WOMEN

H Ιφιγένεια Μπάκα γυμνάζει τις πιο ωραίες γυναίκες της πόλης

H ταλαντούχα 23χρονη ιδιοκτήτρια του Breath Pilates στα Πετράλωνα μας εξηγεί το μυστικό της επιτυχίας της.

Τι είναι αυτό που κάνει τόσα φωτογενή & fit κορίτσια (Θωμαή Απέργη, Βάλια Χατζηθεοδώρου, Ιωάννα Σιαμπάνη, Πένυ Αγοραστού, Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου, Αντζέλικα Γιασεμή, Μαρία Καλαβρία), στα περισσότερα εκ των οποίων έχουμε ήδη πάρει συνέντευξη, να συρρέουν στο συγκεκριμένο pilates studio στα Πετράλωνα, ήδη από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του πριν από μερικούς μήνες;

‘Η πιο σημαδιακή μέρα της ζωής μου, έως τώρα, ήταν όταν άνοιξα το συγκεκριμένο studio τον περασμένο Νοέμβριο. Έχοντας δουλέψει αρκετά στο χώρο (σ.σ. είναι -μεταξύ άλλων- πιστοποιημένη pilates instructor από το 2016 και Special Cancer therapist του Αμερικανικού Ινστιτούτου) ένοιωθα σίγουρη ότι μπορώ να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις’ .


 

Αυτή η ειλικρινής απορία για το τι εστί ακριβώς το ‘Breath Pilates by Ifigenia Baka’, που βλέπουμε να πετάγεται κάθε λίγο και λιγάκι στο feed μας, ήταν που μας οδήγησε το συγκεκριμένο πρωινό στην ατμοσφαιρική αυλή του Upepa Epops.

Εκεί που η -συγκροτημένα φιλόδοξη- ανερχόμενη pilates instructor, με το αφοπλιστικό χαμόγελο και το αγέρωχα έξυπνο βλέμμα, μας κέρδισε σε χρόνο dt και την προσοχή και την εκτίμηση.

‘Αποφάσισα να ανοίξω το Breath Pilates κυριολεκτικά μέσα σε μια ημέρα, χρησιμοποιώντας τα χρήματα που είχα μαζέψει δουλεύοντας και επιστρατεύοντας και τη βοήθεια του πατέρα μου μαζί με τον οποίο, επί ένα μήνα, το γκρεμίζαμε, το χτίζαμε, το βάφαμε και βάζαμε γυψοσανίδες και πατώματα μαζί. Ξόδεψα μέχρι και το τελευταίο ευρώ που είχα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήθελα’

Τόσο εμάς όσο και -μεταξύ άλλων- της Naomi Campbell την οποία βρέθηκε να γυμνάζει το καλοκαίρι που μας πέρασε στην Πάτμο.

‘Λατρεύω την Πάτμο. Είναι το δεύτερο σπίτι μου. Εκεί, στην Στοά, ξεκίνησα να δουλεύω τους καλοκαιρινούς μήνες ήδη από το πρώτο μου έτος στη σχολή. Ταυτόχρονα δούλευα και ως pilates instructor. Μια από τις πελάτισσές μου υπήρξε και η Naomi’

Και σκέψου ότι πάνε μόλις πέντε χρόνια από τότε που το κορίτσι που μεγάλωσε σε μια τετραώροφη μονοκατοικία με κήπο δέκα στρεμμάτων (κομπλέ με 4 boxer, πάπιες και μια κατσίκα), αποφάσισε να έρθει σε ένα “στενάχωρο” δυάρι στα Πετράλωνα προκειμένου να φοιτήσει στο τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
 

Εκεί που ανακάλυψε, εντελώς τυχαία, εκείνο που εξελίχθηκε σε μια καριέρα, η ανοδική τροχιά της οποίας δεν φαίνεται να έχει σταματημό.

‘Έχοντας κενό ένα εξάμηνο, επειδή δεν πέρασα σε ένα μάθημα στη σχολή, αποφάσισα να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο για Physiotherapy & Clinical Pilates με την Μαρία Παπαδοπούλου. Τελικά κατέληξα να κάνω όλο τον κύκλο σεμιναρίων και είδα εμπράκτως το σώμα μου να αλλάζει εντελώς. Το αγάπησα. Πήρα την πιστοποίηση. Και ξεκίνησα να δουλεύω. Συνεχίζοντας παράλληλα να κάνω σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό”.

 

Προσοχή. Μην πιστέψεις προς στιγμή πως η ‘λιβελούλα’ Ιφιγένεια (αυτό απεικονίζει το τατού στην πλάτη που βλέπεις στην κεντρική εικόνα και έτσι, ‘Λίμπε’, την αποκαλούν οι κολλητοί της) είναι κάποια μημουάπτου καλομαθημένη γάτα σαλονιού.
 

‘Ήμουν ανέκαθεν έντονη προσωπικότητα και πολύ ζωηρή. Πρώτη στα αθλήματα και τα μαθήματα. Πρώτη, όμως, και στις αποβολές. Έχω φάει αρκετές. Κυρίως για κοπάνες. Επίσης υπήρχαν κάποιοι δάσκαλοι με τους οποίους τσακωνόμουν συνεχώς. Μια συγκεκριμένη την κάναμε μέχρι και να λιποθυμήσει από τα νεύρα της”.

Η ταλαντούχα αθλήτρια του χάντμπολ (εξού και το έτερο τατού της που γράφει ‘Live Strong’ και έχει τον αριθμό της φανέλας της), που βρέθηκε να παίζει και για μια σεζόν στην Α1, είναι ένα αυθεντικά σκληρό καρύδι.
 

“Αν βάλω κάτι στο κεφάλι μου τότε θα το κάνω ο κόσμος να χαλάσει. Όπως, στα 16 μου, που παρότι οι δικοί μου ήταν αντίθετοι επειδή έχανα το σχολείο, πήγαινα κάθε ΠΣΚ από το Ναύπλιο στην Πάτρα για να κάνω προπονήσεις με την ομάδα χάντμπολ. Γενικά ήμουν πάντοτε του έξω. Οι γονείς μου δεν ήξεραν ποτέ που είμαι. Για την ακρίβεια ήμουν πάντα κάπου αλλού από εκεί που τους έλεγα”.

 

Μια άκρως συνειδητοποιημένη γυναίκα που σε κοιτάζει (εσένα και τις προκλήσεις της ζωής) πάντα στα μάτια με βλέμμα που δεν σηκώνει αντίρρηση. Όσο ποδήλατα και αν της κάψεις.

“Είχα φτάσει κάποια στιγμή τον πατέρα μου τόσο στα όριά του, που πήρε το αγαπημένο μου ποδήλατο, εκείνο που το έβαφα συνεχώς και το πρόσεχα σαν τα μάτια μου, το πήγε στον κήπο  και του έβαλε φωτιά”.

 

Όσον αφορά την φωτογένεια μέρους του πελατολογίου της, που έρχεται εδώ για να κάνει διάφορα προγράμματα Pilates (εδάφους και με όργανα) σε γκρουπάκια των 5 ατόμων, η Ιφιγένεια είναι ειλικρινά ευγνώμων για την στήριξή τους (“Είμαι ευγνώμων για την στήριξη που μου έχουν δείξει όλα τα κορίτσια από την πρώτη στιγμή”). Αν και, χωρίς να μου το λέει, το νοιώθω ότι αισθάνεται ακόμη καλύτερα όταν βοηθάει κόσμο που το έχει ακόμη περισσότερο ανάγκη.

“Μου αρέσει να νοιώθω χρήσιμη, να προσφέρω ουσιαστικά. Όπως στην περίπτωση μιας συγκεκριμένης 75χρονης μαθήτριας μου που δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι λόγω κοίλων στην σπονδυλική στήλη και η οποία πλέον περπατάει καθημερινή από Πετράλωνα μέχρι Γκάζι και πίσω”.

Χρειάζεσαι καλύτερη απόδειξη ότι η -γεμάτη φρέσκες ιδέες και ενθουσιασμό- Ιφιγένεια κρύβει πολλά καντάρια ουσίας πίσω από το hype;