Shutterstock
CLASSIC COCKTAILS

Το Hemingway Daiquiri δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρήγγειλε ο Hemingway

Η ιστορία πίσω από το διάσημο cocktail κρύβει την πραγματική του συνταγή.

Πριν από λίγες ημέρες γράψαμε την ιστορία πίσω από το Daiquiri. Καθώς ξετυλίγαμε το νήμα της ιστορίας του με τον Θάνο Τσεκούρα, είδαμε ότι ένα μεγάλο μέρος της το έχει στιγματίσει ο Ernest Hemingway, στον οποίο οφείλεται μία από τις διασημότερες παραλλαγές του Daiquiri. Το Hemingway Daiquiri ή Papa Doble ή Hemingway Special όπως είναι γνωστό, αξίζει την δική του θέση στο πάνθεον των classic cocktails.

Το ραντεβού είχε οριστεί από την προηγούμενη φορά. Εκεί, στην ίδια μπάρα, στο The Bank Job που είχαμε μιλήσει για το Daiquiri. Ενώ ο Θάνος ξεκίνησε να μου φτιάχνει το δικό μου Hemingway, μιλάγαμε για την ιστορία του η οποία είναι πιο σύντομη από του Daiquiri αλλά ίσως πιο ενδιαφέρουσα.

“Το Hemingway Daiquirí γνωστό ακόμα και ως Papa Doble ή Hemingway Special είναι ένα πολύ δημοφιλές classic cocktail που πήρε το όνομά του από τον διάσημο συγγραφέα της δεκαετίας του 1920 και του ‘30, Ernest Hemingway. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Hemingway είχε πάθος με το αλκοόλ. Πολλές φορές, τα βιογραφικά του βιβλία όπως το ‘A Moveable Feast‘ περιλαμβάνουν αμέτρητες ιστορίες για καταστάσεις που έπινε με άλλους λογοτέχνες φίλους του στο Παρίσι και μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του το δαπανούσε σε μπαρ”.

“Don’t bother with churches, government buildings or city squares. If you want to know about a culture, spend a night in it’s bars.” 

“Ο Hemingway ήταν πολύ επιλεκτικός στο τι έπινε. Αφού πέρασε ένα χρόνο στην Κούβα, ο Hemingway ερωτεύτηκε το Daiquiri. Η ιστορία λέει ότι, το 1921, ο Hemingway μπήκε στο μαγαζί αναζητώντας τουαλέτα. Λέγεται λοιπόν πως όταν δοκίμασε το διάσημο frozen Daiquirí που του σέρβιρε ο Constantino Ribailagua, επικεφαλής του μπαρ El Floridita της Αβάνα, είπε: ‘Πολύ ωραίο είναι, αλλά θα το προτιμούσα χωρίς ζάχαρη και διπλάσιο ρούμι’. Ο ίδιος ο συγγραφέας υπέφερε από μια κληρονομική ασθένεια η οποία μπορούσε να οδηγήσει σε διαβήτη και δεν μπορούσε να καταναλώσει ζάχαρη. Έτσι, η αυθεντική συνταγή ήταν όπως ακριβώς την ζήτησε από τον Constantino. Χρόνια αργότερα, όταν ο επικεφαλής του El Floridita ήταν ο Antonio Meilan, πρόσθεσε μαρασκίνο και χυμό γκρέιπφρουτ ενώ η προσθήκη ζάχαρης έγινε αργότερα ώστε η συνταγή να είναι πιο αρεστή”. 

Η κλασσική πρώτη συνταγή ήταν η εξής: 105 ml Cuban light rum, 30 ml χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ , 20 ml maraschino liqueur, 25 ml χυμό lime και μετέπειτα όπως είπαμε μπήκαν και 20 ml σιρόπι ζάχαρης ( 1:1) 

Ο Θάνος μου σέρβιρε το Papa Doble φτιαγμένο με την κλασική συνταγή. Ο Hemingway είχε το παρατσούκλι Papa στην Κούβα και το Doble προέρχεται από την διπλή ποσότητα ρούμι που ζήτησε. Ένα cocktail δυνατό αλλά με χαρακτήρα από την πρώτη γουλιά που το γεύεσαι. Η αλήθεια είναι πως είναι ένα cocktail που μόνο από το όνομά του σε φοβίζει. Δεν διεκδικεί δάφνες γεύσης ανάμεσα στα classic, αφού ο πρωταρχικός σκοπός του συγγραφέα ήταν πάντα να καταναλώσει όσο περισσότερο αλκοόλ γίνεται.

Shutterstock

Όμως, με το πέρασμα των χρόνων άλλαξε και ο χαρακτήρας του έγινε ακόμα πιο ισχυρός. Όπως μου είπε και ο Θάνος “Για μένα είναι ένα αρκετά έντονα αλκοολικό και δροσερό ποτό που ξεκινάει λίγο επιθετικά αλλά στο τέλος σου αφήνει μια πολύπλοκη αίσθηση. Είναι σαν ένα μακρινό ταξίδι σε ένα άγνωστο μέρος. Ξεκινάς χωρίς να γνωρίζεις τίποτα και νομίζεις ότι είσαι χαμένος και ξαφνικά αρχίζεις να ψάχνεις, να δοκιμάζεις, να ανακατεύεσαι με την καινούργια κουλτούρα και στο τέλος του, σου αφήνει μια πολύ ωραία αίσθηση που δεν μπορείς να εξηγήσεις”.

Το ταξίδι στο οποίο μας πήγε το Hemingway Daiquiri το ολοκληρώσαμε με μια παραλλαγή που μας πρότεινε ο Θάνος η οποία αποτελείται από: 50 ml Cuban style light rum, 15 ml overproof white rum, 10 ml maraschino liqueur, 10 ml elderflower liqueur, 25 ml φρέσκο χυμό lime, 30 ml cordial γκρέιπφρουτ με φινόκιο, 20 ml σιρόπι ζάχαρη (1:1 ) και  4 dash Ξύδι βαλσάμικο κόκκινων φρούτων αρωματισμένο με βανίλια.