WOMEN

Η Ρένα Μόρφη είναι η γυναίκα με τα χίλια πρόσωπα

Την γνωρίσαμε από τους Imam Baildi, μάς χόρεψε ως Σούλη Ανατολή και τώρα μας παρασύρει σε ένα νέο μουσικό ταξίδι.

Το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας κάποιο τραγούδι της Ρένας Μόρφη, είναι πως αυτή η τραγουδίστρια έχει γεννηθεί σε λάθος εποχή. Ο τρόπος, με τον οποίο καταφέρνει να μπλέξει τον ήχο του παρελθόντος με μια σύγχρονη ερμηνεία, είναι εξαιρετικός και σε παρασύρει. Αυτό το ξεχωριστό μουσικό πάντρεμα σου μεταφέρει μια γλυκιά νοσταλγία, ταξιδεύοντάς σε στο χώρο και στο χρόνο.

Μπορεί να την γνωρίζεις καλύτερα ως Σούλη Ανατολή και δεν σε αδικούμε. Βλέπεις, η Ζαργάνα του Παγασητικού (όπως έχει αποκαλέσει ο μέντοράς της, Φοίβος Δεληβοριάς), αν και εδώ και περίπου μια δεκαετία αποτελεί την κεντρική τραγουδίστρια του συγκροτήματος Imam Baildi, αποφάσισε να μας συστηθεί στον πρώτο της προσωπικό δίσκο με το καλλιτεχνικό της alter ego, την Σούλη Ανατολή και να μας σαγηνεύσει με το ‘Όταν σου χορεύω‘. Η Ρένα εκτός από τη Σούλη Ανατολή πρέπει έχει άλλα 998 πρόσωπα, τα οποία μας αποκαλύπτει σιγά σιγά μέσα τις δουλειές της στη μουσική, και πρόσφατα και στον κινηματογράφο.

Εμείς τη συναντήσαμε λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της από το ταξίδι της σε Κούβα και Μεξικό, όπου ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις για το νέο της δίσκο, τον οποίο θα μας παρουσιάσει μέσα στους επόμενους μήνες και θα κρύβει αρκετές εκπλήξεις.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα γύριζε σχεδόν όλη την Ελλάδα στα πλαίσια της καλοκαιρινής της περιοδείας, η οποία θα κλείσει με μια μεγάλη συναυλία στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Μέσα σε όλα αυτά, έκανε και γυρίσματα για τη νέα ταινία του Αλέξη Καρδάρα με τίτλο ‘Φαντασία‘, η οποία θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον χειμώνα. Τι άλλο περιμένεις να σου πούμε για να πειστείς, πώς η Ρένα Μόρφη κρύβει ακόμα πιο πολλά ταλέντα από αυτά που έχουμε ήδη δει;

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson)

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στο Βόλο. Στην δευτέρα λυκείου ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής και πάντα το όνειρό μου ήταν να έρθω στην Αθήνα και να ασχοληθώ με κάτι καλλιτεχνικό. Είχα διάφορες ανησυχίες, ωστόσο μέσα από μια συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά στο Βόλο, κατάλαβα ότι αυτό που θέλω περισσότερο είναι να βρίσκομαι πάνω στη σκηνή και να μοιράζομαι αντίστοιχες στιγμές. Σπίτι έπαιζε πάντα πολύ ραδιόφωνο. Συχνά ένιωθα ότι ήμουν εκτός μόδας, όσον αφορά τα ακούσματά μου και τη μουσική που μου άρεσε.

Από μικρή τραγουδούσα και έκανα χορευτικά στον καθρέφτη. Στην αρχή ήθελα να γίνω κτηνίατρος, μετά αρχαιολόγος και τελικά πέρασα στο Ιστορικό Αρχαιολογικό της Αθήνας, από όπου πήρα και το πτυχίο μου. Ήρθα στην πρωτεύουσα στα 18 και την πρώτη χρονιά ήμουν κλεισμένη μέσα στο σπίτι, έβλεπα ταινίες και κοιμόμουν. Απολάμβανα αυτή την ελευθερία και τις μηδενικές υποχρεώσεις που είχαμε σε εκείνη την ηλικία.

Όταν ήρθα στην Αθήνα, γράφτηκα σε ωδείο και ξεκίνησα μαθήματα. Γνωρίζοντας και τον Φοίβο Δεληβοριά, αποφάσισα να πάω σε μια οντισιόν που έκανε για κάποιες παραστάσεις του στο Ζυγό, όμως εκεί βίωσα την πρώτη γερή απόρριψη. Δεν με πήρε, λέγοντάς μου ότι δεν ήμουν ακόμη έτοιμη. Αν και με γνώριζε, στη δουλειά του δεν κάνει καμία έκπτωση και είναι απόλυτα ειλικρινής.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν το κυνήγησα πολύ. Επικεντρώθηκα στη σχολή για δύο χρόνια, πήγα Erasmus έξι μήνες στην Ισλανδία και θέλησα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και να πάρω το πτυχίο. Μια μέρα και χωρίς να το έχω καθόλου στο μυαλό μου, με πήρε τηλέφωνο ο Δεληβοριάς για να κάνουμε μια περιοδεία μαζί, επειδή έψαχνε τραγουδίστρια. Αυτό προέκυψε τελείως τυχαία. Δούλευα σε κάποιες παραστάσεις του ως βοηθός παραγωγής και έτυχε σε μια πρόβα να είναι άρρωστος και να μην έρθει. Τότε ο μάνατζέρ του, μου είπε ανέβα εσύ στη σκηνή να τραγουδήσεις και του άρεσα. Κάπως έτσι έγινε η αρχή.

Έχω κάνει διάφορες δουλειές. Μου άρεσε πάντα να έχω τα δικά μου λεφτά για να μπορώ να κάνω ταξίδια. Όταν ήμουν στην Ισλανδία, δούλευα σε ένα σούπερ-μάρκετ, γιατί θέλαμε να γυρίσουμε την Ευρώπη. Βέβαια, αυτό που μου επιφύλασσε η μοίρα μετά με τους Imam Baildi και τις περιοδείες σε όλο τον κόσμο, δεν το περίμενα ποτέ.

Make Up Artist: Ολίβια Σαχινίδου

Και με τους Imam Baildi η συνεργασία προέκυψε εντελώς τυχαία. Κάναμε πρόβες στο Μετρό που εμφανιζόταν τότε ο Φοίβος και είχαν έρθει ο Ορέστης και ο Λύσανδρος από την μπάντα, για να τον δουν. Εκεί με άκουσαν και όταν τελείωσε ο κύκλος των παραστάσεων, με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν πως ψάχνουν τραγουδίστρια για το live τους που ήταν σε τρεις ημέρες. Δεν έκανα καν οντισιόν, αυτό έγινε ουσιαστικά από τον κόσμο που με είδε κατευθείαν πάνω στη σκηνή. Το συγκρότημα άρχισε να έχει τρομερά ανοδική πορεία. Συνέχεια προέκυπταν live, φεστιβάλ και δέσαμε απίστευτα και πολύ γρήγορα.

Το Σούλη Ανατολή ήταν το καλλιτεχνικό όνομα της γιαγιάς μου όταν ήταν τραγουδίστρια. Έμαθα αρκετά μεγάλη την ιστορίας της. Όταν ξεκίνησαν ουσιαστικά κι εγώ να τραγουδάω μου το είπαν μαζί με τη μητέρα μου. Η γιαγιά ήταν για τρία χρόνια επαγγελματίας τραγουδίστρια, μέχρι που παντρεύτηκε και σταμάτησε. Το όνομά της είναι Κερασία, αλλά είχε κρατήσει το ‘Σούλη Ανατολή’ ως καλλιτεχνικό όνομα. Μου φάνηκε πάρα πολύ εύηχο, μου έκανε αμέσως κλικ και ήθελα να το χρησιμοποιήσω και εγώ σε κάποιο δικό μου project.

Hair Stylist: Δήμητρα Μητρογιώργου

Ήθελα να φτιάξω ένα project με guilty pleasure τραγούδια. Τελικά αυτό απενοχοποιήθηκε και άρχισα πραγματικά να υποστηρίζω τις επιλογές μου, μέχρι που αποφάσισα να κάνω κάτι δικό μου. Ήθελα να νιώθω έτοιμη φωνητικά και ώριμη καλλιτεχνικά. Το Σούλη Ανατολή είναι ουσιαστικά ένας τίτλος δίσκου για να τιμήσω την γιαγιά. Ήταν οικογενειακοί οι λόγοι που το επέλεξα. Ο επόμενος δίσκος θα έχει άλλο τίτλο. Φυσικά με φωνάζουν και Σούλη στο δρόμο και γυρνά. Έχει ομοιότητες η Σούλη με τη Ρένα, γιατί είναι το ίδιο πρόσωπο.

Η συμμετοχή μου στην ταινία ‘Φαντασία’ έγινε επίσης τυχαία. Έχω σταθεί πάρα πολύ τυχερή μπορώ να πω, γιατί δεν έχει χρειαστεί να κυνηγήσω κάτι. Δουλεύω φυσικά πάρα πολύ για όλα αυτά. Η ταινία του Αλέξη Καρδάρα ήταν μια φανταστική εμπειρία, μια συνεργασία με μεγάλα ονόματα και δεν ξέρω αν θα έχω την ευκαιρία να το ξαναζήσω. Έχω κάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Οι μεταγλωττίσεις, επίσης, ήταν ένα μεγάλο παιδικό όνειρο και όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω, το απόλαυσα και με το παραπάνω.

Πρόσφατα ήμουν στην Αβάνα για ηχογράφηση. Ο νέος μου δίσκος που βγαίνει σε λίγους μήνες θα έχει τίτλο ‘Samba Chiquita’ και έχει αρκετές latin επιρροές. Επισφραγίζει το στίγμα του πρώτου δίσκου, πηγαίνοντάς τον ένα βήμα παραπάνω. Η ηχογράφηση αυτή στην Κούβα έγινε με ακόμη 14 σπουδαίους μουσικούς της χώρας και πραγματοποιήθηκε στα Egrem Studios που έχουν κάνει ηχογραφήσεις οι Buena Vista Social Club, οι Rolling Stones και άλλα μεγάλα ονόματα.

Επόμενος προορισμός μας ήταν το Μεξικό. Έχουμε μια συνεργασία με ένα αρκετά γνωστό μεξικάνικο συγκρότημα στο νέο δίσκο, τους Los Ángeles Azules, με τους οποίους ηχογραφήσαμε μαζί ένα τραγούδι. Συνδύασα διακοπές και δουλειά σε αυτά τα ταξίδια.

Η μικρή Ρένα δεν φανταζόταν με τίποτε, ότι θα καταφέρει να πετύχει όλα αυτά μεγαλώνοντας. Σαν άτομο θέλω να πιστεύω πως είμαι αρκετά προσγειωμένη. Μακάρι να την ψωνίσω κάποια στιγμή, θα έχει πλάκα. Η ζωή και η καριέρα μου ουσιαστικά περιστρέφεται γύρω από τη γιαγιά, τους Imam και το Φοίβο. Τα τρία μεγαλύτερα κεφάλαια στη ζωή μου.

Όταν δεν δουλεύω, μου αρέσει πάρα πολύ να είμαι στο σπίτι και να ξεκουράζομαι. Κοιμάμαι, βλέπω ταινίες και ασχολούμαι με τους δύο γάτους μου, τον Οράτιο και τον Οκτάβιο. Συνέχεια γκρινιάζω για την κούραση και τα ταξίδια, αλλά όταν έχω χρόνο για μένα, κλείνω κάποιο ταξίδι.

Φέτος κλείνουμε την καλοκαιρινή περιοδεία με μια μεγάλη συναυλία στο Κηποθέατρο Παπάγου στις 7 Σεπτέμβρη. Στην αρχή έλεγα ότι δεν ήθελα να κάνω κάτι στην Αθήνα, αλλά η αγάπη του κόσμου και η ζήτηση ήταν μεγάλη. Ειδικά μετά και την επιτυχία του νέου κομματιού, ‘Θα ανέβω να σε βρω’, που κάναμε με τον Μάρκο Κούμαρη των Locomondo.

Η σεζόν που έρχεται θα είναι αρκετά μεγάλη με μπόλικα πράγματα. Θα ξεκινήσουμε από τα μέσα Νοεμβρίου εμφανίσεις στην Αθήνα, θα κυκλοφορήσουν τραγούδια από την ταινία ‘Φαντασία’ και θα βγει κι ο δεύτερος προσωπικός μου δίσκος.

Ευχαριστούμε πολύ το Su Casa (Πλατεία Νυμφών, Γλυφάδα) για τη φιλοξενία.