ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
SPONSORED

Το πρόγραμμα της τέλειας Τσικνοπέμπτης (και κάθε bbq day)

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια γιορτή. Βασικά η Τσικνοπέμπτη είναι πολλά παραπάνω από μια γιορτή και χρειάζεται την τέλεια οργάνωση.

Είναι μια υπέροχη αφορμή για να μαζευτείς με φίλους, να τσουγκρισετε ποτήρια με τσίπουρο, να ψήσεις αγαπημένες λιχουδιές και να πείτε ιστορίες και αστεία γύρω από τη σχάρα. Όμως μια επιτυχημένη Τσικνοπέμπτη χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό και πρόγραμμα και αυτό είναι που θα αναλύσουμε μαζί.

Τα συστατικά μιας τέλειας Τσικνοπέμπτης είναι λίγα, απλά αλλά πολύ σημαντικά. Η παρέα, το καλό κρέας, η ανεβασμένη διάθεση και ποτήρια γεμάτα δροσερό τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο. Όμως εξίσου σημαντικό είναι και το πρόγραμμα για να πάνε όλα ρολόι.

Ώρα: 12:00 το μεσημέρι

Το ξέρω ότι μπορεί να σου φαίνεται νωρίς αλλά εμείς είμαστε υπέρ του αγώνα ώστε να γίνει η Τσικνοπέμπτη αργία. Άντε ημιαργία. Στις 12 το μεσημέρι λοιπόν είναι το πρώτο ραντεβού. Όλοι οι επίδοξοι ψήστες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, δίνουν ραντεβού στον χώρο του ψησίματος. Ο λόγος είναι για να συμφωνηθούν τα κρέατα και οι ποσότητες που πρέπει να προμηθευτεί η παρέα. Ένα πρώτο τσούγκρισμα με τσίπουρο «Δεκαράκι Μοσχάτο» της οικογένειας Δεκαράκι είναι απαραίτητο, βασικά επιβάλλεται.

Ώρα: 13:00

Μία μικρή και επίλεκτη ομάδα οδεύει προς το φημισμένο κρεοπωλείο της περιοχής. Ανα χείρας κρατά το σκονάκι με τα κρέατα που έχουν συμφωνηθεί. Η ομάδα πρέπει να αποτελείται σίγουρα από τον άπληστο, που θέλει να βάλουμε λίγο παραπάνω, και από τον συντηρητικό που λέει θα μας μείνουν. Σχεδόν πάντα νικάει ο άπληστος και στο τέλος δεν μένει τίποτα, οπότε πρέπει να πάρετε λίγη παραπάνω ποσότητα. Όσο για τις επιλογές αυτές είναι ανάλογα το γούστο της παρέας αλλά εμείς έχουμε να σου κάνουμε κάποιες προτάσεις. Μην ξεχάσεις να πάρεις λουκάνικα τα οποία είναι εύκολα και στο ψήσιμο αλλά και στο φάγωμα, αλλά και κεμπάπ για τα οποία ισχύει το ίδιο. Παϊδάκια και πανσέτες αν είσαι πιο μερακλής και μερικές φτερούγες κοτόπουλου επίσης οι οποίες απογειώνονται στην σχάρα. Όλα αυτά πάνε τέλεια με το τσίπουρο «Δεκαράκι Μοσχάτο» λόγω των υπέροχων αρωμάτων το οποίο συνδυάζεται τέλεια με το παραδοσιακό τσίκνισμα της ημέρας. Όμως και η γεύση του ταιριάζει τέλεια ειδικά αν έχεις κάνει το σωστό μαρινάρισμα. Η υπόλοιπη ομάδα έχει πάει να πάρει λοιπές προμήθειες. Αλοιφές, πατάτες, πίτες και φυσικά τσίπουρο.

Ώρα: 14:00

Η ομάδα ξανασμίγει στο σημείο του εγκλήματος, του ψησίματος ήθελα να πω. Όμως και πάλι πρέπει να χωριστούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη αναλαμβάνει το μαρινάρισμα ενώ η δεύτερη την προετοιμασία της σχάρας, είτε αυτή είναι ηλεκτρική, είτε θέλει κάρβουνα. Αν έχετε επιλέξει το δεύτερο είστε μερακλήδες αλλά έχετε λίγο περισσότερη δουλειά οπότε θέλει υπομονή και τέχνη. Και ποτήρια γεμάτα τσίπουρο για να τσουγκρίζετε όσο περιμένετε να γίνουν τα κάρβουνα.

Ώρα: 15:00

Τα κάρβουνα είναι σχεδόν έτοιμα. Μην ξεχάσεις να προμηθευτείς αρκετή ποσότητα και ανάλογα τα κρέατα και άτομα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ξεμείνεις από φωτιά. Χώρισε την φωτιά σου ανάλογα με την ένταση της φωτιάς. Άλλα κρέατα θέλουν δυνατό και γρήγορο ψήσιμο και άλλα σιγανό και αργό. Αυτή η κίνηση είναι κομβική και θα δείχνει μεγάλο και έμπειρο παίκτη στην σχάρα.

Ώρα: 16:00 

Let the game begins! Τα πρώτα κρέατα ακουμπούν πάνω στην σχάρα. Οι ήχοι που ακούγονται είναι σαν μουσική στα αυτιά και οι μυρωδιές μεθυστικές. Ας πιούμε σε αυτό. Σηκώστε τα ποτήρια σας με το τσίπουρο και ευχηθείτε πάντα τέτοια.

Ώρα: 17:00

Μπορεί να μοιάζει νωρίς αλλά ήρθε η ώρα για τον πρώτο μεζέ. Το αδιαμφισβήτητο προνόμιο του ψήστη ο οποίος πρέπει, επιβάλλεται να δοκιμάσει αυτό που ψήνεται.

Ώρα: 18:00

Τα πρώτα κρέατα βγαίνουν. Είναι μικροί μεζέδες, που λειτουργούν τέλεια σαν ορεκτικά. Λουκάνικα, κεμπάπ και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Βάλε στην ειδική θέση που αναφέραμε πριν με την σιγανή φωτιά τα βαριά χαρτιά της ημέρας. Ξέρεις ποια είναι αυτά μην τα αναφέρουμε.

Ώρα: 19:00

Οι πρώτοι επισκέπτες φτάνουν. Μην τους δεχτείς αν δεν έχουν φέρει μαζί τους τσίπουρο. Οι ψήστες πρέπει να τσουγκρίζουν για να ψήνουν καλά και το Δεκαράκι Μοσχάτο με τα εκρηκτικά αρώματά του είναι ιδανικό για μία τέτοια μέρα.

Ώρα: 20:00

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για το τραπέζι. Όσοι δεν ψήνουν και είναι υπεύθυνοι για τα παρελκόμενα, στρώνουν το τραπέζι, αφήνουν χώρο για τα κρέατα και τοποθετούν τις αλοιφές εκεί που πρέπει.

Ώρα: 21:00

Η Τσικνοπέμπτη στην πλήρη κορύφωσή της. Τα τελευταία κρέατα βγαίνουν από την φωτιά ξεκουράζονται λίγο και οδηγούνται στο τραπέζι.

Ώρα: 22:00

Γέλια, τσουγκρίσματα με το αγαπημένο μας τσίπουρο, διαγωνισμοί για το ποιος έφαγε περισσότερο και για το ποιος συνεχίζει ακόμα.

Ώρα: 23:00

Και κάπου εδώ αρχίζουν οι ιστορίες. Όχι, οι ψήστες δεν λένε ψεύτικες ιστορίες αλλά όλοι μαζί θυμούνται παλιά ψησίματα, αποτυχημένα και επιτυχημένα αλλά και μαζέματα της παρέας με τραγελαφικά σκηνικά.

Ώρα: 24:00

Τα κρέατα έχουν κρυώσει, αλλά όσοι έχουν μείνει από την παρέα συνεχίζουν να τσιμπολογούν, να λένε ιστορίες με ένα δροσερό ποτήρι τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο στο χέρι.

Τελικά ναι, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας δεν είναι άλλος από το τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο. Για κάθε περίσταση, ωστόσο, υπάρχει, πλέον, ένα Δεκαράκι. Γιατί, με την αγάπη στην παράδοση και την υψηλή τεχνογνωσία στην απόσταξη μονοποικιλιακού τσίπουρου, η νεά οικογένεια Δεκαράκι καλύπτει κάθε γούστο με το εκρηκτικό Μοσχάτο, την αρχοντική Μαλαγουζιά και τον αρμονικό Ροδίτη.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει την οικογένεια Δεκαράκι τόσο ξεχωριστή, είναι η παραδοσιακή διαδικασία της απόσταξής του. Αργά και καρτερικά, σε ελληνικούς, παραδοσιακούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, τα στέμφυλα υπογράφουν με το μοναδικό άρωμά τους το απόσταγμα, ενώ η πολλαπλή επαναπόσταξη τελειοποιεί το τελικό προϊόν, χαρίζοντάς του άριστη ποιότητα. Το αποτέλεσμα; Ένα απόσταγμα-διαμάντι, χωρίς γλυκάνισο, με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, του οποίου η ιδιαίτερη γευστική και αρωματική ταυτότητα αναδεικνύεται σε κάθε γουλιά. Η ιδανική παρέα για αυτό τον 12ωρο μαραθώνιο που σε κάθε παρέα θα μείνει αξέχαστος.