FOOD & DRINK

Τελικά, τι κάνει έναν καφέ πραγματικά καλό;

Είτε σου αρέσει να τον φτιάχνεις σπίτι σου είτε τον παίρνεις από το καφέ που εμπιστεύεσαι, οι coffee experts του Dimello, σου δίνουν όλα τα tips που χρειάζεσαι για να πίνεις καλό καφέ.

Ο καφές είναι ιεροτελεστία. Αυτή είναι μια οικουμενική αλήθεια που ελάχιστοι θα βρεθούν να την αμφισβητήσουν.

Ο καφές μας «ανοίγει το μάτι» το πρωί, μας δίνει ενέργεια στη δουλειά, γίνεται η τέλεια αφορμή για να βρεθούμε με φίλους, μας συντροφεύει στις βόλτες και στην παραλία όταν η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει. Ο καφές είναι μέρος της ζωής μας και γι’ αυτό οι περισσότεροι ψάχνουμε εκείνον που θα κουμπώσει τέλεια στην προσωπικότητα και στο τρόπο ζωής μας.

Και ενώ μπορεί όλοι να έχουμε διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις, κάποια πράγματα πρέπει να είναι μη συζητήσιμα. Πρώτο και κυριότερο, η ποιότητα του καφέ. Είτε είσαι από εκείνους που τους αρέσει να φτιάχνουν τον καφέ στο σπίτι τους είτε επιλέγεις να τον παίρνεις από το αγαπημένο σου καφέ, δεν πρέπει ποτέ να κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα.

Κι αν δεν ξέρεις ακόμα ποιο χαρμάνι σου ταιριάζει, αλλά και πως να φτιάχνεις ή να παραγγέλνεις τον ιδανικό καφέ, οι coffee experts του Dimello σου αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Για τον Μίνω Κάραλη το νερό παίζει μεγάλη σημασία

Υπάρχουν κάψουλες που καταναλώνονται καλύτερα χειμώνα και άλλες που θα έλεγες ότι είναι πιο καλοκαιρινές;

Η γκάμα του Dimello στις συμβατές κάψουλες είναι πλήρης. Με 6 διαφορετικά blends σε διαφορετικά επίπεδα έντασης  και 1 decaf blend ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις. Αν δεχτούμε ότι το καλοκαίρι πίνουμε περισσότερο ροφήματα freddo, ιδανικά είναι τα blends Ιntenso και Allegro ενώ για ζεστό εσπρέσο και καπουτσίνο το Ristretto και Forte Lungo.

Πες μας ένα μυστικό που θα κάνει τον σπιτικό freddo espresso να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με αυτό που παίρνουμε στα καλά καφέ της πόλης.

Επιλέξτε το blend που σας ταιριάζει και παρασκευάστε 2 εσπρέσο. Αν βάζετε ζάχαρη τώρα είναι η ώρα να την προσθέσετε. Αναδεύστε για να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε ίση ποσότητα πάγου (π.χ. για 2 espresso 40ml θα χρειαστούμε 3-4 παγάκια). Με μια ισχυρή φραπιέρα ανακατεύουμε έως ότου παγώσει το freddo. Για ιδανική υφή δεν το αφήνουμε να αλλάξει χρώμα και να πήξει. Στόχος μας είναι το εφέ καταρράκτη που χαρακτηρίζει το άριστα παρασκευασμένο freddo. Σερβίρουμε, σουρώνοντας, το freddo σε ποτήρι με 3-4 φρέσκα παγάκια. Καλή απόλαυση.

Πες μας κάτι που συνήθως παραβλέπουμε όταν φτιάχνουμε καφέ στο σπίτι.

Αξίζει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε, οποιαδήποτε και αν είναι η μέθοδος εκχύλισης που επιλέγουμε. Το νερό επηρεάζει άμεσα το γευστικό και αρωματικό χαρακτήρα του καφέ μας. Με τις σωστές προδιαγραφές τον αναδεικνύει. Οπότε θέλουμε ένα νερό απαλλαγμένο από χλώριο και άλλες ανεπιθύμητες οσμές. Επίσης να μην είναι ούτε πολύ μαλακό, ούτε πολύ σκληρό. (Πληροφορία που βρίσκουμε στην ετικέτα των εμφιαλωμένων νερών ή απευθυνόμαστε στην υπηρεσία ύδρευσης της περιοχής μας.)

Για τον Κώστα Τσιαμούρα αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ένας μύλος άλεσης

Πλέον όλο και περισσότεροι πειραματίζονται με τον καφέ στο σπίτι. Ποιο είναι ένα gadget που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν;

Το πιο βασικό ειδικά για τις εκχυλίσεις του espresso είναι μια ψηφιακή ζυγαριά με ακρίβεια 0,1gr. Για τις εκχυλίσεις καφέ φίλτρου είναι επίσης πολύ σημαντικός ένας βραστήρας με έλεγχο στην θερμοκρασία.

Σε κάποιον που τώρα να πειραματίζεται με τον καφέ στο σπίτι θα του έλεγες να επενδύσει σε καλύτερη μηχανή ή καλύτερη ποιότητα καφέ;

Αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά από άποψη εξοπλισμού, είναι ένας μύλος άλεσης. Ένας μύλος άλεσης είτε ηλεκτρικός είτε χειροκίνητος θα επιτρέψει στον home barista να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες του καφέ που έχει στα χέρια του. Η εμπειρία του φρεσκοαλεσμένου καφέ και ο έλεγχος πάνω στο βαθμό άλεσης θα μεταμορφώσουν τον απλό coffee lover σε barista αφοσιωμένο στο κυνήγι της τέλειας εκχύλισης  .

Πες μας 3 gadget που δεν θα πρέπει να λείπουν από την συλλογή ενός coffee lover.

Τα πιο βασικά είναι η ζυγαριά ακριβείας, δοχείο αποθήκευσης καφέ vacuum, και μύλος άλεσης καφέ. Με άλλα λόγια η επαναληψιμότητα της συνταγής και η φρεσκάδα του καφέ είναι τα πιο σημαντικά.

Pour over, μηχανή εσπρέσσο και μπρίκι. Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν προχωρήσει σε μια αγορά;

Μια καλή έρευνα αγοράς πάντα εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Διαλέξτε λύσεις που μπορούν να σας καλύψουν και σε μια πιθανή μελλοντική αναβάθμιση της εμπειρίας του καφέ στο σπίτι. Υπάρχουν λύσεις που ανταποκρίνονται σε όλα τα πορτοφόλια. Θυμηθείτε ότι στην παρασκευή του αγαπημένου σας καφέ, η ακρίβεια στη συνταγή και η φρεσκάδα είναι τα πιο σημαντικά.

Για τον Νίκο Μπάκα η καθαριότητα του barista παίζει τον πρώτο ρόλο

Πηγαίνοντας στο καφέ της γειτονιάς σου, τι θα πρέπει να προσέξεις στην μηχανή, ώστε να βεβαιωθείς ότι ο καφές που θα πάρεις θα είναι κορυφαίας ποιότητας;

Το νούμερο ένα κριτήριο για να εκτιμήσεις, πριν δοκιμάσεις, την ποιότητα του καφέ είναι η καθαριότητα. Με σειρά προτεραιότητας, παρατηρούμε, το δοχείο του μύλου άλεσης που αποθηκεύονται οι κόκκοι του καφέ, τον πάγκο εργασίας, την μηχανή του espresso (ειδικά τα ακροφύσια του ατμού) , το drink mixer (την φραπιέρα) και τις γαλατιέρες.

Όσο πιο μεγάλη η μηχανή τόσο καλύτερη;

Όχι ακριβώς, ούτε το μέγεθος ούτε οι πολλές μηχανές εγγυώνται ποιοτικότερο αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει για το χρώμα, τα αυτοκόλλητα, τα λαμπάκια και τις οθόνες. Αντιθέτως, πάρα πολύ σημαντική είναι η καθημερινή καθαριότητα από τον barista και η περιοδική συντήρηση από έμπειρο και καταρτισμένο τεχνικό σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή .

Αν πρέπει να δώσεις 3 tips σε κάποιον που αγοράζει καθημερινά τον καφέ του απ έξω, ποια θα ήταν αυτά;

Θα έλεγα αρχικά ότι η ταχύτητα της εξυπηρέτησης δεν πρέπει να είναι εις βάρος της ποιότητας. Οπότε επιτρέψτε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία του αγαπημένου σας καφέ.Έπειτα, η συνέπεια στο γευστικό αποτέλεσμα είναι αυτή που δημιουργεί φανατικούς πελάτες και είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Αναζητήστε τη. Επίσης, εκτός από ένα ποιοτικό και γευστικό ρόφημα θα ήθελα οι καταναλωτές να αναγνωρίζουν και να ανταμείβουν και τη σωστή, επαγγελματική εξυπηρέτηση. Ο κλάδος μας το έχει ανάγκη.

Τελικά το μυστικό βρίσκεται στη μηχανή ή στην ποικιλία του καφέ;

Ούτε η μηχανή ούτε το χαρμάνι από μόνα τους δεν μπορεί να εγγυηθούν το ποιοτικό αποτέλεσμα. Η ολοκληρωμένη κατάρτιση του barista είναι αυτή που θα του επιτρέψει να εκμεταλλευθεί πλήρως την πρώτη ύλη και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που έχει διαθέσιμα. Οπότε η εκπαίδευση του προσωπικού είναι αναντικατάστατη. Στην KAFEA TERRA η εκπαίδευση των συνεργαζόμενων baristas είναι συνεχιζόμενη, με σκοπό τα χαρμάνια Dimello να προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία καφέ.

Με 21 χρόνια συνεχούς παρουσίας ο Dimello, αποτελεί ένα 100% Ελληνικό brand, που αποκτά συνεχώς όλο και περισσότερους θαυμαστές. Με την παραγωγική αιχμή της KAFEA TERRA AEBE και χαρμάνια από τις πιο γνωστές περιοχές παραγωγής καφέ παγκοσμίως, είναι σίγουρο πως θα έχει αυτό που αναζητάς.

Ο καφές Dimello έχει χαράξει τον δικό του δρόμο στην κουλτούρα του καφέ προσφέροντας συνεχώς εξαιρετική ποιότητα στους καταναλωτές, απότοκο της υψηλών προδιαγραφών προηγούμενης διαδικασίας επεξεργασίας που ακολουθείται.

Επιπλέον, o Dimello, διαθέτει εξειδικευμένα χαρμάνια καφέ, ειδικά βελτιστοποιημένα για την ελληνική αγορά και τις ξεχωριστές γεύσεις για το αγαπημένο στυλ καφέ freddo espresso και freddo cappuccino. Η βαθιά κατανόησή για τις προτιμήσεις της ελληνικής αγοράς καφέ, καθιστά το Dimello πρωταγωνιστή της βιομηχανίας του καφέ στην Ελλάδα.