unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

Tεμπούρα: Τι είναι τέλος πάντων αυτό που μαγειρεύουν συνέχεια στο Master Chef

Μια ιαπωνέζικη μαγειρική τεχνική που με κάποιον τρόπο έχει τις ρίζες της στην Πορτογαλία.

Φέτος μπορεί κανείς να έχει τις αντιρρήσεις του για το Master Chef και τον τρόπο που ρέπει πλέον προς το σκληρό reality. Δεν μπορείς όμως να αμφισβητήσεις ότι πρόκειται για την κατεξοχήν εκπομπή που μπορεί να μην μας μαθαίνει να μαγειρεύουμε. Μας μαθαίνει όμως πράγματα για την κουζίνα και την υψηλή (ή όχι τόσο υψηλή γαστρονομία). Αυτό είναι κάτι αναμφισβήτητα σημαντικό. Ας μην το αφήνουμε πάντα στην άκρη.

Μέσα, λοιπόν, σε ένα ορυμαγδό μαγειρικών όρων που δεν ξέρουμε (παράδειγμα το παστινάκι), δεν έχουμε ακούσει και χρειάζεται να έρθουν στο αυτί μας τουλάχιστον 3 φορές για να τους ξεχωρίσουμε ως λέξεις από τους φυσικούς ήχους, υπάρχει και αυτό. Η λεγόμενη τεμπούρα.

Πρόκειται για ένα ιαπωνικό πιάτο (ίσως να φτάνει και στη μαγειρική τεχνική) στο οποίο θαλασσινά ή λαχανικά πανάρονται και μετά τηγανίζονται σε μεγάλη ποσότητα λαδιού και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Και αν το όνομα δεν μοιάζει πολύ με ιαπωνικά, έχετε δίκιο. Προκύπτει από τη λατινική φράση quotuor anni tempora, η οποία αναφέρεται στις ημέρες της νηστείας.

Βλέπετε πρόκειται για ένα πιάτο που ήρθε στην Ιαπωνία στα τέλη του 16ου αιώνα, όταν Πορτογάλοι έμποροι έφτασαν στο Nagasaki από το Alentejo. Υπήρξε ένας καλός τρόπος για τους ταξιδιώτες, ώστε να απολαύσουν φαγητά με πολλές θερμίδες που όμως θα ήταν πρακτικά νηστίμα. Bάση της τεμπούρα υπήρξε ένα πορταγαλικό πιάτο με το όνομα  peixinhos da horta.  Άλλωστε, η Ιαπωνά είχε από νωρίτερα deep-fried τεχνικές χωρίς όμως το πανάρισμα.

Τον 19ο αιώνα, τα τεμπούρα άρχισε να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και συνδέθηκε και την ανάπτυξη των Yatai. Ξέρετε αυτών των μικρών φορητών εστιατορίων που πουλάνε φαγητό. Σήμερα αποτελούν όντως ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα στην Ιαπωνία. Σίγουρα με κάποιες αλλαγές σε σχέση με τις απαρχές του πιάτου.

Πλέον, λοιπόν, συνήθως σερβίρεται καυτή και έχει μαζί της μια σος που συνήθως φτιάχνεται από ζωμό ντάσι, μιρίν και σόγια. Την επόμενη φορά που θα πάτε σε κάποιοι asian-fusion εστιατόριο, ίσως βρήκατε τι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να παραγγείλετε.