χρόνια, ο Ισίι Μαζάκι είχε την εξαιρετική ιδέα να αποξηράνει τον πολτό και να τον εντάξει στην καθημερινή δίαιτα του κοπαδιού του. Έκτοτε, οι εστέτ και καλοζωισμένες Wagyu αγελάδες του νησιού, τρέφονται με ένα μείγμα κόκκων ρυζιού από την Ιναβάρα, Ιταλικής σίκαλης και ντόπιου αποξηραμένου πολτού ελιάς.

Η συγκεκριμένη δίαιτα, στις συγκεκριμένες γεωφυσικές και κλιματικές συνθήκες μετατρέπει τη σάρκα των συγκεκριμένων αγελάδων σε μια γλυκιά βόμβα πεπτιδίων, γλουταμικού και ελαϊκού οξέως και προσδίδει στο κρέας τους μια πλούσια, βουτυρώδη, ουμάμι γεύση.

Το λίπος των αγελάδων Sanuki Wagyu αποτελείται σε ποσοστό 65.2% από μονοακόρεστα λιπαρά. Κανένα άλλο βόειο κρέας δε φτάνει σ’ αυτά τα ποσοστά. Και κανένα άλλο δε λιώνει στο στόμα πιο ηδονικά – ένας Αμερικανός γευσιγνώστης περιέγραψε την υφή και τη γεύση μιας μπουκιάς Sanuki Wagyu ως «τσαμπουκαλεμένο βόειο φουά γκρα».

Με τα εκατοντάδες ευρώ που θα χρειαστεί να δώσεις προκειμένου να δοκιμάσεις μια μπριζόλα A5 Olive Wagyu αγοράζεις όλα τα παραπάνω: τη μοναδική γεύση της, την ξεχωριστή υφή της και την εκλεπτυσμένη καταγωγή της.

Για όλα αυτά τιμήθηκε και με το χρυσό μετάλλιο σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες Wagyu. Ναι, ναι, υπάρχουν όντως αυτοί οι αγώνες. Και το 2017, τη χρονιά που σάρωσαν τα κοπάδια Sanuki, συμμετείχαν 182 ακόμα εκλεκτά βοοειδή.

Κι αν θες μία ακόμα άχρηστη αλλά εντυπωσιακή πληροφορία, μάθε ότι η Σοντοσίμα, τον νησί των Ολυμπιακάν Αγελάδων, είναι αδελφοποιημένο με τη δική μας Μήλο. Ένα από τα βασικά αξιοθέατα του «Πάρκου της Ελιάς», μάλιστα, είναι ένας ανεμόμυλος που δώρισαν οι κάτοικοι της Μήλου στα αδέρφια τους, τους Σοντοσιμιώτες.