©2021 Focus Features, LLC./AP
BOURDAIN DAY

Ο Anthony Bourdain θα ένιωθε χαρούμενος αν το τελευταίο του γεύμα ήταν στον Jiro Ono

Στη φετινή #BourdainDay θυμόμαστε το όνειρο του chef, να δειπνήσει για τελευταία φορά στο Sukiyabashi Jiro, μαζί με τον μάστερ του sushi.

Στις 4 Ιουνίου του 2018, ο Anthony Bourdain ανέβασε στο Instagram την τελευταία φωτογραφία του – ένα πιάτο με ένα κομμάτι χοιρινό, λουκάνικο, λάχανο τουρσί και μία βραστή πατάτα – γράφοντας «ελαφρύ γεύμα». Τέσσερις ημέρες αργότερα, έβαλε τέλος στη ζωή του. Πέντε χρόνια μετά, το τελευταίο post του Bourdain συνεχίζει να συγκεντρώνει likes και comments, σαν οι άνθρωποι να προσπαθούν να συνδεθούν μαζί του και να αποτίνουν φόρο τιμής στη μνήμη του.

Αυτά τα πέντε χρόνια έχω επισκεφτεί αρκετές φορές τον λογαριασμό του. Και βλέπω πάντα την ίδια τελευταία φωτογραφία. Ο Tom Taylor γράφει ότι το Instagram του Bourdain «έχει μετατραπεί σε ένα μνήμα, που από τη μία προσφέρει παρηγοριά και από την άλλη προκαλεί θλίψη σε εκείνους που το επισκέπτονται». Ο Bourdain όρισε την κουλτούρα του φαγητού για μία γενιά νέων chefs που τον παρακολουθούσαν να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, δοκιμάζοντας ακόμα και τις πιο περίεργες γεύσεις.

Πολλοί ήταν εκείνοι που τον αποκαλούσαν φίλο και μέντορα, ενώ όσοι δεν τον γνώριζαν προσωπικά διάβαζαν απνευστί τα βιβλία του, όπως το Kitchen Confidential και τον παρακολούθησαν με δέος να διασχίζει τον κόσμο στο Parts Unknown και σε άλλες τηλεοπτικές εκπομπές.

Σήμερα, 25η Ιουνίου ή Bourdain Day, όπως έχει οριστεί τα τελευταία έξι χρόνια, όσοι αγάπησαν τον chef θα ήθελαν να σκέφτονται πώς έζησε τη ζωή του όπως ακριβώς ήθελε και απόλαυσε το τελευταίο του γεύμα, ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν στο Sukiyabashi Jiro. Σε μία συνέντευξή του με την Guardian το 2016, ο chef είχε αποκαλύψει πώς ιδανικά θα ήθελε να δειπνήσει στο μικροσκοπικό sushi bar του Τόκιο.

«Θα ήμουν μόνος στο sushi bar. Νομίζω ότι θα προτιμούσα να πεθάνω σαν ένα γέρικο λιοντάρι – να συρθώ μέσα στους θάμνους, όπου δε θα μπορούσε να με δει κανείς, και να αφήνω την τελευταία μου ανάσα. Εδώ όμως, θα καθόμουν μπροστά από αυτό το όμορφο sushi bar με ξύλο hinoki, όπου ο βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin, Jiro Ono θα μου έφτιαχνε ένα μενού γευσιγνωσίας (omakase) 22 ή 23 πιάτων. (…)

Θα αντάλλαζα μερικές ευχάριστες κουβέντες με τον Jiro-San (έχοντας μάθει ως δια μαγείας να μιλάω Ιαπωνικά πριν από αυτό το τελευταίο, υπέροχο γεύμα). (…) Μετά το τελευταίο πιάτο, συνήθως το απίστευτα καλοφτιαγμένο tamago (ομελέτα), κατά προτίμηση ενώ ακόμα μασάω, θα μπορούσες να περπατήσεις πίσω από την πλάτη μου και να με πυροβολήσεις – σε στυλ KGB – στο πίσω μέρος του λαιμού. Καθώς θα έπεφτα στο πάτωμα, εκείνα τα τελευταία δευτερόλεπτα που θα είχα, θα ήξερα ότι απόψε, κανένας στη Γη δεν είχε φάει καλύτερα από μένα».

Το 2019, το παγκοσμίου φήμης εστιατόριο, στο οποίο έχει γευματίσει και ο Barack Obama, βγήκε εκτός του οδηγού Michelin, επειδή σταμάτησε να δέχεται κρατήσεις από τους «κοινούς θνητούς». «Για να βρεις θέση, θα πρέπει να είσαι τακτικός πελάτης, να έχεις δυνατές γνωριμίες ή να γίνει κράτηση μέσα από ένα top ξενοδοχείο» σημείωνε σε άρθρο του το BBC.

Στα 98 του πλέον χρόνια, ο Jiro Ono θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος shokunin (τεχνίτης sushi) στον κόσμο. Το εστιατόριο του, Sukiyabashi Jiro, έχει μόνο δέκα θέσεις, το γεύμα είναι συνήθως πολύ γρήγορο και με τις επιλογές του chef ξεκινά περίπου από τα 40 χιλιάδες γιεν. Σαν να τον φανταζόμαστε να τρώει εκεί.