David McNew/Getty Images
ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Πώς η βιομηχανία της μόδας ενισχύει τη βιώσιμη γεωργία

Μία προσπάθεια για τη μόδα να αποκτήσει περισσότερη διαφάνεια και να συνδεθεί με τις βιώσιμες πρακτικές στη γεωργία.

Η βιομηχανία της μόδας συνεχίζει να συμβάλλει στον κλάδο των τροφίμων και της γεωργίας. Chanel και Adidas ανακοίνωσαν πρόσφατα σημαντικές επενδύσεις σε projects που σχετίζονται με τη βιώσιμη γεωργία.

Η ανάγκη για πιο βιώσιμες πρακτικές και πρώτες ύλες και η πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού, ωθούν τον κλάδο της γεωργίας και τη βιομηχανία της μόδας να έρθουν πιο κοντά. Η Chanel ανακοίνωσε μια επένδυση 25 εκατομμυρίων δολαρίων στο Landscape Resilience Fund (LRF) έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αναπτύσσουν η WWF και η ελβετική εταιρεία South Pole.

Το LRF στοχεύει στη συγκέντρωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025 για να επενδύσει σε έργα που θα προωθήσουν τη βιώσιμη γεωργία, θα προστατεύσουν τα δάση και θα υποστηρίξουν τους μικρούς αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η βιοποικιλότητα του πλανήτη απειλείται κυρίως λόγω της αποψίλωσης των δασών που σχετίζεται με την παραγωγή τροφίμων όπως το φοινικέλαιο και το βοδινό κρέας, αλλά και για τις πρώτες ύλες που τροφοδοτούν τη βιομηχανία μόδας. Η αλυσίδα εφοδιασμού της μόδας δέχεται αυξημένη πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής και η επένδυση της Chanel αντιπροσωπεύει μια προοδευτική προσέγγιση για την ενεργή υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών.

Παράλληλα, η Adidas ανακοίνωσε μια επένδυση 3 εκατομμυρίων ευρώ στη φινλανδική εταιρεία Spinnova, μια εταιρεία βιώσιμων υλικών που μετατρέπει τις κυτταρινικές ίνες σε υλικά για την κλωστοϋφαντουργία. Η εταιρεία κατασκευάζει το πρώτο της εργοστάσιο στη Φινλανδία.

Farm to fashion

Όσο τα τοπικά και βιολογικά προϊόντα γίνονται πιο δημοφιλή, πολλοί αγρότες βλέπουν τη σχέση μεταξύ slow food και slow fashion και διερευνούν πώς μπορούν να καλύψουν το κενό μεταξύ τους. Το Kassenhoff Growers είναι ένα βιολογικό φυτώριο στο Oakland στην Καλιφόρνια που παράγει φυτικές μονάδες για οικιακούς κηπουρούς και αγρότες. Η Helen Krayenhoff χρησιμοποιεί φυτά για βαφές φυσικών ινών εδώ και χρόνια και βλέπει μια μεγάλη σύνδεση μεταξύ αυτών και των βρώσιμων φυτών. Το κλειδί είναι να μπορέσουν οι καταναλωτές να δουν το «farm to fashion» με τον ίδιο τρόπο που τώρα βλέπουν το «farm to table», μία σύνδεση που οφείλεται αρκετά στο slow food κίνημα.

Η Lydia Wendt από το California Cloth Foundry υποστηρίζει ότι, ενώ είναι κοινή λογική να γνωρίζεις τι τρως, πρέπει επίσης να ξέρεις τι φοράς. «Το δέρμα σου είναι το μεγαλύτερο όργανό σου και είναι ικανό να απορροφήσει το 64% των χημικών ουσιών από το ύφασμα που φοράς στο σώμα σου». Μερικά από τα πιο επικίνδυνα υφάσματα είναι αυτά με βάση το πετρέλαιο, όπως πολυεστέρας και ακρυλικό. Οι συμβατικές βαφές υφασμάτων που χρησιμοποιούνται περιέχουν επίσης τοξίνες, όπως πετρέλαιο και φορμαλδεΰδη.

«Ιδανικά, ο στόχος μιας γραμμής παραγωγής ρούχων είναι να είναι έχει αισθητική, με τη βιώσιμη διαδικασία να είναι το κερασάκι στην τούρτα. Αγοράζοντας ένα προϊόν που δημιουργήθηκε στην αυλή σου, δίνεις  χρήματα πίσω στην κοινότητά σου και ενθαρρύνεις την τοπική οικονομία» λέει η Wendt.