iStock
ΦΑΓΗΤΟ

Πώς να μειώσεις τα μικροπλαστικά στην κουζίνα σου

Ξεκίνα από μικρές, εύκολες αλλαγές, όπως να αντικαταστήσεις πρώτα όσα αντικείμενα έχουν φθαρεί ή έρχονται συχνά σε επαφή με ζεστά τρόφιμα.

Στην καθημερινότητά μας, τα μικροπλαστικά είναι πλέον παντού: στο νερό, στο φαγητό, ακόμη και στο αίμα μας. Ειδικά στην κουζίνα – τον χώρο όπου προετοιμάζουμε το φαγητό μας – πολλές από τις συνήθειες και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε συμβάλλουν σε αυτή την αόρατη ρύπανση.

Η Lisa Erdle, PhD, βιολόγος και διευθύντρια επιστήμης και καινοτομίας στο 5 Gyres Institute, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που επικεντρώνεται στη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά – επισημαίνει στο Food & Wine μερικούς μόνο από τους πιθανούς κινδύνους από την έκθεση σε μικροπλαστικά, σημειώνοντας ότι έρευνες έχουν δείξει ότι τα σωματίδια αυτά συνδέονται με «οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, καθώς και με ενδοκρινικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις και άνοια».

Δυστυχώς, μια πρόσφατη ολοκληρωμένη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Heliyon διαπίστωσε ότι οι οικιακές κουζίνες μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημαντικός παράγοντας έκθεσης σε μικροπλαστικά μέσω αντικειμένων όπως εργαλεία προετοιμασίας τροφίμων, μαγειρικά σκεύη και επιλογές αποθήκευσης τροφίμων που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό.

Η μείωση, ωστόσο, των μικροπλαστικών δεν απαιτεί ριζικές αλλαγές ή μεγάλες δαπάνες. Ξεκίνα από μικρές, εύκολες αλλαγές, όπως να αντικαταστήσεις πρώτα όσα αντικείμενα έχουν φθαρεί ή έρχονται συχνά σε επαφή με ζεστά τρόφιμα. Όσο περισσότερο μειώνεις το πλαστικό στην κουζίνα, τόσο λιγότερο εκτίθεσαι σε μικροπλαστικά – και αυτό έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σου και το περιβάλλον.

Αντικατάστησε τις πλαστικές σανίδες κοπής με ξύλινες

Sergey Kotenev/Unsplash

Κάθε φορά που κόβεις πάνω σε πλαστική επιφάνεια, μικροσκοπικά σωματίδια αποκολλώνται και μπορεί να καταλήξουν στο φαγητό σου. Μελέτη του 2023 από το National Institute of Standards and Technology έδειξε ότι η χρήση μαχαιριού σε πλαστική σανίδα μπορεί να απελευθερώσει έως και 1.500.000 μικροπλαστικά. Το ξύλο, από την άλλη, είναι πιο ανθεκτικό και φυσικό υλικό, και όπως δείχνουν μελέτες, δεν συγκρατεί περισσότερα βακτήρια από το πλαστικό.

Προτίμησε μεταλλικά, ξύλινα ή σιλικονούχα μαγειρικά σκεύη

Όταν χρησιμοποιείς πλαστικά εργαλεία όπως κουτάλες, σπάτουλες ή τσιμπίδες σε καυτά σκεύη, το πλαστικό διασπάται με την πάροδο του χρόνου, απελευθερώνοντας μικροπλαστικά. Αντί αυτών, χρησιμοποίησε ανοξείδωτο ατσάλι, ξύλο ή σιλικόνη – τα οποία είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και δεν εκλύουν μικροσωματίδια.

Αντικατάστησε τα πανάκια μικροϊνών με φυσικά υλικά

Τα πανιά μικροϊνών είναι δημοφιλή λόγω της αποτελεσματικότητάς τους στο καθάρισμα, όμως απελευθερώνουν μικροπλαστικά κατά την πλύση. Επίλεξε πανιά από φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι, τα οποία είναι εξίσου αποδοτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον και την υγεία.

Πέταξε τα αντικολλητικά τηγάνια με επίστρωση Teflon

iStock

Η επίστρωση Teflon – ένα είδος πλαστικού – μπορεί να αποκολληθεί με την πάροδο του χρόνου και να μολύνει το φαγητό. Έρευνα του 2022 διαπίστωσε ότι ένα φθαρμένο αντικολλητικό τηγάνι μπορεί να απελευθερώσει περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια. Προτιμήστε χυτοσίδηρο ή ανοξείδωτο ατσάλι, που προσφέρουν μακροχρόνια ανθεκτικότητα χωρίς τοξικές επιπτώσεις.

Περιόρισε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης και σακούλας

Η πλαστική μεμβράνη και οι σακούλες μίας χρήσης είναι από τους μεγαλύτερους ενόχους μικροπλαστικών. Επίλεξε επαναχρησιμοποιούμενα περιτυλίγματα από κερί μέλισσας ή σιλικόνη, τα οποία είναι ασφαλή για αποθήκευση τροφίμων και φιλικά προς το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.