ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ξεσκεπάζοντας την απάτη του Όταν Σου Χορεύω

Όλα καλά μέχρι που μπήκες εσύ.

Η συμπαθής Ρένα Μόρφη, που έχει υιοθετήσει την περσόνα ‘Σούλη Ανατολή’ προς τιμήν της γιαγιάς της, πριν από ενάμισι χρόνο έβγαλε το τραγούδι Όταν σου Χορεύω σε στίχους και μουσική του -επίσης συμπαθέστατου- Φοίβου Δεληβοριά. Το καλοκαίρι που μας πέρασε βγήκε και το βιντεοκλίπ, εμπνευσμένο από τις παλιές ελληνικές ταινίες.

Το ‘Όταν σου χορεύω’ κέρδισε με κίνηση ομαλά επιταχυνόμενη το κοινό του. Τα views και οι φαν όλο και μεγαλώνουν, το ερώτημα όμως μένει. Γιατί, γιατί, γιατί η αδικημένη με την πέρλα παρουσιάζεται ως η κακιά της υπόθεσης;

Τώρα που τελείωσε το έτος και κάνουμε απολογισμούς της χρονιάς που πέρασε, είπαμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

ΤΟ ΣΤΟΡΙ

Όπως διαβάζουμε στα δελτία τύπου για το κλιπ ιστορία είναι η εξής. Μετά τον κάματο η Μαιρούλα (η ξανθιά) και η παρέα της πάνε να διασκεδάσουνε στο κουτούκι που εμφανίζεται η Σούλη Ανατολή.

Στο κέντρο κάθεται ήδη ο Νικόλας (Ευθύμης Ζησάκης) με την αρραβωνιαστικιά του, την κόρη του μεγαλοβιομηχάνου Δελμούζου.

Η Μαιρούλα σκοντάφτει πάνω στον Ζησάκη καθώς εισέρχεται στο κέντρο και οι ματιές τους διασταυρώνονται. Κάθονται στα τραπέζια και κοιτάζονται όλο και πιο έντονα.

Και εντελώς φυσιολογικά η αρραβωνιαστικιά θυμώνει και προσβάλλεται.

Στη συνέχεια η Μαιρούλα σηκώνεται να χορέψει με τη Σούλη Ανατολή.

Και εντελώς άλογα πάει να σηκώσει τον Ζησάκη να χορέψουν.

Ας τα δικαιολογήσουμε όμως όλα ως εδώ. Ας πούμε ότι ο Ζησάκης είχε την πιο απαράδεκτη συμπεριφορά, ας πούμε ότι ένας χορός δεν είναι και τίποτα, ας πούμε ότι μπροστά είναι και η αρραβωνιάρα δεν έγινε και κάτι.

Ο Ζησάκης λέει όχι δεν μπορώ ξέρετε με βλέπουν, η κόρη Δελμούζου τον βαστάει να μην σηκωθεί και τότε η Μαιρούλα κάνει το πιο αναίτιο απ όλα.

Παίρνει φόρα και τον τραβάει.

Παρενόχληση all the way.

Δεν ήθελε πολύ η αρραβωνιαστικιά για να της γυρίσει το μάτι.

Και να σηκωθεί προς το μέρος της Μαιρούλας.

Και τώρα φτάσαμε στο πιο εκνευριστικό σημείο του κλιπ.

Η Μαιρούλα σαν να μην έχει πάρει χαμπάρι τι έχει κάνει, κοιτάει τελείως αθώα την αρραβωνιαστικιά σε φάση “τι συμβαίνει δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου”, αλλά με πραγματική άγνοια του “λάθους”  και όχι με την ειρωνεία που διέθετε η εμπευστής της φράσης.

Και έτσι ορμάει στην ξανθιά η κόρη του βιομηχάνου.

Και τότε η ξανθιά την σπρώχνει επίσης και τα υπόλοιπα είναι γνωστά, γίνεται ο χαμός στο μαγαζί.

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

Ας παρακολουθήσουμε τώρα την ιστορία του “μύθου” του βίντεοκλιπ του ‘Όταν σου χορεύω’, την αρχέτυπη ιδέα που βασίστηκε και την οποία εκμεταλλεύτηκε πολλές φορές επιτυχημένα ο ελληνικός κινηματογράφος.

Το κλισέ λοιπόν θέλει μια μοιραία πλούσια να μπαίνει σε ένα μαγαζί για την πλέμπα και να ξελογιάζει το φτωχό, αρραβωνιασμένο με την καλή κοπελίτσα της γειτονιάς, παλικάρι. Στο τέλος συνήθως μετά από μία θυελλώδη περιπέτεια με τη μοιραία, το παλικάρι καταλήγει ξανά με την καλή κοπελίτσα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Διπλοπενιές (1966)

Μοιραία πελούσια: Ρίκα Διαλυνά

Καλή κοπελίτσα: Αλίκη Βουγιουκλάκη

Παλικάρι: Δημήτρης Παπαμιχαήλ

O Γρηγόρης τραγουδά στην οικοδομή μέχρι που τον ακούν δυο μπουζουξήδες και τον παίρνουν για τραγουδιστή στο κέντρο τους. Η πλούσια Ρίκα τον καλοβλέπει και τον καλεί να τραγουδήσει σπίτι της, ενώ στο κέντρο χορεύει αισθησιακά μπροστά του στην πίστα. Η Μαρίνα που κάνει όλο υπομονή, μια μέρα πίνει πολύ και ανθίζει σαν τη λεμονιά στα τραπέζια του κέντρου παραμερίζοντας την πελούσια και κλέβοντας την παράσταση.

Μια Κυρία στα Μπουζούκια (1968)

Μοιραία πελούσια: Μαίρη Χρονοπούλου

Καλή κοπελίτσα: Ζωή Λάσκαρη

Παλικάρι: Φαίδων Γεωργίτσης

Η Αννούλα είναι μαζί με τον Γιώργο, όταν εισέρχεται στα μπουζούκια η Έλενα Απέργη. Ο Γιώργος τη βλέπει και θαμπώνεται με τρόπο ανάλογο με τον Ζησάκη, όταν εκείνη του τραγουδάει και του χορεύει το ιστορικό ‘Του αγοριού απέναντι’. Μετά επειδή είναι μια Κυρία τον περιμένει με το αμάξι απέξω και δεν τον αρπάζει μπροστά στην Αννούλα. Και φυσικά στο τέλος εξυπηρετώντας τον μύθο, σταματά να τον διεκδικεί για να ευτυχίσει το φτωχό ζευγάρι.

Το Λεβεντόπαιδο (1969)

Μοιραία πελούσια: Έλενα Ναθαναήλ

Καλό κορίτσι: Νόρα Βαλσάμη

Παλικάρι: Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Ο Αρίστος, εργάτης στο καρνάγιο και τραγουδιστής σε μια λαϊκή ταβέρνα το βράδυ, ετοιμάζεται να παντρευτεί μια φτωχή κοπέλα, τη Μαριώ. Μπαίνει λοιπόν η πελούσια Κατερίνα στο μαγαζί και τον βλέπει, παθαίνει, και μετά πάλι τον περιμένει με αυτοκίνητο απέξω. Στο τέλος όμως, η Κατερίνα γνωρίζει την κακόμοιρη Μαριώ που υποφέρει, και του λέει ψέμματα του Αρίστου ότι ήταν όλα μια περιπέτεια για αυτήν, ένα καπρίτσιο, και τον αφήνει με πόνο μέσα της. Και ο Αρίστος γυρνάει στην Μαριώ.

Τα ξένα χέρια (1994)

Μοιραία πελούσια: Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Καλό κορίτσι: Νένα Μεντή

Παλικάρι: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

Λίγα χρόνια πριν το ‘Κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο’ οι Ρέππας-Παπαθανασίου κάναν ένα επεισόδιο ‘Κλάμα’ ένθετο στο ‘Δις Εξαμαρτείν’. Ο εργάτης Πετρής τα έχει με την Αννούλα, έρχεται όμως η πλούσια Δεσποινίς Φλορέττα Γιαννίμπα και εκείνος θαμπώνεται από τον χορό της και αφήνει τη φτωχή κοπέλα. Στο τέλος όμως κερδίζει και πάλι η φτωχολογιά.

Άπονη Ζωή (2000)

Μοιραία πελούσια: Μαρία Λεκάκη-Πέγκυ Καρρά

Καλό κορίτσι: Καλιρρόη Μυριαγκού-Ματίνα Μανταρινάκη

Παλικάρι: Χάρης Ρώμας-Κωνσταντίνος Κατακουζηνός

Ο Νίκος είναι μπεντατζής το πρωί και μπουζουξής το βράδυ και τα χει με την Αννούλα. Στο μαγαζί όμως μπαίνει η πουλούσια κόρη του αφεντικού Μαρίνα και τον ξελογιάζει. Κάπου εκεί κόβεται το σενάριο και η δράση μεταφέρεται στο παρασκήνιο, τον μύθο όμως τον σημειώσαμε.

Κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο (2001)

Μοιραία πελούσια: Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Καλό κορίτσι: Μαρία Καβογιάννη

Παλικάρι: Μιχάλης Ρέππας

Η Μάρθα τα έχει με τον Γιακουμή, η Τζέλα Δελαφράγκα όμως τον ξελογιάζει μπροστά στα μάτια της τραγουδώντας το ‘Αντίκρυ στέκει ένα παιδί’. Η ιστορία μετά βέβαια παίρνει εντελώς άλλη τροπή και ο Γιακουμής τα φτιάχνει με την κόρη της Τζέλας, αλλά και πάλι τον μύθο τον κρατάμε.

ΣΚΟΡ

Περισσότερες εμφανίσεις σε ‘παλικάρι’: Δημήτρης Παπαμιχαήλ (2)

Περισσότερες εμφανίσεις σε ‘μοιραία πελούσια’: Μίρκα Παπακωνσταντίνου (2)

Περίπτωση Όταν σου χορεύω

 

Μοιραία πελούσια:

Καλό κορίτσι:

Παλικάρι: Ευθύμης Ζησάκης (Αυτό το έχουμε)

Ίσως λειτουργήσει με χιαστή.

Μοιραία κορίτσι: Έλενα Μεντζέλου

Καλό πελούσια: Ρομίνα Κατσικιάν

Χμμ. Μάλλον πιο πολύ:

Μοιραία: Έλενα Μεντζέλου

Πελούσια: Ρομίνα Κατσικιάν

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Το κλιπ του ‘Όταν σου χορεύω’ σε προκαλεί να πάρεις το μέρος της ξελογιάστρας χωρίς να στο δικαιολογεί επαρκώς.

Η μεγάλη διαφορά με την παραδοσιακή αφήγηση της αρπαγής στα μπουζούκια είναι ότι η πλούσια αυτή τη φορά είναι η αρραβωνιαστικιά. Αυτό δίνει το χωρίς λόγο άλλοθι στον Ζησάκη να της συμπεριφερθεί άσχημα και στη Μαιρούλα να μην έχει καμία τύψη και επίγνωση, όταν τον τραβάει.

Ευτυχώς πάνω στον καυγά, η Σούλη Ανατολή δίνει σήμα να κατέβει ο γενικός και μας φεύγει κάπως η σύγχυση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Αποδομώντας τη Μάντισσα

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.