Unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

Κορονοϊός: Τελικά είμαστε ασφαλείς με το delivery;

Οι ειδικοί απαντούν αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού από τα τρόφιμα.

Εδώ και δέκα μέρες έχουν κλείσει τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ, δουλεύουμε με τηλεργασία, στα σουπερμάρκετ μπορεί να εισέλθει μόνο ένα άτομο ανά 15τμ, από το Σάββατο κλείσαν τα πάρκα και από τη Δευτέρα έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας. Delivery όμως, συνεχίζουν να κάνουν τα περισσότερα μαγαζιά και σουπερμάρκετ. Τελικά υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού από τα τρόφιμα;

Oι ειδικοί λένε όχι. Τουλάχιστον όχι από τα ίδια τα τρόφιμα. Πρώτον, τα καλά νέα: Ο ιός δεν είναι πιθανό να μεταδοθεί από την ίδια την τροφή, δήλωσε ο Δρ Ian Williams, επικεφαλής του Κλάδου Απόκρισης και Πρόληψης Επιδημίας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το οποίο ερευνά τις διατροφικές και υδατογενείς ασθένειες.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής, που να δείχνουν ότι ο ιός μεταδίδεται από τρόφιμα ή από τις υπηρεσίες τροφίμων”, ανέφερε ο Williams σε ένα ενημερωτικό web σεμινάριο. “Το θέμα είναι πραγματικά αναπνευστικό, πρόσωπο με πρόσωπο. Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας δείχνουν ότι τα τρόφιμα ή η διακίνησή τους προκαλούν την επιδημία”.

UNSPLASH

Ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) επιβεβαιώνει στον ιστότοπό του ότι τίποτα δεν υποδηλώνει ότι ο Covid-19, μπορεί να μεταδοθεί από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων. Καλεί παρόλα αυτά τον καθένα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να πράττει σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού πλυσίματος των χεριών και των επιφανειών.

“Θέλω να είμαι σαφής. Τα τρόφιμα ή οι συσκευασίες θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό, αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ, πολύ χαμηλός”, δήλωσε ο Benjamin Chapman, καθηγητής και ειδικός ασφάλειας τροφίμων στο State University της Βόρειας Καρολίνας. “Αυτή είναι μια μηδαμινή πιθανότητα και χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια φορές, λιγότερο πιθανή από οποιουσδήποτε άλλους τρόπους έκθεσης. Πραγματικά, πολύ χαμηλός κίνδυνος”.

UNSPLASH

“Οποιοσδήποτε πραγματικός κίνδυνος μόλυνσης προέρχεται από τον εργαζόμενο που παραδίδει το φαγητό σε περίπτωση που νοσεί” είπε ο Chapman. Ενώ φυσικά και ο εργαζόμενος κινδυνεύει από τον πελάτη που μπορεί να νοσεί. Γι αυτό η κάθε επιχείρηση τροφίμων θα πρέπει να ακολουθεί τις διεθνείς συστάσεις για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της και κατά συνέπεια και των πελατών.

Πολλές επιχειρήσεις delivery ήδη έχουν λάβει προληπτικά μέτρα δίνοντας την ευκαιρία στους πελάτες να πραγματοποιούν ανέπαφες συναλλαγές με το να αφήνονται τα τρόφιμα στο κατώφλι της πόρτας και χρησιμοποιώντας συναλλαγές χωρίς μετρητά.

 

Ακόμα πιο καλά νέα: Ακόμα κι αν έχετε φάει όμως φαγητό που να φέρει τον ιό, δεν υπάρχουν πολλοί υποδοχείς στην περιοχή του πεπτικού συστήματος για να προσκολληθεί, οπότε καταπίνοντας τον, πιθανότατα δεν θα νοσήσετε. “Με άλλα λόγια, το πεπτικό σας σύστημα θα απαλλαγεί από αυτόν”, είπε ο Williams.

Παρά τον μικρό κίνδυνο, μπορούν να ληφθούν κάποια μέτρα από όσους ενδιαφέρονται, ιδιαίτερα από τους ηλικιωμένους, οι οποίοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Οι ειδικοί συστήνουν να παραλαμβάνεται το delivery με γάντια. “Μπορείτε να πετάξετε την εξωτερική συσκευασία του φαγητού σας και να το τοποθετήσετε σε ένα πιάτο”, συμβουλεύει ο Don Schaffner, ειδικός στην επιστήμη των τροφίμων που ειδικεύεται σε μικροβιακούς κινδύνους. “Στη συνέχεια πλένετε ή απολυμαίνετε τα χέρια σας πριν καθίσετε για φαγητό”.