unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

Τι μπορείς να πάθεις αν φας μια ολόκληρη αγκινάρα

Η vegan διατροφή είναι η νέα μόδα της εποχής, που υπόσχεται ευεξία και καλή φυσική κατάσταση, μέσα στην καραντίνα. Ναι, αλλά τι συμβαίνει όταν στο πιάτο σου βρίσκεται μια ολόκληρη αγκινάρα;

Πάντα έβρισκα ύποπτους τους ανθρώπους που απολαμβάνουν αγκινάρες ως τμήμα του δείπνου τους, ή αγγινάρες ως το μοναδικό φαγώσιμο, ως ΤΟ δείπνο τους. Αποφάσισα – χωρίς καμμία διάθεση ειρωνείας- να ανακαλύψω αν όντως μπορεί να φάει κανείς μια ολόκληρη αγκινάρα και τι έχει ως επακόλουθο μια τόσο τολμηρή επιλογή. Αυτό το γεμάτο περιπέτεια κείμενο θα κλείσει με μια επιλογή γεμάτη σωφροσύνη: το καθάρισμα και τη σωστή προετοιμασία μιας αγκινάρας προς βρώση (και συμμόρφωση).

Η αγκινάρα καλλιεργείται στην Μεσόγειο και η προέλευσή της είναι από την Αλγερία. Πρόκειται για ένα φυτό που ευδοκιμεί σε περιοχές που έχουν εύκρατο και δροσερό κλίμα, ακόμα και ήπιο χειμώνα. Σε περιοχές της Ελλάδας με ήπιο χειμώνα, όπως η Κρήτη και οι παραλιακές περιοχές της Πελλοπονήσου, η καλλιέργειά της ξεκινάει από το Νοέμβριο και συνήθως φτάνει στην ολοκλήρωσή της, τον Ιούνιο-Ιούλιο του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Ως προς το ζήτημα της γεύσης, διαβάζουμε από την Madame Ginger πως οι αγκινάρες είναι ιδιαίτερα νόστιμες όταν τρώγωνται ωμές με λάδι και λεμόνι και κάπου εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε πώς τρώγεται μια αγκινάρα, ποιο κομμάτι της είναι βρώσιμο και τι (εφιαλτικό) συμβαίνει όταν τρως μια ολόκληρη αγκινάρα.

Η χειρότερη ιδέα όλων των εποχών

Νόμιζα πώς ήταν αστικός θρύλος αυτή η ιστορία που διάβασα στο blog Cafemom, αλλά πρόκειται για μια κωμικοτραγική πραγματικότητα. Υπήρξε που λέτε, ένας γιατρός από το Miami, o Arturo Carvajal, ο οποίος το καλοκαίρι του 2009 επισκέφθηκε ένα εστιατόριο και παρήγγειλε αγκινάρες ψητές στο γκριλ. Ο Carvajal με μεγάλη όρεξη καταβρόχθησε τις αγκινάρες και δεν άφησε ψίχουλο. Στη συνέχεια, το ίδιο βράδυ, ένιωσε τρομακτικούς στομαχικούς πόνους και βρέθηκε στο νοσοκομείο.

Όταν κατάφερε να βγει από το νοσοκομείο, έκανε μήνυση στο εστιατόριο, με την κατηγορία πως δεν τον είχαν προειδοποιήσει ότι δεν είναι βρώσιμη συνολικά η αγγινάρα και δεν του είχαν δείξει πως πρέπει να την φάει. Η διεύθυνση του εστιατορίου είχε σχολιάσει την μήνυση σκωπτικά: “Τι θα ακολουθήσει μετά από αυτό, να δίνουμε οδηγίες στον κόσμο πως τα κόκκαλα στα παϊδάκια δεν τρώγονται;“. Ο Carvajal δεν κατάφερε να κερδίσει την μήνυση. Αξίζει να τονίσουμε πως τα φύλλα της αγκινάρας όπως έδειξαν οι γαστρεντερολογικές εξετάσεις, είχαν κολλήσει μέσα στο στομάχι του.

Πώς τρώγεται μια αγκινάρα;

Πριν μαγειρέψουμε την αγκινάρα, πρέπει να την καθαρίσουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, έχοντας κατά νου πως οι καρδιές είναι το πιο νόστιμο και μαλακό τμήμα τους, αλλά και το σαρκώδες μέρος των φύλλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές μαγειρικής, όπως αγκινάρες α λα πολίτα, ογκρατέν, μέσα σε ομελέτες ή και ως συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας.

Η αγκινάρα έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και μπορεί να λειτουργήσει ως φυσική ‘ασπίδα’ για τον οργανισμό κόντρα σε λοιμώξεις, αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων. Στην Αρχαιότητα, η αγκινάρα εθεωρείτο αφροδισιακό: η βρώση μιας καρδιάς αγκινάρας κατά τους ιατρούς της αρχαίας Ελλάδας, μπορούσε να αναζωπυρώσει την ερωτική διάθεση σε ένα ζευγάρι.