Shuttestock
ΦΑΓΗΤΟ

Τα σημάδια που δείχνουν ότι τρως υπερβολικά πολλούς υδατάνθρακες

Τα πρωινά σου δημητριακά και οι αγαπημένες σου σοκολάτες μπορεί να ευθύνονται που είσαι μόνιμα κουρασμένος και δεν μπορείς να κλείσεις μάτι τα βράδια.

Αγαπάμε τα μακαρόνια. Πάρα πολύ. Προσωπικά, δεν έχω κρύψει πως μια από τις αγαπημένες μου συνταγές έχει να κάνει με μακαρόνια, μανιτάρια και κοτόπουλο – αριστούργημα. Όμως κάπου εδώ, δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως τα μακαρόνια, όπως και το ψωμί, μεταξύ άλλων, όπως κάθε απόλαυση σε αυτόν τον κόσμο, σε μεγάλες ποσότητες δεν είναι η καλύτερη ιδέα για τη διατροφή. Αναλύουμε παρακάτω τι συμβαίνει όταν δείχνεις υπερβολική αγάπη σ’ αυτό τον διατροφικό killer με το αμαρτωλό πρόσωπο, τους υδατάνθρακες.

Φουσκώματα

Αυτό το άθλιο συναίσθημα του να νιώθεις διαρκώς πρησμένος, σαν κάτι να αλυχτά μέσα στην κοιλιά σου. Όταν έχεις ολοκληρώσει μία διπλή μερίδα μακαρόνια, ενώ προηγουμένως έχεις περιποιηθεί ένα μπολ δημητριακά και ένα μάφιν και στο μεσοδιάστημα έχεις πάρει και το κουλούρι σου, τότε ο οργανισμός σου επιδίδεται σε ένα ράλι ώστε να παράγει τα κατάλληλα βακτήρια για να επεξεργαστεί την ογκώδη ποσότητα της ζάχαρης που έχει μόλις δεχθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδύνονται σε σημαντικό βαθμό οι λειτουργίες της πέψης και να νιώθεις το στομάχι σου «φουσκωμένο» και με έντονη αίσθηση καούρας.

Αύξηση βάρους

Οι υδατάνθρακες μοιάζουν με τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας: Σκοτώνεις μερικά, με το να ελαχιστοποιείς το ψωμί στα καθημερινά σου γεύματα και με το να αντικαθιστάς τα ζυμαρικά με παραλλαγές ολικής άλεσης, αλλά τα βρίσκεις ξανά μπροστά σου στις σοκολάτες, στα παρασκεύασματα άρτου, στα δημητριακά (πρωινού + μπάρες δημητριακών), στα γιαούρτια με γεύσεις. Η εκτεταμένη κατανάλωση κάποιας από τις παραπάνω τροφές, που είναι «βόμβες» λίπους και ζάχαρης, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους σου.

Ακμή, ξανά!

Η ζάχαρη που περιέχεται στους υδατάνθρακες αποτελεί παράγοντα αύξησης των ανδρογόνων, που ευθύνονται για την εμφάνιση ακμής. Φυσικά, αναφερόμαστε στην ακμή που θέλεις να ξεχάσεις, αυτή που εμφανίζεται στο στόμα, στο σαγόνι και σε όλο το κάτω μέρος του προσώπου. Δημητριακά, ψωμί, ρύζι -καθώς ικανοποιείς την όρεξη σου- θα κάνουν το πρόσωπο σου να θυμίζει ξανά 13χρόνο.

Αϋπνίες

Όσο κι αν νιώθεις ότι μια σοκολάτα στις 11 το βράδυ είναι κάτι που πραγματικά θα σε κάνει χαρούμενο, είναι προτιμότερο να βουλιάξεις λίγο ακόμα στη «δυστυχία» μέχρι την επόμενη μέρα. Σκέψου ότι αυτή η «βόμβα» υδατανθράκων αργά το βράδυ, θα απαιτήσει από το πεπτικό σου σύστημα να δουλέψει υπερωρίες για να την αφομοιώσει, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κλείσεις μάτι.

Ατέλειωτη κούραση

Μπορεί να νιώθεις το σώμα σου σε πλήρη αποσύνθεση από τις 12 το πρωί, τα μάτια σου να κλείνουν και τον πονοκέφαλο να σου στέλνει τα δικά του άγραφα σήματα πως κάτι δεν πάει καλά. Όταν η διατροφή σου «σολάρει» με τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες και δεν συμπληρώνεται από τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες και λιπαρά, τότε είναι φυσιολογικό να νιώθεις μόνιμη κούραση, γιατί το σώμα σου εργάζεται ασταμάτητα για να μεταβολίσει αυτές τις τροφές.