ΦΑΓΗΤΟ

Τι είναι τέλος πάντων αυτή η «αθηναϊκή» που μαγείρεψαν στο MasterChef

Μια συνταγή με ένδοξη ιστορία, την οποία σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει σήμερα.

Ένα από τα καλά που έχει το MasterChef τα τελευταία χρόνια είναι το ότι μας έχει βοηθήσει να γνωρίσουμε νέα υλικά, αλλά και περίτεχνες συνταγές. Βέβαια, υπάρχουν και οι φορές που δεν μας συστήνει κάτι νέο, αλλά ξυπνάει μνήμες από τον παλιό καλό καιρό.

Κάτι τέτοιο συνέβη στο επεισόδιο της Τετάρτης (3/2), όταν ο 24χρονος Γιάννης Ιγγλέζος με καταγωγή από τη Λάρισα, αποφάσισε να φτιάξει μια «αθηναϊκή» στην οντισιόν του μπροστά στους κριτές. Χωρίς να εξηγήσει πολλά, είπε πως θα κάνει μια πιο σύγχρονη εκδοχή της «αθηναϊκής» προσθέτοντας αβοκάντο.

Ένα κατά τα άλλα απλό πιάτο, όπως είπε, με το οποίο προσπάθησε να διεκδικήσει μια θέση στο σπίτι του MasterChef.

Μπορεί ο διαγωνιζόμενος να μην κατάφερε να αποσπάσει κάποιο «ναι» από τους κριτές, μιας και από το πιάτο του έλειπαν κάποια σημαντικά στοιχεία, όπως ο κόλιανδρος και τα καπαρόμηλα, ωστόσο αυτό που πέτυχε ήταν να ξεκινήσει μια περίεργη συζήτηση στο Twitter.

 

Προσωπικά, είχα ακούσει για την «αθηναϊκή» στο παρελθόν, αλλά δεν θυμόμουν ακριβώς τα υλικά που έχει. Από ότι κατάλαβα και ο κόσμος που σχολιάζει καθημερινά το παιχνίδι στα social media, είχε ακριβώς την ίδια απορία.

Τι είναι η αθηναϊκή

Μιας και τόσο ο παίκτης, όσο και οι τρεις κριτές θεώρησαν δεδομένο ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει την «αθηναϊκή» και δεν μίλησαν καθόλου για τα βασικά υλικά της, ας κάνουμε ένα μικρό μάθημα μαγειρικής ιστορίας. Η «αθηναϊκή», λοιπόν, πρόκειται ουσιαστικά για σαλάτα με ψάρι, λαχανικά και σπιτική μαγιονέζα.

Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια παραλλαγή της κλασσικής ρώσικης σαλάτας, στην οποία προστίθεται βραστό ψάρι (συνήθως κάποιο πιο μεγάλο, όπως η σφυρίδα). Το συγκεκριμένο πιάτο γνώρισε μεγάλες δόξες στην Αθήνα των ‘60s και των 70s, καθώς δεν έλειπε ποτέ από μπουφέδες και δεξιώσεις.

Αν και επρόκειτο για μια σαλάτα ουσιαστικά, το γεγονός πως στολιζόταν περίτεχνα (με το ψάρι ολόκληρο πάνω σε μια πιατέλα, «ντυμένο» με τη μαγιονέζα και τα λαχανικά), την έκανε να φαίνεται ως η «βασίλισσα» του μπουφέ. Στη συνέχεια, το όνομα της αθηναϊκή σαλάτας με μαγιονέζα και ψάρι «κόπηκε» και για συντομία έμεινε απλά ο όρος «αθηναϊκή».

Μπορεί με τα χρόνια το συγκεκριμένο πιάτο να «χάθηκε» σιγά σιγά, ωστόσο κάποιοι πιο νέοι σεφ επιλέγουν να την παρουσιάσουν (κυρίως σε εστιατόρια νησιών επειδή έχουν μπόλικα ψάρια) σε ένα διαφορετικό twist και με έναν πιο σύγχρονο τρόπο.

Όπως περίπου προσπάθησε να κάνει και ο Γιάννης Ιγγλέζος στο MasterChef, αλλά δυστυχώς δεν του βγήκε.