ΦΑΓΗΤΟ
SPONSORED

Τι κάνει την Καθαρά Δευτέρα, την καλύτερη Δευτέρα όλου του χρόνου

Η Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε μας χαρίζει κάθε χρόνο τις πιο όμορφες στιγμές.

Όλοι μας έχουμε συνδυάσει τη Δευτέρα με το ξεκίνημα μιας δύσκολης εβδομάδας και την επιστροφή στη δουλειά μετά από ένα χαλαρό σαββατοκύριακο. Η Δευτέρα αποτελούσε ανέκαθεν το τέλος της ξεγνοιασιάς. Από τα παιδικά μας χρόνια ακόμα. Τότε που πηγαίναμε σχολείο και δεν θέλαμε να έρθει με τίποτα η ώρα που θα ξημερώσει η Δευτέρα.

Και με το που έρχεται εκείνη η ώρα και σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μας Δευτέρα πρωί… Άγχη, ευθύνες, δουλειές, υποχρεώσεις και το επόμενο Σαββατοκύριακο να φαίνεται σαν να απέχει χρόνια μακριά αντί για πέντε μόλις ημέρες. Έχουν γραφτεί κατά καιρούς ένα σωρό τραγούδια για να περιγράψουν τη δύσκολη φάση που περνάμε όλοι τις Δευτέρες, ενώ σχετικά πρόσφατα, κατοχυρώθηκε και η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου ως η πιο καταθλιπτική ημέρα.

Υπάρχει, όμως, μία και μοναδική Δευτέρα, η οποία όχι απλά δεν είναι βαριά, αλλά αντίθετα συμπεριλαμβάνεται σίγουρα μέσα στις καλύτερες ημέρες του έτους. Μιλάμε φυσικά για την Καθαρά Δευτέρα, τη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε, αυτή που στηρίζουμε και περιμένουμε με ανυπομονησία κάθε χρονιά.

Είναι η Δευτέρα που περνάμε μακριά από τα γραφεία (οι περισσότεροι), με καλή παρέα, διάθεση και φυσικά, τσιμπολογώντας Μακεδονικό Χαλβά, ο οποίος βρίσκεται παραδοσιακά σε κάθε καθαροδευτεριάτικο τραπέζι.

Αν έπρεπε να επιλέξω τα στοιχεία που κάνουν αυτή την ημέρα να ξεχωρίζει, θα διάλεγα αρχικά το τραπέζι της. Και το φαγητό που βρίσκεται πάνω του βεβαίως, βεβαίως. Η μυρωδιά της ζεστής λαγάνας που καταφθάνει από τον φούρνο της γειτονιάς, τα θαλασσινά που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζιού, το μπολ με την ταραμοσαλάτα που θα τελειώσει πάντα πρώτο, οι ελιές, οι γίγαντες, αλλά και ο  Μακεδονικός Χαλβάς, που είναι λες και τον αποζητάει ο ουρανίσκος σου ώστε να «ξυπνήσουν» οι αναμνήσεις από όλες τις περασμένες Καθαρές Δευτέρες.

Το δεύτερο στοιχείο που κάνει για εμένα αυτή τη μέρα ξεχωριστή είναι ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου περνούσαμε την Καθαρά Δευτέρα με συγγενείς, αλλά και οικογενειακούς φίλους στο εξοχικό έξω από την Αθήνα. Η γιαγιά ετοίμαζε όλα τα νηστίσιμα καλούδια της στην κουζίνα, ενώ εμείς (τα παιδιά) ήμασταν στο γρασίδι, όπου παίζαμε και τρέχαμε ανέμελα. Μέχρι τη στιγμή που θα μας φώναζαν να κάτσουμε όλοι γύρω από το γιορτινό τραπέζι.

Ακόμη και σήμερα που μπορεί λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων πλέον να έχουν μειωθεί όλα αυτά τα μεγάλα, γιορτινά τραπέζια, η Καθαρά Δευτέρα παραμένει η απόλυτη στιγμή για να τη ζήσεις με καλή παρέα. Και ο Μακεδονικός Χαλβάς φέτος φροντίζει και για αυτό. Σου δίνει τη δυνατότητα μέσα από την πλατφόρμα agapamedeftera.gr να προσκαλέσεις φίλους, συγγενείς και αγαπημένους που θες να περάσετε Μαζί τη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε. Παράλληλα, με κάθε πρόσκληση που στέλνεις βοηθάς τον Μακεδονικό Χαλβά να στηρίξει το έργο του Σωματείου ΠΝΟΗ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού. Εμείς στο γραφείο δεν κρατηθήκαμε. Για να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται τον Μακεδονικό Χαλβά στείλαμε ήδη προσκλήσεις μέσα από την πλατφόρμα και στρώσαμε ένα πρώτο καθαροδευτεριάτικο τραπέζι λίγο νωρίτερα από τη Μόνη Δευτέρα που Αγαπάμε.

Μιας λοιπόν και η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και ήδη μετράμε αντίστροφα, ας τη ζήσουμε όπως ακριβώς της αρμόζει. Για να προετοιμαστείς κατάλληλα, πέρνα κι εσύ μια βόλτα από το agapamedeftera.gr και κάλεσε τους αγαπημένους σου ανθρώπους να καθίσετε μαζί στο φετινό καθαροδευτεριάτικο τραπέζι.

Γιατί σαν την Καθαρά Δευτέρα, δεν έχει!