Andre Ouellet / Unsplash
ΦΑΓΗΤΟ

Το καλαμπόκι έχει σχεδόν πάντα σχεδόν ζυγό αριθμό σειρών

Ένα περίεργο χαρακτηριστικό που μάλλον δεν έχεις προσέξει.

Το απολαμβάνεις ψητό από τους πάγκους των υπαίθριων μικροπωλητών, αλλά και βραστό, σκέτο ή μέσα σε σαλάτες ή ρύζι. Το καλαμπόκι δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά αποτελεί και πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (όπως B, C, E) και μέταλλα (όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο). ‘Έχει όμως και ένα περίεργο χαρακτηριστικό που μάλλον δεν έχεις προσέξει.

Αυτό είναι ο ζυγός αριθμός σειρών (δηλαδή, οι κόκκοι που εκτείνονται κατά μήκος από άκρη σε άκρη) που θα βρεις σε σχεδόν κάθε καλαμπόκι. Αυτό οφείλεται στον εγγενή γενετικό προγραμματισμό του καλαμποκιού, ο οποίος δίνει εντολή σε κάθε μεμονωμένη σειρά κόκκων να διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης (υποθέτοντας κανονικές συνθήκες ανάπτυξης).

Οι σειρές συνεχίζουν να διπλασιάζονται μέχρι να γεμίσει το καλαμπόκι, καθώς υπάρχει σχεδόν πάντα χώρος για κάθε σειρά να διπλασιαστεί τουλάχιστον μία φορά, εκτός από σπάνιες και απαγορευτικές ανωμαλίες στην ανάπτυξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν ζυγό συνολικό αριθμό σειρών, ανεξάρτητα από τον αρχικό αριθμό τους. Αυτές οι σειρές σχηματίζονται συνήθως κατά τις πρώτες εβδομάδες της βλαστικής αναπτύξεως, αρκετούς μήνες πριν το φυτό φτάσει στην ωριμότητα και είναι έτοιμο για συγκομιδή.

Ενώ ο συνολικός αριθμός σειρών θα είναι σχεδόν σίγουρα ζυγός, μπορεί να καταλήξει με 8, 14 ή 20, ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες ανάπτυξης (π.χ. παροχή νερού, έλλειψη θρεπτικών ουσιών, ασθένειες των καλλιεργειών κ.λπ.). Οι ίδιοι παράγοντες επηρεάζουν επίσης τον αριθμό των κόκκων σε κάθε σειρά. Σύμφωνα με το FoodReference.com, ένα τυπικό καλαμπόκι θα έχει περίπου 800 κόκκους και 16 σειρές.

Αν και ο ζυγός αριθμός σειρών είναι ο συντριπτικός κανόνας, είναι απολύτως πιθανό να υπάρχει μονός αριθμός σε σπάνιες περιπτώσεις. Ορισμένες ενδογαμικές ποικιλίες μπορεί να αναπτύξουν γενετικές μεταλλάξεις που εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη. Οι ανώμαλες καιρικές συνθήκες και οι προσβολές από έντομα μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη φυσιολογική βιολογική ανάπτυξη του καλαμποκιού, με αποτέλεσμα τον μονό συνολικό αριθμό. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και απέχουν πολύ από τον κανόνα.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.