AP IMAGES
ΦΑΓΗΤΟ

Τι είναι το “παστινάκι” που λατρεύουν να μαγειρεύουν στο MasterChef

Το ριάλιτι μαγειρικής έφερε στην επιφάνεια ένα ξεχασμένο ζαρζαβατικό.

To MasterChef μας έχει μάθει πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Τον αφρό, τη σφαιροποίηση, την πικλοποίηση, το κουλί, τη μους που δεν είναι από σοκολάτα, την αποδόμηση που δεν είναι από τον Ντεριντά. Ένα ακόμα πράγμα που μας έμαθε είναι και το παστινάκι ή παστινάκη, το λεγόμενο parsnip στα Αγγλικά, ένα μέχρι πρόσφατα ξεχασμένο λαχανικό.

Πρόκειται για ένα ζαρζαβατικό με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο. Μοιάζει με καρότο και στην όψη και στη γεύση. Το παστινάκι όμως είναι λίγο πιο γλυκό και θα σου αφήσει μία κρεμώδη επίγευση σαν από ξηρό καρπό. Ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να το καταναλώσεις, μοιάζει επίσης με τον τρόπο κατανάλωσης του καρότου. Σε σούπα, τσιπς, πουρέ, βραστό, στο φούρνο και ενίοτε ωμό. Μπορείς ακόμα να αντικαταστήσεις τη βρώση πατάτας με τη βρώση παστινάκης.

Κάθε χρόνο στο MasterChef, το συμπαθές λαχανικό έχει τα 15 λεπτά δημοσιότητάς του. Φέτος το παστινάκι έκανε την εμφάνισή του στη χτεσινή δοκιμασία αποχώρησης, σε μορφή σούπας και σε συνταγή της Κωνσταντίνας Διβόλη. Για την ιστορία, στη δοκιμασία διαγωνίζονταν η Μάγδα, η Μαριάννα και η Μαρία και αποχώρησε η Μάγδα. Μέσα σ’όλα μάθαμε και την πληροφορία ότι το παστινάκι κάνει ώρα για να βράσει.

Το 2018 στο MasterChef 2, το παστινάκι είχε εμφανιστεί σε μορφή τσιπς σε Masterclass του Λεωνίδα Κουτσόπουλου.

Στο MasterChef 3 το 2019, το παστινάκι έκανε την εμφάνισή σε μορφή πουρέ, πάλι σε δοκιμασία αποχώρησης. Η συνταγή ήταν του σεφ Χάρη Αντωνόπουλου.