ΦΑΓΗΤΟ

Μπέργκερ, μπριζόλες και πατάτες: πώς θα τα κάνεις καλύτερα

Οι πιο απλοί τρόποι για να βελτιώσεις θεαματικά τη βασική σου μαγειρική.

Στη μαγειρική δεν υπάρχουν κανόνες. Προφανώς υπάρχουν άπειρες συνταγές και εκατομμύρια οδηγίες, αλλά το τι και πώς μαγειρεύει ο καθένας είναι πάντα κάτι τόσο προσωπικό και υποκειμενικό που δεν μπορεί να καλουπωθεί.

Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να είσαι σε θέση να φτιάξεις δύο – τρία πιάτα τέλεια και από μνήμης. Χωρίς να χρονοτριβείς, χωρίς να καταφεύγεις σε συνταγές στο Ίντερνετ, χωρίς να παίρνεις τηλέφωνο τη μαμά σου. Είναι μια ενηλικίωση αυτό, ένα πρακτικό κομμάτι του παζλ της ωριμότητας.

Δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκα ή εντυπωσιακά φαγητά. Χρειάζεται να είναι τα φαγητά που τρως εσύ ο ίδιος και που τρώνε κάποιοι άνθρωποι του στενού σου κύκλου. Αυτοί για τους οποίους θέλεις να μαγειρεύεις που και που. Αυτοί που σε νοιάζει να είναι ικανοποιημένοι όταν σηκωθούν απ’ το τραπέζι σου.

Πριν φτάσεις εκεί, θα περάσεις διάφορα στάδια. Θα αποτύχεις, θα ενθουσιαστείς, θα απογοητευτείς, θα ενθουσιαστείς ξανά. Αλλά θα φτάσεις. Και όλα θα ξεκινήσουν από κάτι απλό, ζουμερό και νόστιμο. Και θα γίνουν πιο νόστιμα αν σεβαστείς τις πολύ βασικές αρχές της πολύ βασικής μαγειρικής. Αυτά που συνήθως περιγράφονται ως ‘απλά tips’ – τις στοιχειώδεις συμβουλές που μπορεί να μην σου γεμίζουν το μάτι, αλλά θα γεμίσουν το τραπέζι σου με πολύ πιο ενδιαφέροντα πιάτα.

Για μια πιο τίμια μπριζόλα

Ποτέ μην τη βάζεις για ψήσιμο απευθείας απ’ το ψυγείο. Ένα ωραίο κομμάτι κρέας χρειάζεται περίπου μια ωρίτσα σε θερμοκρασία δωματίου για να ‘συνέλθει’. Μετά απ’ αυτήν την ανάπαυση, θα μαλακώσει και θα γλιτώσεις τη λαστιχένια υφή της κατεψυγμένης μπριζόλας.

Αν θέλεις να ετοιμάσεις ένα γεύμα για δύο, αντί για δύο μπριζόλες, ζήτα από τον χασάπη μια μεγάλη, ‘διπλή’ μπριζόλα. Το πάχος της θα διευκολύνει από μόνο του το ψήσιμο. Και μη φοβηθείς το σκούρο, λίγο σιτεμένο κρέας. Είναι πιο τρυφερό και πιο νόστιμο από το ολόφρεσκο. Και μαγειρεύεται καλύτερα, γιατί έχει χάσει κάποια από τα υγρά του.

Για ένα πιο τίμιο μπέργκερ

Πειραματίσου λίγο με τον κιμά. Δοκίμασε μίξεις μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, ή μίξεις διαφορετικών κομματιών του μόσχου. Αν δεν προλαβαίνεις ή δεν σε πείσαμε, ζήτα από τον χασάπη σου να σου φτιάξει κιμά από τη σπάλα, την ελιά και τον σβέρκο του μόσχου. Το συγκεκριμένο μείγμα θα σου εξασφαλίσει μια εξαιρετική αναλογία κρέατος και λίπους και θα φτιάξει ένα καταπληκτικό μπιφτέκι. Ζύμωσέ το μόνος σου και βάλε τα μπαχαρικά που θα έβαζες και σε μία μπριζόλα.

Το υπόλοιπο μπέργκερ είναι δική σου υπόθεση. Το μπιφτέκι, όμως, είναι η βάση και πρέπει να είναι ζουμερό και νόστιμο. Και για να είναι έτσι δεν μπορεί να είναι ‘single malt’.

Για τίμιες τηγανητές πατάτες

Δεν υπάρχουν τίμιες τηγανητές πατάτες. Αν αποφασίσεις ότι αυτές θα συνοδεύσουν το κρέας σου, πρέπει να παίξεις βρώμικα. Ξέχνα το ελαιόλαδο και βάλε στο τηγάνι σου ηλιέλαιο. Αν τολμάς, ξέχνα και το ηλιέλαιο και βάλε ένα κομμάτι βόειου λίπους. Άστο να λιώσει και βάλε τις πατάτες σου να τηγανιστούν στην αμαρτωλή βουτυρώδη του αγκαλιά.

Ό,τι κι αν κάνεις, τελείωσέ το με χοντρό αλάτι.