ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Miles Jacobson του FΜ έχει -προφανώς- την καλύτερη δουλειά στον κόσμο

Ο διευθυντής της ομάδας του Football Manager είναι 'άρρωστος' με τη Watford κι έχει αυτό το γρήγορο, βρετανικό χιούμορ που σε διαλύει.

Έχω ξαναμιλήσει με τύπους σαν τον Miles Jacobson. Τύπους χαλαρούς, πιο cool απ’ όσο έχεις συνηθίσει, που φτιάχνουν παιχνίδια, στα οποία βυθιζόμαστε και βυθιζόμαστε και ξεχνάμε ανοιχτά τα μάτια της κουζίνας, τα ραντεβού μας, να φάμε, να πιούμε νερό. Ένας από αυτούς ήταν ο Rob Jones που φτιάχνει το NBA 2K. Τώρα ήταν η σειρά του Miles που φτιάχνει το Football Manager.

Ο Miles είναι Βρετανός, τυπικός Βρετανός, έχει δουλέψει σε δισκογραφική, γιατί έχει θέμα και με τη μουσική, και ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Sports Interactive ως φαν του παιχνιδιού στο ρόλο του tester. Από το 2001 είναι ο Managing Director της εταιρίας. Δεν το λες και άσχημα όλο αυτό.

Το ολοκαίνουργιο Football Manager 14, που μιλάει για πρώτη φορά ελληνικά, έκανε την παγκόσμια πρώτη του την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και το ΟΝΕΜΑΝ μίλησε ανήμερα του release με τον πιο τυχερό 42χρονο στον κόσμο.

Ξέρεις πολλούς που παίζουν με τις ώρες Football Manager και η κοπέλα τους δεν διαμαρτύρεται γιατί καταλαβαίνει ότι έχουν ‘άπειρη δουλειά’;

Θα αρχίσω κάπως ξενέρωτα, αλλά είναι διαχρονική απορία των φίλων μου. Γιατί το Manager μετονομάστηκε από Championship σε Football;

“Τα δικαιώματα για το brand ‘Championship Manager’ τα είχαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες. Αποφασίσαμε αμοιβαία με την Eidos να σταματήσουμε τη συνεργασία και να βγάλουμε ένα τελείως καινούργιο brand”.

Έχει την ίδια πλάκα να φτιάχνεις σήμερα το Football Manager σε σχέση με δέκα χρόνια πριν που τα χαρακτηριστικά ήταν εκατοντάδες λιγότερα;

“Φυσικά, λατρεύω κάθε στιγμή όλου αυτού. Πλέον, έχουμε πολύ περισσότερο κόσμο στα κεντρικά μας, άρα και πιο πολλές ιδέες και έξτρα ταλέντο στο στούντιο. Η μέρα που θα σταματήσω να το διασκεδάζω θα είναι η μέρα που θα σταματήσω να δουλεύω σε αυτό. Αν δεν περνάω καλά φτιάχνοντας το, πώς θα το χαρεί αυτός που το παίζει;”.

Έπαιξα το FM 14 για 6 ώρες και νομίζω ότι μίλησα περισσότερο (σε Τύπο, παίκτες, προπονητές) απ’ όσο έχω μιλήσει στην πραγματική ζωή το τελευταίο εξάμηνο.

(γέλια) “Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνεις στο παιχνίδι. Αυτό νομίζω πως είναι και το σωστό για κάθε παιχνίδι. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε και την ελληνική γλώσσα πλέον. Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα κάνουμε μια localized έκδοση μόνο όταν πιάναμε έναν συγκεκριμένο αριθμό πωλήσεων στην Ελλάδα, γιατί προφανώς κάτι τέτοιο κοστίζει πολλά λεφτά. Τη μέρα που πιάσαμε το νούμερο, ανακοινώσαμε ότι ξεκινάμε να δουλεύουμε την ελληνική έκδοση”.

Πόσα πολλά ή λίγα ξέρεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Συμπαθείς κάποια ομάδα ιδιαίτερα;

“Η μόνη ομάδα που υποστηρίζω είναι η Watford με την οποία μεγάλωσα. Έχω μια μικρή συμπάθεια και για άλλες ομάδες, αλλά όχι για κάποια ελληνική. Το στιλ του ποδοσφαίρου σας είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που μ’ αρέσει να παρακολουθώ. Αγαπώ το επιθετικό ποδόσφαιρο και όλοι οι Έλληνες που έχετε ‘εξάγει’ είναι ειδικοί στο αμυντικό παιχνίδι. Θα μου πεις ότι η Ελλάδα πήρε ολόκληρο Euro με αυτή τη φιλοσοφία, οπότε αυτό λειτουργεί μια χαρά για εσάς”.

Εντάξει, τουλάχιστον στη Βρετανία έχουμε Καραγκούνη και Σαμαρά. Δεν τους λες και αμυντικογενείς.

“Όχι, σίγουρα όχι. Έχετε μερικούς καλούς παίκτες, ας μην είμαι υπερβολικός”.

 

Έχει επικοινωνήσει ποτέ μαζί σας κάποιος πραγματικός, πρωτοκλασάτος μάνατζερ της Premier League για παράδειγμα;

“Συνήθως, οι μάνατζερ δεν επικοινωνούν απευθείας με εμάς, αλλά έχουμε επαφή με πολλούς ανθρώπους μέσα από ομάδες. Μιλάμε με παίκτες, σκάουτερ, προπονητές και με αρκετούς μάνατζερ, αλλά όχι της Premier League αυτή τη στιγμή. Έχουμε πάνω από 300 συνεργάτες που δουλεύουν καθημερινά στο ποδόσφαιρο και παίρνουμε εξαιρετικό feedback από αυτούς, το οποίο μας βοηθάει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού”.

Ποιο είναι το πιο σύνηθες παράπονο που δέχεστε για το Football Manager όλα αυτά τα χρόνια;

“Δεν υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ψέματα, υπάρχει. Πολύ συχνά οι οπαδοί της Λίβερπουλ διαμαρτύρονται γιατί οι παίκτες της ομάδας δεν είναι τόσο καλοί στο FM όσο ο Μέσι. (γέλια) Σήμερα που κυκλοφόρησε το παιχνίδι (σ.σ. μίλησα με τον Miles την Πέμπτη 31/10), έχουμε δεχτεί μόλις τρία τηλεφωνήματα, πράγμα που είναι πολύ καλό, γιατί σημαίνει ότι ο κόσμος απλά κάθεται και απολαμβάνει το παιχνίδι”.

Έχεις μετρήσει ποτέ πόσες περίπου ώρες έχει παίξει το παιχνίδι στη ζωή σου;

“Τέλεια ερώτηση, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να απαντήσω. Ας αρκεστώ ότι ως tester, δηλαδή απλά δουλεύοντας για την εταιρία, έχω παίξει πάνω από 10.000 ώρες”.

Ωραία, πόσες διαλυμένες σχέσεις συνεπάγεται αυτό;

“Καμία. Αλήθεια σου λέω. Βέβαια, γίνομαι 42 την άλλη εβδομάδα και είμαι ανύπαντρος, άρα το παιχνίδι ;έχει μάλλον υπάρξει πιο σημαντικό για μένα. (γέλια) Τώρα, έχω μια κοπέλα που καταλαβαίνει απόλυτα (ελπίζω) τη διαδικασία του να φτιάχνεις παιχνίδια. Αυτήν την εβδομάδα είναι σε διακοπές γιατί ξέρει πόσο απασχολημένος θα είμαι. Το Football Manager δεν έχει καταστρέψει καμία σχέση μου. Είναι η δουλειά μου, τους λέω δηλαδή ότι ‘ωχ, έχω πάρα πολλή δουλειά σήμερα’ και αυτό που κάνω είναι απλά να παίζω Manager. Είμαι προνομιούχος, το ξέρω”.

Πες μου μια φορά που θυμάσαι να τρελαίνεσαι από τα νεύρα σου παίζοντας.

“Εννοείς το περασμένο Σαββατοκύριακο; (γέλια) Έφαγα γκολ στο 89′ σε ενα ματς Watford-Liverpool και δεν μου άρεσε καθόλου. Είναι η τέταρτη σεζόν μου στη Watford, είμαι πια στην Premier League και παλεύω να μπω στην πρώτη εξάδα. Είμαι 7ος και η Liverpool 8η, προηγούμαι με 1-0 και τρώω γκολ στο 89′”.

 

Είχες στην αρχή τουλάχιστον τον πειρασμό να φτιάξεις τη Watford καλύτερη απ’ ό,τι είναι;

“Ούτε κατά διάνοια. Είναι γνωστό ότι είμαι οπαδός της κι έτσι θα είχε μεγάλο πρόβλημα στο Twitter. Δεν θέλω να μπλέκω όσο μπορώ. Για την ακρίβεια, τα στατιστικά της Watford γίνονται από άλλους συνεργάτες, όχι από εμένα, γιατί είχα την τάση να υποβαθμίζω τους παίκτες για να μην προκαλέσω αντιδράσεις”.

Με τι σύστημα κατεβαίνεις στα ματς;

“Με τη Watford, παίζω δύο διαφορετικά. Εκτός έδρας κατεβαίνω με 5-3-2 (δύο wing backs, πολύ δυνατό κέντρο και δύο αρκετά γρήγορους strikers) και εντός έδρας παίζω 4-3-3 με δύο ακραίους επιθετικούς και μια ‘κολόνα’ στο κέντρο”.

Πες μου ένα μυστικό tip που πιάνει κάθε φορά με τις ομάδες σου.

“Το πώς θα ρυθμίσεις το ‘Player Roles’, σε συνδυασμό με το νέο σύστημα τακτικών του FM 14, είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Μπορεί να έχεις έναν φανταστικό επιθετικό, αλλά να μην παίζει καλά, αν δεν του δώσεις τον κατάλληλο ρόλο”.

Ποιος είναι ο πρώτος παίκτης που κινήθηκες να αποκτήσεις σε αυτό το Manager;

“Ο Will Hughes, ένας νεαρός μέσος της Derby County. Προσπάθησα να τον πάρω από την πρώτη σεζόν, αλλά δεν τα κατάφερα. Τον πήρα μόλις ανέβηκα στην Premier League. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο παίκτη και στην πραγματικότητα. Τον θέλει η Man. United και η Liverpool, αλλά η Derby τον έχει κοστολογήσει ήδη στις 10 εκ. λίρες”.

Πόσα καινούργια χαρακτηριστικά περιμένουμε για το Football Manager 15;

“Υπάρχει μια λίστα με χιλιάδες στοιχεία που θέλουμε να προσθέσουμε κάποια στιγμή. Ενόψει του μεγάλου meeting του Γενάρη για το FM 15, υπάρχουν ήδη 1200 ιδέες προς συζήτηση. Ήδη έχουμε συμφωνήσει για 350 νέα χαρακτηριστικά για το επόμενο Manager. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας”.

Κι εμείς Miles, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.