iStock
ΥΓΕΙΑ

Ο βασικός λόγος που το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκέφαλο

Η αιτία επιτέλους αποκωδικοποιήθηκε και η λύση που προτείνεται θα κάνει καλό και στην τσέπη σου.

Απ’ όταν υπάρχουν ποτά που προέκυψαν από ζύμωση φρούτων, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν πονοκέφαλο όταν τα πίνουν. Που νιώθουν πως κάποιος τους χτυπά με σφυρί στο κεφάλι και πιο συγκεκριμένα στα μηνίγγια.

Για δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη σύνδεση. Ωστόσο, μέχρι πρότινος αδυνατούσαν να καταλάβουν πώς ακόμα και ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί, κάνει κάποιους να νιώθουν πως το κεφάλι τους θα σπάσει. Συνηθέστερα, αυτοί που υποφέρουν καταφεύγουν στη λύση αναλγητικού, σε διάστημα έως μισής ώρας από την πρώτη γουλιά.

Υπήρχε μια εποχή που είχαν ενοχοποιηθεί οι τανίνες (κατηγορία πολυφαινολικών ενώσεων, με χαρακτηριστική πικρή γεύση που υπάρχουν παντού στη φύση). Παρεμπιπτόντως, οι πολυφαινόλες είναι κατηγορία φυτικών ενώσεων που συναντώνται σε πολλά φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, βότανα και δημητριακά, μεταξύ άλλων.

Έχουν αντιοξειδωτική δράση και να μας απαλλάσσουν από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων (του τύπου των καρδιαγγειακών ασθενειών και του καρκίνου) και φλεγμονής.

Μετά το ανάθεμα αφορούσε τα θειώδη άλατα (συντηρητικά κρασιού που παράγονται κατά τη ζύμωση. Βοηθούν και στην εξαγωγή χρωστικών ουσιών -έτσι το κρασί φαίνεται πιο κόκκινο. Ένα ποσοστό ατόμων με άσθμα έχουν ευαισθησία και για αυτό αναγράφεται η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μπουκάλι).

Έπειτα, αντικαταστάθηκαν με τις ισταμίνες (χημική ουσία που παίζει ρόλο στο πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό, το γαστρεντερικό και το κεντρικό σύστημα. Θεωρείται διεγέρτης της έκκρισης του οξέως στο στομάχι. Ένα ποσοστό των ανθρώπων έχει δυσανεξία σε αυτές).

Μια ερευνητική ομάδα αποφάσισε να δοκιμάσει και τις περίπου 12 ενώσεις που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί, μήπως και βρει τον πραγματικό φταίχτη. Ήταν η κερσετίνη, ένωση που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών. Ανήκει στα φλαβονοειδή, σύνολο χρωστικών ουσιών και είναι από τις σημαντικότερες πολυφαινόλες που μπορείς να βρεις παντού στη φύση.

Αντιηλιακό για τα σταφύλια

Όπως δήλωσε ο Αndrew Waterhouse, εκ των συγγραφέων της εργασίας που έκανε την ανακάλυψη και ομότιμος καθηγητής οινολογίας στο University of California at Davis «η κερσετίνη απορροφά το υπεριώδες φως, επομένως είναι αντηλιακό για τα σταφύλια. Η ποσότητα που βρίσκεται στο κρασί σχετίζεται άμεσα με την έκθεση των σταφυλιών στον ήλιο. Δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη του καψίματος των σταφυλιών από την ηλιακή ακτινοβολία.

Στους ανθρώπους η κερσετίνη δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Όταν όμως, συνδυάζεται με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους».

Ο ειδικός τόνισε ότι ο οργανισμός μας έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται για να απαλλαγεί από το αλκοόλ που του δίνουμε. Ωστόσο η κερσετίνη φάνηκε να επηρεάζει τη δράση του. «Σταματά τη διαδικασία στα μισά του δρόμου», σχολίασε ο Waterhouse και έτσι, αρχίζει το σφυροκόπημα στο κεφάλι μας. Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να απαντήσουν πόσοι άνθρωποι αποκτούν πονοκέφαλο, μόλις πιουν κόκκινο κρασί.

Καθηγητές νευρολογίας ωστόσο, διαβεβαιώνουν μέσω της Washington Post ότι είναι πολλοί. Αυτού του είδους ο πονοκέφαλος μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά έως μερικές ώρες, μετά την κατανάλωση. Χαρακτηρίζεται από την αίσθηση των παλμών μας στο κεφάλι και ναυτία. Γενικά, νιώθουμε χάλια.

Τι μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς από αυτόν τον πονοκέφαλο

Πάντα κατά τους ερευνητές, όσοι νιώθουν πως τους χτυπούν στο κεφάλι με τηγάνι, αφότου πιουν κόκκινο κρασί δεν χρειάζεται να το κόψουν. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να αγοράσουν ένα φθηνότερο κόκκινο κρασί. Όπως λέει ο Waterhouse «τα φθηνότερα κρασιά έχουν λιγότερη κερσετίνη.

Αυτό είναι κάτι που συνήθως οφείλεται στο ότι τα σταφύλια λαμβάνουν λιγότερο ηλιακό φως από αυτά που βρίσκονται, για παράδειγμα, στο πραγματικά ακριβό καμπερνέ που φτιάχνουν στην κοιλάδα της Νάπα». Βέβαια, η λιγότερη κερσετίνη σημαίνει πως οι τανίνες του κρασιού δεν θα έχουν ακριβώς μεταξένια γεύση. Δεν μπορείς όμως, να τα έχεις όλα. Οπότε επιλέγεις τι θες. Πονοκέφαλο ή λιγότερο ραφιναρισμένη γεύση;