
Οι κεφτέδες της θερινής ξεγνοιασιάς είναι παραπάνω από φαγητό, είναι συναίσθημα
Λίγα λόγια για ένα αγαπημένο πιάτο αλλά ακόμα περισσότερο για τις συνθήκες που διαμορφώνουν την ευτυχία.
- 28 ΜΑΡ 2025
Όταν μιλάμε για ένα φαγητό και ειδικά για ένα αγαπημένο μας πιάτο, συνήθως περιγράφουμε τα υλικά, τη γεύση και δίνουμε και μερικά εύσημα στη μαγείρισσα. Ναι, η γυναίκα που με γέννησε έκανε τους καλύτερους κεφτέδες του γνωστού σύμπαντος. Ζουμερούς μέσα, τραγανούς απέξω, μπαμπάτσικους και μυρωδάτους, με το κρεμμύδι να κυριαρχεί και τα μυρωδικά να σπάνε τη μύτη και να λυγίζουν τους γευστικούς κάλυκες.
Αλλά δεν φτάνει ποτέ αυτό σαν περιγραφή. Ειδικά αν αγαπάς το πιάτο που έχεις μπροστά σου. Είναι η συνθήκη που έχεις φτιάξει τριγύρω από αυτό το πιάτο. Είναι ο τόπος που θα το φας, οι άνθρωποι γύρω του και όσα βρεθούν πάνω στο τραπέζι. Είναι αυτό το κάτι παραπάνω που ζητά ένα πιάτο για να είναι το κάτι παραπάνω. Αυτό που δίνει το αλάτι σε ένα πιάτο. Αυτό που έδωσε και δίνει γεύση στην μπύρα ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι.
Γιατί οι κεφτέδες μόνοι τους αν σταθούν πάνω στο τραπέζι θα είναι νόστιμοι, νοστιμότατοι. Αλλά θέλω μια ντοματοσαλάτα με μπόλικο κρεμμύδι δίπλα στο πιάτο με τους κεφτέδες. Θέλω μια πατάτα τηγανητή και ένα ωραίο προζυμένιο ψωμί. Να κάνω τις βούτες μου, να σκαρώνω μπουκιές και να προσπαθώ για πολλοστή φορά στη ζωή μου να διαλέξω αν η ιδανική μπουκιά έχει κεφτέ, πατάτα κρεμμύδι ή αν είναι λίγο ψωμί βουτηγμένο στη σαλάτα με φέτα και έναν κεφτέ να στρογγυλοκάθεται από πάνω.
Και ποιος είναι δίπλα μου; Είναι το κορίτσι μου; Ή είναι η παρέα μου; Με ποιον μοιράζομαι αυτό το φαγητό και με ποιον κάνω τις συζητήσεις για τις μπουκιές. Είμαστε σε ένα ταβερνάκι στις Μικρές Κυκλάδες ή στο σπίτι μου στην Καλλιθέα; Τρώμε κάτω από τον πλάτανο του χωριού στην ορεινή Φθιώτιδα ή ξενυχτάμε έξω από σκηνές στην παραλία του Λαγκούβαρδου;
Είναι οι συνθήκες που ορίζουν το πιάτο. Οι διάφοροι τόποι της χώρας μας που έδωσαν τα προϊόντα, τις γεύσεις και τις συνταγές σε όλους εμάς για να τα απολαμβάνουμε. Είναι οι τόποι που ανακαλύπτουμε μέρα με τη μέρα με τα ταξίδια και τις εκδρομές, με τη δουλειά και την εξερεύνηση.
Όλοι ζητάμε αυτό το κάτι παραπάνω που θα κάνει τη διαφορά στη ζωή μας, στη μέρα μας ακόμα και στο πιάτο μας. Αυτό το λίγο παραπάνω αλάτι που νοστιμαίνει το φαγητό, που είναι το κρυφό όπλο της γιαγιάς που μαγειρεύει, που είναι το μυστικό στην ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι.
Θέλει κότσια να βάλεις αλάτι στη μπύρα. Αλλά ποιος τσίμπησε λίγο παραπάνω την αλατότητα σε οτιδήποτε και δεν ήταν χαρούμενος με το αποτέλεσμα; Ποιος είπε όχι σε λίγη αλμύρα παραπάνω; Ποιος είπε ποτέ όχι σε λίγη γεύση ακόμα; Η ΑΛΦΑ με Θαλασσινό Αλάτι έχει τη γεμάτη γεύση που γνωρίζουμε για την αγαπημένη μας μπύρα με την προσθήκη ενός στοιχείου τόσο αγαπημένου από την ελληνική γη. Το Θαλασσινό Αλάτι που μαζεύεται στα ρηχά του Μεσολογγίου και δίνει αυτή την τόσο χαρακτηριστική γεύση στην μπύρα. Αυτό το λίγο παραπάνω.
Και σαν να το φτιάχνω το σκηνικό στο μυαλό μου για φέτος το καλοκαίρι. Σε ένα τραπέζι που τα πόδια του χώνονται στην άμμο. Στον ίσκιο από ένα ψηλό αρμυρίκι. Εγώ, το κορίτσι μου και μια μεγάλη παρέα, με κεφτέδες μπροστά μας, δυο τηγανιές πατάτες και τρεις ντοματοσαλάτες με βράχους ντόπιου τυριού από πάνω. Να τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας και να είμαστε ευτυχείς που ζητήσαμε και βρήκαμε αυτό το λίγο παραπάνω.