Shutterstock
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς 1,2,3,4: Η συνταγή που δεν δυσκόλεψε ποτέ κανέναν

Ο χαλβάς με σιμιγδάλι θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο γλυκό της Σαρακοστής.

Ποιος είπε ότι η Σαρακοστή και γενικά η περίοδος της νηστείας δεν έχει και τα καλά της; Ότι δεν έχει φαγητά ή γλυκά, τα οποία μπορούμε να απολαύσουμε; Ας επικεντρωθούμε, όμως, στην τελευταία κατηγορία.

Ένα από τα καλύτερα γλυκά της Σαρακοστής είναι φυσικά ο χαλβάς. Και μπορεί κάποιοι να μην είναι φαν του κλασσικού χαλβά (με ταχίνι), όμως σχεδόν κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στον σιμιγδαλένιο. Σε αυτή την απαλή, αλλά τόσο γνώριμη γεύση του.

Όσον αφορά τώρα την παρασκευή του, είναι πραγματικά τόσο απλή, που μπορεί να τον φτιάξει οποιοσδήποτε. Ακόμη και ο πιο αρχάριος στην κουζίνα. Απλά να θυμάσαι τον μαγικό κανόνα του «1,2,3,4».

Υλικά:

  • 1 κούπα ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό

Για το σιρόπι θα χρειαστείς και:

  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • 1 φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Πάρε για αρχή δύο κατσαρόλες, μία μικρή και μια μεγάλη. Στη μεγάλη βάλε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τη φλούδα λεμονιού. Στη μικρή βάλε το λάδι και το σιμιγδάλι.
  • Καβούρδισε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρώμα. Προσοχή, δεν πρέπει να είναι πολύ σκούρο.
  • Ταυτόχρονα, βράζεις το σιρόπι και μόλις πάρει καλή βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και σκέπασε την κατσαρόλα για μερικά λεπτά. Μετά βγάλε  την κανέλα, τα γαρύφαλλα και το λεμόνι και άστο να σιγοβράζει.
  • Όταν έχεις έτοιμο το σιμιγδάλι, έχει φτάσει η ώρα να ρίξεις σιγά σιγά το περιεχόμενο της μικρής κατσαρόλας στη μεγάλη. Χρησιμοποίησε μια ξύλινη κουτάλα και πρόσεχε γιατί πιτσιλάει.
  • Στη συνέχεια, ανακάτευσε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να ξεκολλάει από την κουτάλα. Αν θέλεις να προσθέσεις κάποιος έξτρα υλικό, όπως σταφίδες ή ξηρούς καρπούς, τώρα είναι η ώρα. Το βγάζεις από το μάτι της κουζίνας, το σκεπάζεις με μια καθαρή πετσέτα και κλείνεις το καπάκι. Το αφήνεις για 20-30 λεπτά να κρυώσει λιγάκι.
  • Στο τελικό στάδιο, απλά το στρώνεις σε μια φόρμα και το αφήνεις μέχρι να κρυώσει εντελώς, για να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Και καλή σου όρεξη.