Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΠΟΛΗ

Ο Ερνέστος ο Λοστρόμος βάζει το φαγητό του εργαζόμενου σε σάντουιτς

Στο νέο street food μαγαζί των Αμπελοκήπων θα δοκιμάσεις αρνί τσιγαριαστό, μπριάμ και σαλάτα με χειροποίητες πίκλες σε σάντουιτς και καρβελάκια ψωμιού.

Έναν φανταστικό χαρακτήρα, σχεδόν τσιφορικό, έπλασε ο Σήφης Καπάκης για να στήσει πάνω του το νέο μενού του street food μαγαζιού του. Ο Ερνέστος ο Λοστρόμος είναι ταξιδευτής, αγαπάει τις παλιομοδίτικες γεύσεις αλλά αρέσκεται στο να φέρνει ιδέες από τον υπόλοιπο κόσμο. Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία κινείται η κουζίνα του καταστήματος, που άνοιξε επίσημα τις πόρτες του πριν από λίγο καιρό στην οδό Μεσογείων στους Αμπελοκήπους.

Σήμα κατατεθέν το σάντουιτς αλλά σε καμία περίπτωση όπως το έχεις φανταστεί. Εδώ, δε βρίσκεις βιτρίνες με έτοιμες επιλογές ούτε μπορείς να αφαιρείς και να προσθέτεις υλικά. Η Σπετσιώτισσα chef Νεκταρία Κορακή έχει βάλει όλη της τη μαεστρία για να αναβιώσει τα μαγειρευτά της μαμάς, εμπλουτίζοντάς τα όμως με νέα υλικά και γεύσεις. Μπριάμ, κοτόπουλο λενονάτο, αρνί τσιγαριαστό, μοσχαράκι κοκκινιστό και πανσέτα μπαίνουν σε σάντουιτς, για να τα απολαύσεις εύκολα στη δουλειά. «Λέμε ότι είναι το φαγητό του εργαζόμενου και απευθυνόμαστε στους πάντες. Η ιδέα είναι να φτιάξουμε ένα προϊόν που να μπορεί να νικήσει τον χρόνο γευστικά, να το φας στο ταξί, στο γραφείο, στο κατάστημα ρούχων, στο κρεοπωλείο. Να το αφήσεις στη μέση, να το κλείσεις και να συνεχίσεις να τρως μετά. Ή να το πάρεις και σπίτι σου. Όπως συμβαίνει σε όλους όσοι τρώνε όταν δουλεύουν δηλαδή» λέει ο Σήφης.

 

 

Υπάρχει μία τελετουργία για τα κρέατα – μαρινάρονται, ξεψαχνίζονται πολύ καλά και μαγειρεύονται για 5 με 10 ώρες. «Τίποτα δεν μπορεί να νικήσει το μαγειρευτό της μαμάς ακόμα και την επόμενη μέρα» ακούγεται από την κουζίνα και αυτό είναι το νόημα. Το φαγητό εδώ είναι εστιατορικό όμως σερβίρεται στην street food εκδοχή του. Ακόμα και οι σαλάτες ή το μπριάμ μπαίνουν σε ένα ξεψαχνισμένο καρβέλι ψωμί τόσο για επιπλέον γεύση όσο και για να μην ακουμπήσουν καθόλου στο πλαστικό. «Φτιάχνουμε τα πάντα εδώ» τονίζει η chef, και τα πικλαρισμένα λαχανικά αποτελούν σήμα κατατεθέν της κουζίνας τους.

Μπριάμ σε καρβέλι ψωμιού.

 

«Εστιάσαμε στην πίκλα γιατί όλοι ξέρουμε ότι τα νωπά λαχανικά δε μένουν όπως θα θέλαμε όταν περνάει ο χρόνος ή συνδυάζονται με ζεστό φαγητό. Έτσι, ο Λοστρόμος μπορεί να υπερηφανεύεται ακόμα και για τη δική του – ελληνική – εκδοχή του στο κίμτσι. «Δύσκολο να ξεχωρίσω ένα πιάτο, αλλά θα έλεγα σίγουρα τη σαλάτα πίκλα, γιατί αγαπώ τις ζυμώσεις. Και την πανσέτα γιατί έχει μέσα αγαπημένες γεύσεις. Και πίκλα φυσικά, που κάνουμε ακολουθώντας τις παλιές μεθόδους χωρίς ίχνος συντηρητικών» εξηγεί η Νεκταρία.

Τα λαχανικά γίνονται πίκλες

Τα σάντουιτς και τις σαλάτες συμπληρώνουν τα burgers και τα siders, οι πίκλες και τα τραγανά, ψιλοκομμένα πατατάκια σαν κι αυτά που τρώμε στο θερινό σινεμά, μόνο που εδώ τηγανίζονται ολόφρεσκα από πατάτες Κύπρου. Hightlight δικό μου το αρνί τσιγαριαστό, εμφανώς πειραγμένο γευστικά από την κλασική συνταγή. Για τον Σήφη, ο Ερνέστο ο Λοστρόμος δεν είναι το πρώτο του γαστρονομικό εγχείρημα. Επιστρέφοντας από την Αμερική το 2003, άνοιξε το Hell’s Kitchen στην Ομόνοια, ένα μαγαζί που πήρε το όνομά του από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της περιοχής τότε.

Αρνί τσιγαριαστό

 

 

«Είχε περισσότεροι σημασία οι άνθρωποι και το προϊόν και αυτό πρεσβεύαμε. Η εστίαση αλλάζει, έχει πάει κάπου άλλου. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι ο άνθρωπος όμως βρίσκεται στο κέντρο αυτής. Πολλές φορές ένας ντιζαϊνάτος χώρος μπορεί να επισκιάσει το προϊόν. Εμείς, εδώ δίνουμε βάση ξεκάθαρα στο δεύτερο, αυτό είναι προφανές» καταλήγει.

Ερνέστος ο Λοστρόμος, Λ. Μεσογείων 78Α, Τηλ.: 21 0775 0123
Δευτέρα-Παρασκευή, 11:00-20:00