Tannis Toohey / Contributor
ΒΙΒΛΙΟ

99 ιστορίες για τον Anthony Bourdain

Στο Bourdain: The Definitive Oral Biography, η Laurie Woolever συνθέτει μια προφορική βιογραφία, έχοντας πάρει σχεδόν 100 συνεντεύξεις από ανθρώπους που γνώριζαν πολύ καλά τον διάσημο σεφ και κορυφαίο τηλεοπτικό παρουσιαστή.

«Λίγη σάλτσα καλύπτει πλήθος αμαρτιών». Με μία φωτογραφία ενός νεαρού Anthony Bourdain και μία διάσημη ατάκα από το Κουζίνα Εμπιστευτικό –το βιβλίο που εκτόξευσε τη φήμη του για πάντα- η Laurie Woolever ξεκινά μια κατάδυση στα παρασκήνια της ζωής του. Χωρίς καθόλου σάλτσες.

Για το Bourdain: The Definitive Oral Biography, η Laurie Woolever –συγγραφέας και επί χρόνια βοηθός του Bourdain– πήρε συνεντεύξεις από 99 άτομα που βρέθηκαν στον στενό κύκλο του πρώην αφεντικού της. Μέσα από οικεία αποσπάσματα φίλων, οικογένειας και παλιών συναδέλφων, το βιβλίο σκιαγραφεί ένα ζωντανό και ειλικρινές πορτρέτο της ζωής και του έργου του Bourdain.

Για τους περισσότερους λάτρεις του φαγητού, ο Anthony Bourdain δε χρειάζεται συστάσεις. Μέχρι τον θάνατό του το 2018, είχε καταφέρει να κερδίσει ορδές θαυμαστών χάρη στη μοναδικότητα και την ειλικρίνεια που χαρακτήριζε ό,τι καταπιάνονταν – από τη συγγραφή βιβλίων μέχρι τα ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ.

Με το Bourdain: The Definitive Oral Biography, η Laurie Woolever δίνει –ίσως για πρώτη φορά– σε όσους αγάπησαν τον Bourdain, την ευκαιρία να τον γνωρίσουν μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τον ήξεραν καλά. Η παιδική του ηλικία, μέσα από αποσπάσματα της μητέρας του, Gladys, και του αδερφού του, Christopher, του φίλου του Jeff Formosa, οι φωτογραφίες από την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια στη Νέα Υόρκη, δίνουν μια πρώτη εικόνα για το ποιος ήταν ο Bourdain στην πρώτη του νιότη.

99 άνθρωποι μιλούν για τον Bourdain

Ο ίδιος είχε μιλήσει αρκετές φορές για την ατίθαση εφηβεία, για το πρώτο στρείδι που του άλλαξε τη ζωή σε ένα ταξίδι στη Γαλλία, για τους γονείς του και τους φίλους από τη δεκαετία του ΄80. Αυτή τη φορά όμως είναι απών και τον μαθαίνουμε από τις ιστορίες των πιο δικών του ανθρώπων, σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του.

Τα ναρκωτικά, το περιθώριο, η οικογένεια, η φιλία, το Κουζίνα Εμπιστευτικό, η τηλεόραση, το χάρισμα, το χάος, ο έρωτας, όλα υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο. Η συγγραφέας δεν έχει πρόθεση να ωραιοποιήσει καταστάσεις ούτε να καθοδηγήσει τους αναγνώστες.

99 άνθρωποι μιλούν για τον Bourdain, ο καθένας μέσα από τον δικό του ξεχωριστό δεσμό που είχε μαζί του. Όλες οι ιδιότητές του, αυτή του γιου, του συζύγου, του πατέρα, του φίλου, του συνεργάτη, εκτίθενται σε ένα μωσαϊκό από μνήμες και συναισθήματα. Τα σκοτεινά σημεία της ζωής του είναι εδώ και είναι πολλά – ο ίδιος άλλωστε ήταν πάντα ειλικρινής γι’ αυτά.

Η δυναμική φωνή της Laurie Woolever

Bourdain βιβλίο Η συγγραφέας του βιβλίου, Laurie Woolever (φωτογραφία: David Scott Holloway)

Οι παρατηρήσεις της Woolever εμφανίζονται μόνο στην εισαγωγή, όμως η φωνή της στο βιβλίο είναι παντού. Όταν τη ρώτησαν από την αμερικανική Vogue γιατί αποφάσισε να μη συμπεριλάβει τη φωνή της στο βιβλίο, η ίδια απάντησε:

«Από τη στιγμή που είμαι η συγγραφέας, οι αποφάσεις μου βρίσκονται σε κάθε σελίδα. Αντικατοπτρίζει (το βιβλίο) τον χρόνο που δούλευα με τον Tony, ότι δεν ήμουν εκεί για να υποστηρίξω τη δική μου οπτική ή ιστορία, αλλά για να τον βοηθήσω να πει τη δική του, είτε αυτή ήταν ένα τηλεοπτικό γύρισμα είτε ένας πρόλογος. Νιώθω άνετα με αυτόν τον υποστηρικτικό ρόλο και ήθελα να δώσω και σε άλλους την ευκαιρία να πουν τις ιστορίες τους».

Από τα σχεδόν 100 άτομα που μίλησαν για τον Bourdain, απουσιάζει η Asia Argento, η σύντροφος του Tony την περίοδο του θανάτου του. Η Woolever, θα πει (στην ίδια συνέντευξη) ότι η Argento είχε το βήμα να μιλήσει αρκετά για τον Tony στα media, λόγω της διασημότητάς της.

«Φαινόταν σαν αυτό το κομμάτι της ιστορίας να ήταν πολύ διαθέσιμο σε όποιον ήθελε να το βρει. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στο βιβλίο μου που δεν έχουν πει τις ιστορίες και τις παρατηρήσεις τους και έτσι ως συγγραφέας πήρα την απόφαση να επικεντρωθώ σε αυτές τις ιστορίες και τις φωνές γνωρίζοντας ότι κανείς δεν είχε την ευκαιρία να πει την ιστορία του εκεί έξω».

Η συγγραφέας συγκέντρωσε τα αποσπάσματα σε 59 κεφάλαια, τακτοποιώντας τα με μια πρόχειρη χρονολογική σειρά και βάζοντας τίτλους όπως Ήταν ένας curator των ανθρώπων, Απήγαγε τη γάτα μου, Τον έλκυε το χάος. Οι άνθρωποι που μιλούν για τον Bourdain, το κάνουν ανοιχτά και το αποτέλεσμα είναι ειλικρινές, αστείο, λυπηρό κι ενίοτε θλιβερό.

Η συγγραφέας δεν παίζει με τις εντυπώσεις, αφήνει απλώς τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Bourdain να μιλήσουν για τον Tony πίσω από τον θρύλο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πουν πόσο του άρεσε να θρέφει το εγώ του.

Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε η Woolever να στήσει το Bourdain: The Definitive Oral Biography, ως μια σειρά προφορικών αποσπασμάτων, που διακρίνονται από ελευθερία, και όχι ως μια γραπτή βιογραφία από μέρους της, μοιάζει σαν να κλείνει τελικά έναν τελευταίο κύκλο για τον Bourdain. Ένα βιβλίο – in memoriam, με ιστορίες ανθρώπων σαν κι αυτές που λέγονται όταν φεύγει από τη ζωή ένα αγαπημένο πρόσωπο.