H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς γεννήθηκαν τα cocktails και από πού πήραν το όνομά τους

Τι σημαίνει το cocktail, από πού προήλθε το όνομά του και πώς φτάσαμε να το απολαμβάνουμε σήμερα.

Το cocktail είναι ένα αλκοολούχο ποτό που συνδυάζει ένα ή περισσότερα ποτά με άλλα συστατικά, όπως bitters, χυμό, σιρόπι ή τόνικ. Ανάλογα με τα συστατικά, το γευστικό του προφίλ μπορεί να είναι γλυκό, ξινό, πικρό, πικάντικο ή και αλμυρό. Υπάρχει μια απίστευτη ποικιλία συνδυασμών σε συστατικά και ονόματα, και οι εκτελέσεις μπορούν να σερβιριστούν πάνω σε πάγο, σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και σε φωτιά. Η παρασκευή μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η ανάμειξη τζιν και τόνικ πάνω σε πάγο με την προσθήκη μιας φέτας λάιμ, ή να γίνει πιο περίπλοκη υπόθεση, όπως για παράδειγμα ένα παγωμένο Long Island.

Η δημιουργία του cocktail αντλεί έμπνευση από τα παντς που συνδύαζαν αποστάγματα, χυμούς φρούτων και μπαχαρικά σε μεγάλα μπολ. Οι ιστορικοί υποψιάζονται ότι αυτά προήλθαν στις αρχές του 17ου αιώνα από Βρετανούς ναυτικούς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τοπικά συστατικά από την Ινδία ή την Ινδονησία για να δημιουργήσουν τα δικά τους αλκοολούχα ποτά. Ενώ η μπύρα αλλοιωνόταν κατά τη διάρκεια ενός μακρινού ταξιδιού, η προσθήκη ζάχαρης και εσπεριδοειδών στα αποστάγματα βοηθούσε στη διατήρηση του παντς.

Σε έναν κόσμο που κάποτε κυριαρχούσαν η μπύρα και το κρασί, αυτά τα ποικίλα και γευστικά παντς αποτέλεσαν μια πραγματική καινοτομία και η φήμη τους απογειώθηκε. Τα ανάμεικτα ποτά ξεκίνησαν ως ένας τρόπος για να εξυπηρετηθεί ένα πλήθος ναυτικών ή αριστοκρατών και εξελίχθηκαν σε ατομικά παρασκευάσματα που έπαιζαν με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών.

Σήμερα, οι σχεδόν άπειρες ποικιλίες του κοκτέιλ το καθιστούν τον χαμαιλέοντα των αλκοολούχων ποτών, που περιορίζεται μόνο από τη φαντασία και τα διαθέσιμα υλικά. Η τέχνη και η επιστήμη της παρασκευής ποτών συνεχίζει να καθοδηγείται από καινοτόμους mixologists που δημιουργούν νέες συνταγές και βάζουν την προσωπική τους σφραγίδα σε παραδοσιακά ποτά που χρονολογούνται αιώνες πίσω.

Τι κάνει ένα cocktail, cocktail;

Η λέξη “cocktail” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1803 για να περιγράψει ένα ανάμεικτο ποτό. Εμφανίστηκε στην αμερικανική εφημερίδα The Farmer’s Cabinet, αν και το άρθρο δεν περιλάμβανε ορισμό για το τι αποτελούσε ένα τέτοιο ποτό. Ο παλαιότερος ορισμός του «cock tail» εμφανίστηκε στο τεύχος της 13ης Μαΐου 1806 της εφημερίδας The Balance and Columbian Repository, η οποία προσέφερε αυτή την περιγραφή: «ένα διεγερτικό ποτό, αποτελούμενο από οινοπνευματώδη ποτά κάθε είδους, ζάχαρη, νερό και bitters».

Ο όρος σταδιακά άρχισε να αναφέρεται σε κάθε είδος αλκοολούχου ανάμεικτου ποτού, και μερικές φορές η λέξη περιλάμβανε έναν προσδιορισμό – για παράδειγμα, “gin cocktail” – για να προσδιορίσει το κύριο συστατικό ενός ποτού. Φαίνεται λοιπόν ότι η ανάμειξη των συστατικών που παραδοσιακά συνδέονται με ένα κοκτέιλ προϋπήρχε της χρήσης της λέξης. Τον 18ο αιώνα, ήταν γνωστό ότι έπιναν ποτά που συνδύαζαν ένα αλκοολούχο, γλυκαντικό, νερό και bitters, ενώ τα bitters καταναλώνονταν συχνά για ιατρικούς σκοπούς.

Ας μιλήσουμε για το όνομα

Η προέλευση της λέξης “cocktail” είναι αρκετά μπερδεμένη. Μια θεωρία τη συνδέει με μία βρετανική αναφορά για τα “cock-tailed” άλογα – δηλαδή, ένα άλογο του οποίου η ουρά έχει κουρευτεί ή ψαλιδιστεί για να υποδηλώνει ότι ήταν μικτής φυλής. Άλλες θεωρίες περιλαμβάνουν μια λανθασμένη προφορά της γαλλικής λέξης αυγουλιέρα “coquetier”, την οποία χρησιμοποιούσε ως δοχείο πόσης ο φαρμακοποιός της Νέας Ορλεάνης που δημιούργησε το διάσημο Peychaud’s bitters. Κάποιοι λένε ότι το όνομα προέρχεται από την ανάμειξη των καταλοίπων των βαρελιών με αλκοόλ, γνωστά ως “tailings”, και την πώλησή τους σε χαμηλή τιμή.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι το όνομα προήλθε από την πρακτική ενός εκτροφέα αλόγων να εισάγει μπαχαρικά, συγκεκριμένα τζίντζερ, στο πίσω μέρος του ζώου, προκειμένου να το κάνει να φαίνεται πιο ενεργητικό. Όπως και αν προέκυψε, ένα cocktail με οποιοδήποτε άλλο όνομα θα εξακολουθούσε να έχει νόστιμη γεύση.