ΜΠΑΡ

Τα μπαρ που μας έχουν λείψει: Noel

Αφού δεν μπορείς να πας, φέρνουμε το αγαπημένο Noel στο σπίτι σου.

H καραντίνα φτάνει προς το τέλος της, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε και στα αγαπημένα μας bars. Δεν θα επιστρέψουμε στις μπάρες τους ακόμα, να πιούμε τα cocktails τους και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που τα απαρτίζουν. Για τον λόγο αυτό, εδώ στο Οneman αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στα bar που μας έχουν λείψει περισσότερο και να τα φέρουμε στο σπίτι μας.

Την εκκίνηση την κάναμε με το Bank Job και η συνέχεια δεν μας απομακρύνει πολύ από το κέντρο της Αθήνας. Το επόμενο μαγαζί που πραγματικά μας λείπει είναι το Noel και η υπέροχη στοά του. Για να βρεθούμε πιο κοντά του, και εσείς κατ’ επέκταση, μιλήσαμε με τον Άρη Δούκα, ενός εκ των ιδιοκτητών του μαγαζιού που κάνει τις μέρες μας χριστουγεννιάτικες όλο τον χρόνο. Με τον Άρη συναντηθήκαμε νοητά στην υπέροχη στοά του Noel και μιλήσαμε για την κατάσταση αλλά και το μέλλον της εστίασης και των bars. Για να βρέχουμε τα χείλη μας ο Θοδωρής Καϊσίδης μας έφτιαξε ένα υπέροχο cocktail που μπορείτε να φτιάχνετε και εσείς στο σπίτι.

Η κουβέντα μας φυσικά ξεκίνησε με το πόσο έχει επηρεάσει το Noel και τους ιδιοκτήτες του το κλείσιμο της εστίασης. “Επαγγελματικά και προσωπικά πάρα πολύ, υπάρχει το αγχος της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα, υπάρχει φόβος για το τι θα ζήσουμε στη συνέχεια και αν θα έχει συνέχεια όλο αυτό, αν θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε τα πατήματα μας και να συνεχίσουμε. Προσωπικά μου λείπει το Noel, το προσωπικό, οι συνεργάτες μου, ο κόσμος, η καθημερινότητά μας. Νομίζω όμως ότι το έχω βρει λίγο ως ευκαιρία αποτοξίνωσης, κοιμάμαι νωρίς, σπάνια καταναλώνω αλκοόλ, ασχολούμαι με πράγματα που δεν είχα καθόλου χρόνο να ασχοληθώ, μπορώ να πω, ότι τις στιγμές που καταφέρνω να ξεπερνάω το άγχος της επόμενης μέρας, περνάω υπέροχα”.

Το cocktail του Noel που θα φτιάξεις σπίτι σου

Ο Θοδωρής Καισίδης, bartender του Noel, μας ‘έφτιαξε’ το Carlton’s Highball. Μπορείς να το φτιάξεις και εσύ στο σπίτι σου και να νιώσεις για λίγο ότι βρίσκεσαι ξανά στο Noel. Γέμισε ενα ποτηρι highball / Collins με πάγο και τοποθέτησε τα παρακάτω υλικά: 40ml Irish whisky, 10 ml sloe gin (ή 5 ml cherry liquer αν δεν βρείτε sloe gin), 5 ml καπνιστό σκωτσέζικο ουίσκι. 6 dash Angostura bitters, 5 σταγόνες absinth, 5 dash orange bitters. Ανακάτεψε ελαφρά και απογέμισε με τόνικ. Για γαρνιτούρα χρησιμοποίησε μια φλούδα λεμόνι.

Το Noel μόλις κατέβασε τα ρολά του αποφάσισε να δωρίσει ό,τι υπήρχε στην κουζίνα σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Από τότε έχουν περάσει 7 εβδομάδες και ακόμα τα ρολά του είναι κατεβασμένα. Ακόμα και τώρα όταν φέρνω το Noel στο νου μου, σαν πρώτη εικόνα μου έρχεται στο μυαλό, η γεμάτη στοά και ο κόσμος που το έχει πλημμυρίσει. Για αυτό τον λόγο ρωτάω τον Άρη αν ο κόσμος εκφράζει την αγάπη του για το μαγαζί τώρα που είναι κλειστό. “Ναι αυτό συμβαίνει κυρίως στα comments όταν κάνουμε κάποιο post, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο μας ρωτάνε συνέχεια, υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα”.

Μιάς και αναφερθήκαμε στην επόμενη μέρα του Noel αλλά και της εστίασης, αυτή σίγουρα δεν θα είναι εύκολη “Θα σου απαντήσω ειλικρινά. Τα βλέπω δύσκολα τα πράγματα, αν ισχύσουν τα μέτρα που διαβάζουμε. Για πολλά καταστήματα θα είναι δύσκολο και ασύμφορο να ανοίξουν. Το Noel ειδικά δεν έχει μεγάλο εξωτερικό χώρο, αν δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε τη στοά -η οποία έχει ανοιγόμενη οροφή- θα θέλει μεγάλη σκέψη για το αν πρέπει να ανοίξουμε ή όχι.

Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα μεγάλο κύμα εξόδου στην αρχή αλλά για πολύ λίγο, μετά ο κόσμος θα βγαίνει λιγότερο και σε μαγαζιά με εξωτερικούς χώρους. Θεωρώ ότι θα ζήσουμε μια φάση όπου ο κόσμος θα θέλει να είναι έξω αλλά θα φοβάται, σίγουρα δε θα ξοδεύει όπως ξόδευε. Αυτό που διαβλέπω εγώ είναι ότι θα γυρίσουμε στη φάση 2010 και μετά, πολύ πεζοδρόμιο, πλατεία, πάρκα, μπύρες στο χέρι, old school καφενεία. Όπως και να ‘χει όλοι μας θα πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση, αν υπάρξει βοήθεια είμαι αισιόδοξος ότι θα επιβιώσουμε. Γιατί ο άνθρωπος χρειάζεται, πάντα θα χρειάζεται εκτόνωση, κοινωνικοποίηση και πάρτι”.

Ο άνθρωπος χρειάζεται πάντα εκτόνωση, κοινωνικοποίηση και πάρτι αλλά και μαγαζιά σαν το Noel που τον κάνουν να νιώθει όμορφα και του δημιουργούν υπέροχες αναμνήσεις. Τα λέμε σύντομα στην στοά του Noel.