Φωτογραφίες: Μονή Grimbergen
FOOD & DRINK

Σε μια Μονή του Βελγίου φτιάχνεται ξανά μπύρα μετά από 200 χρόνια

Η ζυθοποίηση επιστρέφει στη Μονή Gimbergen για πρώτη φορά έπειτα από 200 χρόνια, μετά την καταστροφή του κτιρίου κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Την τέχνη της ζυθοποιίας φέρνει ξανά στο προσκήνιο το νέο μικροζυθοποιείο Grimbergen Abbey, στον τόπο όπου όλα ξεκίνησαν σχεδόν 900 χρόνια πριν, όταν ιδρύθηκε η Μονή Grimbergen. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά εδώ και 200 χρόνια που οι μπύρες παρασκευάζονται εντός των τειχών της μονής, αφού η παρασκευή μπύρας είχε σταματήσει μετά την καταστροφή του κτηρίου κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Η Grimbergen είναι γνωστή για τις μοναστηριακές της μπύρες και με τα εγκαίνια του μικροζυθοποιείο εντός της Μονής ανοίγει έναν νέο δρόμο για τη βελγική μπύρα. Το Grimbergen Abbey αποτελεί ένα καινοτόμο σημείο αναφοράς, έναν χώρο όπου η μακρά ιστορία και γνώση πάνω στην τέχνη της ζυθοποίησης συνδυάζονται με σύγχρονες τεχνικές και πειραματισμούς σε γεύσεις, αρώματα και συστατικά για τη δημιουργία απολαυστικών ζύθων, δίνοντας έτσι το έναυσμα σε ένα συναρπαστικό μέλλον για τη βελγική μπύρα.

Το μικροζυθοποιείο της Μονής δημιουργήθηκε από το Grimbergen Abbey σε συνεργασία με τον Όμιλο Carlsberg. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των νέων εγκαταστάσεων διαδραμάτισε ο Father Karel Stautemas, Πατέρας στη Μονή Abbey, ο οποίος είναι πλέον ενεργό μέλος στην ομάδα των ζυθοποιών, ως Abbey Brewer. Ο ίδιος συνδυάζει την καθημερινή ζωή στη Μονή, με τη λειτουργία του μικροζυθοποιείου, υποστηρίζοντας τον Master Brewer Marc-Antoine Sochon.

«Το νέο μικροζυθοποιείο είναι ένα μέρος το οποίο ξαναζωντανεύει τις ιστορικές παραδόσεις, και όπως ακριβώς και το σύμβολό μας, ο φοίνικας, έχουμε πάντα τη δύναμη να σηκωθούμε ξανά, και να δημιουργήσουμε νέες. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε την εμπειρία – σχεδόν εννέα αιώνων – με την καινοτομία, και όλα αυτά με απώτερο σκοπό την αναζήτηση των πιο γευστικών και χαρακτηριστικών νέων δημιουργιών» είπε ο Father Karel στα εγκαίνια του μικροζυθοποιείου.

 

Ο Marc-Antoine, είναι ένας 28χρονος ζυθοποιός από τη Γαλλία, ο οποίος άρχισε να παρασκευάζει ζύθο στο γκαράζ των γονιών του κι έκτοτε συνεχίζει να μελετά τόσο την οινοποίηση όσο και την παρασκευή ζύθου. Παθιάζεται να πειραματίζεται με νέες συνταγές μπύρας χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους, ενώ απολαμβάνει ιδιαίτερα τη διαδικασία ζύμωσης και το πως αυτή επηρεάζει τη γεύση και το χαρακτήρα της μπύρας. Αγαπημένη του μπύρα είναι η Grimbergen Double μια ale με γλυκόξινα αρώματα καραμέλας και αποξηραμένων δαμάσκηνων που παράγεται από λυκίσκους και βύνες διπλής ζύμωσης.

«Τώρα, παρασκευάζουμε μπύρα στο αβαείο για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 200 χρόνια. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια μεγάλη γιορτή για τους Πατέρες, για την κοινότητα του Grimbergen και για όλους εκείνους που αγαπούν την μπύρα Grimbergen. Θέτουμε ένα νέο σημείο αναφοράς για τις βελγικές μπύρες, παγκοσμίως. Το νέο μικροζυθοποιείο μάς επιτρέπει να παράγουμε πληθώρα μοναδικών ζύθων, εμπνευσμένους από νέες και παλιές τεχνικές παρασκευής, προκειμένου να δημιουργήσουμε μοναδικές εμπειρίες γεύσεων» αναφέρει ο ίδιος.