ΦΑΓΗΤΟ

Το Πάσχα, το φαγητό είναι μόνο η αφορμή. Η ουσία είναι στην παρέα

Tips για να κάνεις ξεχωριστό το Πασχαλινό τραπέζι.

Πώς γιορτάζεις γαστρονομικά το Πάσχα σου; Είσαι μάστορας της ρουμελιώτικης σούβλας και μπορείς και ψήνεις ολόκληρο αρνάκι μαζί με το απαραίτητο κοκορέτσι; 

Απεχθάνεσαι το σούβλισμα και προτιμάς αρνάκι και κατσικάκι στο φούρνο με νοστιμιές της εποχής όπως μάραθο, αγγκινάρες και πατατούλες; Κρατάνε μήπως οι ρίζες σου από Κυκλάδες και ψήνεις Λαμπριάτη της Άνδρου ή Πάτουδο της Νάξου. Με τις απίθανες γεμίσεις με… 33 αυγά και άφθονη φέτα και μυρωδικά;

Ή μήπως προτιμάς τους μωραΐτικους τρόπους στο φούρνο με γιαούρτι ή καπαμά με μπόλικη ντομάτα; Μπορεί βέβαια να είσαι και ο τύπος που αγαπά το αρνάκι ταντούρι ή μαριναρισμένο με εξωτικά ανατολίτικα αρώματα -πάλι μέσα στο κλίμα είσαι!

Ό,τι κι αν προτιμάς είσαι μέσα στο πνεύμα του Πάσχα που θέλει το αρνάκι ή το κατσικάκι μαγειρεμένο ή ψημένο με τρόπους χίλιους δυο, με συνδυασμούς και τεχνικές απίθανα νόστιμες και με ένα πλήθος παραλλαγές, να μην ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις.

Το αρνάκι και το κατσικάκι δεν είναι τυχαία τα πιάτα της άνοιξης και του πασχαλινού τραπεζιού. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να τα βρίσκουμε και να τα μαγειρεύουμε ή να τα παραγγέλνουμε στην ταβέρνα όλο το χρόνο, όμως έχουν κι αυτά τις εποχές τους, με πιο σπουδαία την άνοιξη. Τα υλικά και οι συνταγές, βλέπεις, δεν είναι τυχαία τοποθετημένα στα εθιμικά γιορτινά μας τραπέζια της χρονιάς. Όπως τρώμε χοιρινό τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες γιατί αυτές τις δύο εποχές γίνονται χοιροσφάγια, έτσι και το κατσικάκι και το αρνάκι είναι στην εποχή τους την άνοιξη.

Ακόμη και οι τρόποι του ψησίματός τους έχουν τη σημασία τους και τη θέση τους: η άνοιξη είναι η εποχή του έξω, της υπαίθρου και της φύσης. Γιαυτό το πασχαλινό τραπέζι στρώνεται έξω, στην αυλή, στη βεράντα, στον κήπο και τα συνηθισμένα ψησίματα γίνονται στη σούβλα ή στον ξυλόφουρνο.

Επίσης, τα παραδοσιακά αρτύματα μαζεύονται από την εξοχή, όπως τα πολλά μυρωδικά: ο δυόσμος, ο άγριος μάραθος, η ρίγανη ή τα άγρια χόρτα του βουνού.

Το ψήσιμο όμως θέλει τις ώρες του. Πώς γεμίζει ο χρόνος μέχρι να στρωθεί το τραπέζι και να σερβιριστεί το καλοψημένο κατσικάκι και αρνάκι; Μα με μεζέδες, με πλήθος μεζέδες, από τους πιο εμβληματικούς και λαχταριστούς της ελληνικής γαστρονομίας. Κοκορέτσι και κοντοσούβλι ψήνονται νωρίτερα από το αρνάκι και σερβίρονται με άφθονο κρασί ή τσίπουρο για να ξεγελαστεί η πείνα μέχρι το μεσημέρι. Πίτες κάθε λογής, κυρίως χορτόπιτες και σπανακόπιτες, και τηγανητά πιτάκια, επίσης ξεγελάνε την αναμονή και παρακινούν σε ακόμη περισσότερα ποτηράκια κρασί, για να ανάψει κι άλλο το κέφι και να μεγαλώσει η προσμονή του καλοψημένου κοψιδιού.

Μαζί τους οι γρήγορες απίθανης νοστιμιάς τηγανιές με συκωταριά, μεζές κορυφαίος και ανεπανάληπτης νοστιμιάς. Φυσικά και τα λουκάνικα μπαίνουν στο παιχνίδι αφού ψήνονται ή τηγανίζονται σε χρόνο μηδέν και γίνονται ο τέλειος μεζές. Και δεν εννοούμε μόνο τα χοιρινά λουκάνικα, αλλά και λουκάνικα… νέας γενιάς, με πρόβειο ή μοσχαρίσιο λαχταριστό κρέας, αρτυμένα, μαριναρισμένα και ωριμασμένα καταπώς πρέπει και στο σωστό χρόνο για να γίνουν μεζές και λιχουδιά περιωπής.

Όπως τα χειροποίητα λουκάνια a laEλληνικά Μουτεβελή, με διαλεχτά κομμάτια χοιρινού, φέτα βαρελίσια ΠΟΠ και λιαστή ντομάτα Κυπαρισσίας. Μέσα στο άρωμα είναι και τα λουκάνικα Καλαμάτας Μουτεβελή, με την επιλογή χωρίς πορτοκάλι, για όσους δεν αρέσκονται στη γεύση και το άρωμά του, αλλά πάντα με την παραδοσιακή συνταγή, αρωματισμένα με θρούμπι και κύμινο και ζυμωμένα με κρασί.

Λαχταριστός μεζές στη στιγμή θα γίνει και με τα Ριγανάτα Χοιρινά, ζυμωμένα με άφθονη ελληνική αρωματική ρίγανη ή τα Θεσσαλίας με πράσο, με την αυθεντική συνταγή από τα Άγραφα, ρουστίκ και μυρωδάτα. Και για όσους επιμένουν το Πάσχα παραδοσιακό, τα Ορεινά Λουκάνικα Μουτεβελή με πρόβειο κρέας, είναι ο ορισμός του μεζέ του καλοφαγά, με γεύση πλούσια και ρωμαλέα -και μέσα στο πασχαλινό γαστρονομικό πνεύμα που θέλει απαραιτήτως αρνάκι ακόμη και στο μεζέ.

Πέρα από γούστα και επιλογές, πάνω απ’ όλα, το πασχαλινό τραπέζι είναι το τραπέζι της συντροφιάς. Είτε με την οικογένεια είτε με καλή παρέα φίλων, το τραπέζι της Λαμπρής είναι αφορμή για χαρούμενη συντροφιά, για πλάκες, για κρασοκατάνυξη, για τραγούδια, χορούς, γέλια, παιχνίδια και γλέντι. Όλοι ετοιμάζουν από κάτι, όλοι λένε τη γνώμη τους για το ψήσιμο, όλοι θα πουν το κόλπο και το μυστικό τους, θα αρχίσουν τα πειράγματα στο μάστορα ψήστη που τα ξέρει όλα, σ’ αυτόν που τυλίγει το καλύτερο κοκορέτσι, που φτιάχνει την πιο περίτεχνη γαρδουμπίτσα.

Το Πάσχα ξεδίνουμε, γλεντάμε την άνοιξη και το επερχόμενο καλοκαίρι, αφήνουμε πίσω τα σκοτάδια του χειμώνα, τα κρύα και την κλεισούρα, υμνούμε το έξω, τον καθαρό αέρα, τη λιακάδα και τις μυρωδιές της φύσης.

Κι αυτό είναι μια απόλαυση που τη μοιράζεσαι, αποζητάς παρέα και ένα τραπέζι γεμάτο που θα σε κρατήσει κοντά του για ώρες. Γιατί το Πάσχα, το φαγητό είναι μόνο η αφορμή. Η ουσία είναι στην παρέα.

Για ένα γιορτινό ξεχωριστό τραπέζι δείτε εδώ τη συνταγή

Site: https://moutevelis.gr/sintages/

Facebook: https://www.facebook.com/MoutevelisLoukanika

Instagram: https://www.instagram.com/loukanika_moutevelis/