Shutterstock
TIPS

Πώς θα καθαρίσεις σωστά το ψυγείο σου

Η 15η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στον καθαρισμό του ψυγείου(!) και αυτή είναι μια καλή αφορμή για να πιάσεις δουλειά σήμερα.

Η ημέρα καθαρισμού του ψυγείου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Νοεμβρίου. Πάνω στην ώρα δηλαδή για να καθαρίσεις το ψυγείο σου και να κάνεις χώρο για τις γιορτές. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να ελέγξεις αν λειτουργεί σωστά η συσκευή και μήπως χρειάζεται κάποιο service.

Είναι κάπως αβέβαιο το πώς ξεκίνησε να γιορτάζεται η ημέρα καθαρισμού του ψυγείου και να καθιερωθεί στις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το nationaldays.com, η πρώτη απόπειρα εορτασμού έγινε το 1995 από την εταιρία Whirlpool.  Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι το ψυγείο θεωρείται μία από τις πιο απαραίτητες συσκευές στην κουζίνα και χρειάζεται την προσοχή μας.

Το ψυγείο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση των τροφών, οπότε αν κάποιο τρόφιμο χαλάσει και δεν δώσεις τη δέουσα προσοχή, τα βακτήρια θα εξαπλωθούν. Από την άλλη, η υπερφόρτωση του ψυγείου μπορεί να μειώσει την απόδοσή του, δημιουργώντας τελικά πρόβλημα στην ψύξη. Η καθαριότητα του ψυγείου συνδέεται με την καλή υγιεινή των τροφίμων αλλά και με τη μείωση του food waste – όσο πιο τακτοποιημένο είναι τόσο καλύτερα γνωρίζεις τι περιέχει και κάνεις καλύτερη διαχείριση στη μαγειρική.

Σημαντικές ερωτήσεις πριν ξεκινήσεις

  • Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η καθαριότητα; Ένα ψυγείο χρειάζεται μια γενική καθαριότητα κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. Αν αυτό ακούγεται δύσκολο, προσπάθησε τουλάχιστον να το καθαρίζεις μία φορά τον χρόνο, στις 15 Νοεμβρίου.
  • Πρέπει να είναι σε λειτουργία; Για την ασφάλειά σου, καλό είναι να βγάλεις το ψυγείο από την πρίζα.
  • Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις; Για να καθαρίσεις καλά το ψυγείο, θα πρέπει να το αδειάσεις. Είναι μια καλή ευκαιρία να καλέσεις φίλους για φαγητό ή να δωρίσεις τα τρόφιμα.

7 βήματα για να καθαρίσεις σωστά το ψυγείο

Προετοίμασε έναν χώρο για τα φαγητά. Θα πρέπει να αδειάσεις εντελώς το ψυγείο σου πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα. Ένα τραπέζι θα φανεί χρήσιμο για να τοποθετήσεις όλα τα τρόφιμα.

Επίσης, χρειάζεσαι μεγάλες σακούλες σκουπιδιών για να πετάξεις ό,τι έχει λήξει. Τέλος, αν έχεις τρόφιμα που χρειάζονται οπωσδήποτε ψύξη, καλό θα είναι να τα φυλάξεις σε ένα cooler μέχρι να ολοκληρώσεις τη δουλειά σου.

Συγκέντρωσε τα καθαριστικά σου. Το ξύδι είναι ο καλύτερος σύμμαχος γι’ αυτή τη δουλειά. Διασπά τα λίπη και τη βρωμιά και όταν αναμιγνύεται σε ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, γίνεται ένα ασφαλές καθαριστικό.

Ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι όταν καθαρίζεις τμήματα του ψυγείου όπου ακουμπάς φρούτα και λαχανικά. Εκτός από το ξύδι, θα χρειαστείς κι ένα οικολογικό σφουγγάρι, καθώς επίσης κι ένα πανί καθαρισμού με μικροΐνες.

καθαρισμος ψυγειου
ECOALMA

Βιοδιασπώμενο σφουγγάρι Be My Sponge

100% βιοδιασπώμενο σφουγγάρι
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Καθάρισε ένα-ένα τα ράφια. Αν δεν έχεις αρκετό χώρο στην κουζίνα σου για να αδειάσεις τελείως το ψυγείο σου, το να καθαρίζεις ένα ράφι τη φορά είναι συχνά η καλύτερη μέθοδος. Αφαίρεσε τα πάντα από το ράφι, ξεκινώντας από το επάνω μέρος, και καθάρισε και τις δύο πλευρές (μην ξεχνάς τις άκρες) με το διάλυμα ξιδιού.

Στη συνέχεια, στέγνωσέ το με ένα πανί καθαρισμού με μικροΐνες. Μπορείς επίσης να πλύνεις ολόκληρο το ράφι στο νεροχύτη, χρησιμοποιώντας σαπούνι πιάτων και ζεστό νερό. Μην ξεχάσεις να τρίψεις τα εσωτερικά τοιχώματα του ψυγείου ώστε να καθαριστούν τυχόν υπολείμματα.

Εστίασε στα συρτάρια και την πόρτα. Συχνά συσσωρεύονται υπολείμματα στα συρτάρια του ψυγείου, ειδικά αν χρησιμοποιούνται για αποθήκευση τροφίμων. Για βαθύ καθαρισμό, αφαίρεσε τα συρτάρια για να τα πλύνεις στον νεροχύτη της κουζίνας με σαπούνι και νερό.

Εάν δεν χωράνε στον νεροχύτη σου, ψέκασέ τα και σκούπισέ τα καλά. Όποια μέθοδο κι αν ακολουθήσεις, φρόντισε να τα στεγνώσεις πριν τα επανατοποθετήσεις. Όσο έχεις εκτός τα συρτάρια, σκούπισε τα τοιχώματα και το «πάτωμα» του ψυγείου με το ξύδι. Χρησιμοποιήστε την ίδια μέθοδο και για την πόρτα.

Πλύνε τα σκεύη που θα βάλεις ξανά στο ψυγείο. Ποιο το νόημα να καθαρίσεις σε βάθος το ψυγείο αν είναι να τοποθετήσεις ξανά βρώμικα βάζα και τάπερ; Ξέπλυνε με ζεστό νερό τα γυάλινα βάζα, σκούπισε τυχόν υπολείμματα από το βούτυρο, και καθάρισε τα τάπερ πριν τα αποθηκεύσεις ξανά. Αν κάτι έχει λήξει, εννοείται πώς τώρα είναι η ευκαιρία να το ξεφορτωθείς.

Σκούπισε καλά το εξωτερικό. Μόλις το ψυγείο σου λάμψει από καθαριότητα και τοποθετήσεις ξανά μέσα όλα τα τρόφιμα με τάξη, ασχολήσου με το εξωτερικό μέρος. Χρησιμοποίησε το διάλυμα ξιδιού και ένα πανί με μικροΐνες για να το σκουπίσεις καλά, εστιάζοντας και στις λαβές.

Διατήρησε τη φρεσκάδα. Καταπολέμησε τις οσμές του ψυγείου με φυσικό τρόπο, βάζοντας λίγη μαγειρική σόδα σε ένα μπολάκι, κόβοντας μερικές φέτες λεμονιού ή απλώνοντας λίγο καφέ σε ένα πιατάκι.