ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Matt Jozwiak άφησε το fine dining για να ταΐζει τις κοινότητες της Νέας Υόρκης

Μία συζήτηση με τον άνθρωπο πίσω από τη ΜΚΟ Rethink Food που θέλει να μας κάνει να σκεφτούμε από την αρχή τη σχέση μας με το φαγητό.

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια του επισιτισμού και την έλλειψη πρόσβασης σε μη θρεπτικό φαγητό, μέσα από πρακτικές λύσεις που έχουν διαρκή αντίκτυπο στην κοινότητα. Το Rethink Food αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Matt Jozwiak, ενός chef που αποφάσισε να αφήσει πίσω του το fine dining και να ανοίξει έναν πραγματικό διάλογο γύρω από το φαγητό.

«Έκανα το τυπικό γαστρονομικό ταξίδι ενός μάγειρα. Πήγα στη Γαλλία, στο Noma. Ο chef μου στη Γαλλία μού είχε πει ότι μετράς το πόσο καλός είσαι όταν μαγειρεύεις βάσει των ατόμων που ταΐζεις. Και κάπως μου κόλλησε αυτό. Και ήθελα να κάνω κάτι που να έχει ένα αντίκτυπο. Έτσι ξεκίνησα τα μαθήματα μαγειρικής σε παιδιά στο Μπρονξ στη Νέα Υόρκη και συνειδητοποίησα ότι μάλλον ήθελα να δώσω νόημα σε αυτό που έπρεπε. Υπήρχε πλεόνασμα φαγητού και έπρεπε να δοθεί σε αυτούς που το είχαν ανάγκη» λέει ο Matt.

Ο chef με την αξιοζήλευτη γαστρονομική πορεία, παραιτήθηκε από το 3αστερο Eleven Madison Park, γιατί ήθελε πάντα να κάνει κάτι περισσότερο από το μαγειρεύει γι’ αυτό το 1% του κόσμου. Παρόλα αυτά, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Daniel Humm – με την πιο πρόσφατη συνέργειά τους τον Απρίλιο, ένα food truck που πρόσφερε γεύματα στους Νεοϋορκέζους που είχαν ανάγκη. Στις αρχές της πανδημίας το βραβευμένο εστιατόριο είχε επιτάξει την κουζίνα του προκειμένου να εξυπηρετεί τις κοινότητες, προσφέροντας δωρεάν μέχρι και 3.000 γεύματα σε συνεργασία με το Rethink Food.

Η βασική φιλοσοφία της ΜΚΟ είναι ότι η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ικανότητά μας να συνεισφέρουμε στην κοινωνία. Όπως είναι διαμορφωμένα τα τρέχοντα συστήματά επιτρέπουν την καθημερινή κατανάλωση των θρεπτικών τροφίμων σε ένα κομμάτι του πληθυσμού, ενώ άνθρωποι δίπλα μας υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια. Το Rethink Food είναι ένας εθνικός οργανισμός που έχει καταφέρει να στήσει ένα δίκτυο εθελοντών συνεργατών μέσα από το οποίο διοχετεύεται το περισσευούμενο φαγητό. Από το λανσάρισμά του, τον Απρίλιο του 2020, έχουν επενδυθεί 15 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 90 εστιατόρια και κοινότητες, έχουν διανεμηθεί 3 εκατομμύρια δωρεάν (θρεπτικά) γεύματα, έχουν εξασφαλιστεί ή/και δημιουργηθεί πάνω από 100 θέσεις εργασίας και έχουν πιστοποιηθεί πάνω από 35 εστιατόρια ως Rethink Restaurants, ώστε να μπορεί κάποιος να φάει με αξιοπρέπεια το γεύμα του. Συνεργάτης και υποστηρικτής του Rethink Food είναι και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Εστιάζουμε σε μικρές επιχειρήσεις στη γειτονιά, οπότε δουλεύουμε με κοινωνικές υπηρεσίες και αναζητούμε εστιατόρια στην περιοχή που συνδέονται με την κοινότητα και τους παρέχουμε στήριξη. Μια πρώτη υπόθεση που θα κάνει κάποιος είναι για το οικονομικό του θέματος. Αυτό που κάνουμε όμως το βλέπουμε περισσότερο ως προμήθεια φαγητού. Θέλεις για παράδειγμα να φας κάτι αργά το βράδυ και δε βρίσκεις. Υπάρχει πολύ φαγητό εκεί έξω και οι ανάγκες είναι μεγάλες. Νομίζω όμως ότι έχουμε πετύχει τον συνδυασμό χρόνου και περιοχής».

 

FreeMeals_HarlemChurch Rethink Food/Δωρεάν γεύματα σε εκκλησία του Χάρλεμ
Rethink Food/Δωρεάν γεύματα σε εκκλησία του Χάρλεμ

Πώς μπορούμε να ξανασκεφτούμε το φαγητό στην καθημερινότητά μας; «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε φαγητό με τους γείτονες, τον συγκάτοικό μας. Και αντί να εστιάζουμε στη λίστα με τα ψώνια, να εστιάζουμε στο τι πετάμε στα σκουπίδια. Νομίζω ότι εκεί είναι το νόημα. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά αλλά νομίζω ότι το θέμα γύρω από την ανασφάλεια του επισιτισμού μπορεί να λυθεί» καταλήγει ο Matt.