UNSPLASH
ΠΟΤΟ

Πώς να φέρεις το καλοκαίρι λίγο πιο γρήγορα

Ζώντας σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που φημίζεται για τον ήλιο της και που η πρόσβαση στη φύση και τη θάλασσα είναι εύκολη ακόμα και όταν μένεις στην Αττική, οι μικρές, καλοκαιρινές στιγμές είναι παντού. Και μπορούμε να τις δημιουργήσουμε μόνοι μας, απλώς αυτοσχεδιάζοντας με αυθορμητισμό.

Η ημέρα που το ημερολόγιο θα γράφει 1η Ιουνίου, θα σηματοδοτήσει κι επίσημα την έναρξη του καλοκαιριού. Τότε που θα αρχίσουμε να μετράμε αποδράσεις στη θάλασσα, βουτιές στα καταγάλανα νερά και χαρούμενες στιγμές με φίλους. Πόσα μικρά καλοκαίρια όμως κρύβονται μέσα στη χρονιά;

Ζώντας σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που φημίζεται για τον ήλιο της και που η πρόσβαση στη φύση και τη θάλασσα είναι εύκολη ακόμα και όταν μένεις στην Αττική, οι μικρές, καλοκαιρινές στιγμές είναι παντού. Και μπορούμε να τις δημιουργήσουμε μόνοι μας, απλώς αυτοσχεδιάζοντας με αυθορμητισμό.

Κοντινές αποδράσεις

Η άνοιξη μάς έδωσε την ψυχική «ανάταση» που χρειαζόμασταν. Οι ημέρες που «μυρίζουν» καλοκαίρι ολοένα και αυξάνονται και έτσι δεν μπορείς παρά να ονειρευτείς τις πρώτες βουτιές, τα καλοκαιρινά νησιά και όλες τις ανέμελες στιγμές που θα έρθουν. Δε χρειάζονται πολλά πράγματα για να φέρεις το καλοκαίρι πιο γρήγορα στη ζωή σου. Για παράδειγμα,  οι εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς, όπως τα νησιά του Σαρωνικού, είναι μία καλή αρχή.

Στις λιγοστές αποσκευές που χρειάζεσαι μαζί – όπως αντηλιακό και καπέλο (και μία ζακέτα για να μην κρυώσεις), χωράει πάντα το Ούζο Πλωμαρίου αφού όταν έχει ήλιο έχει Πλωμάρι. Η κατανάλωση του ούζου είναι τέχνη και τρόπος ζωής. Σκέψου ένα τραπέζι δίπλα στο κύμα με το άρωμα του ούζου να ξεχειλίζει.

Στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Λέσβο, το νησί του ούζου, δεν μπορούμε να απαρνηθούμε αυτό το μυρωδάτο ποτό που ανήκει αποκλειστικά και μόνο στις παρέες. Είναι η χαρακτηριστική γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα του Ούζου Πλωμαρίου που μένει χαραγμένο στη γευστική μας μνήμη. Η συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη πέρασε από γενιά σε γενιά για να συνοδεύει κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή μας.

Τραπέζι στο εξοχικό ή πικνίκ;

istock

Ποια είναι η διάθεσή της παρέας; Κάποιοι ίσως είναι πιο αθλητικοί τύποι και τους αρέσει η πεζοπορία – ίσως να είναι και χειμερινοί κολυμβητές. Άλλοι πάλι αρέσκονται στο να χαλαρώνουν κάτω από τη σκιά των δέντρων και να χάνονται στις σελίδες του βιβλίου τους. Σε μερικούς αρέσουν οι εξερευνήσεις στη φύση ενώ υπάρχουν και οι οργανωτικοί, που συγκεντρώνουν όλη την παρέα μαζί για να αδράξει τις πρώτες καλοκαιρινές στιγμές. Τώρα, είναι επίσης η τέλεια εποχή για να τιμήσεις τα εξοχικά φίλων και να πιείτε το πρώτο ουζάκι στην αυλή.

Αν θέλεις περισσότερο αυθορμητισμό από ένα τραπέζι, το πικνίκ είναι ο ιδανικός τρόπος για να συγκεντρωθεί όλη η παρέα μαζί. Μπορεί να είναι δίπλα στη θάλασσα, με τους πιο τολμηρούς να ρίξουν μια βουτιά όσο οι υπόλοιποι «στρώνουν» τραπέζι. Μπορεί να είναι σε ένα σκιερό μέρος μετά από μία ενδιαφέρουσα πεζοπορία, δίπλα σε μία λίμνη. Και φυσικά πρέπει να έχει τα απαραίτητα καλοκαιρινά εδέσματα, όλα φρέσκα και δροσερά, να θυμίζουν το ελληνικό καλοκαίρι και να συνοδεύονται από ένα καραφάκι ούζο, σαν να είσαι στην ταβέρνα του νησιού.

Ένα παραδοσιακό προϊόν όπως το Ούζο Πλωμαρίου, έχει πάντα θέση στο επίκεντρο της παρέας αφού είναι αυτό που απογειώνει κάθε στιγμή και είναι τελικά η αφορμή για να μαζευτούμε με αγαπημένα πρόσωπα. Η ώρα του ούζου είναι κυρίως ώρα της ζεστασιάς, της ανεμελιάς και της χαλαρής διάθεσής.