Evan Agostini/Invision/AP
LONGREADS

Είναι το να πας στον Louis C.K. ηθικά κατακριτέο;

Ο ερχομός του κωμικού στα μέρη μας φέρνει μαζί του μπόλικη ίντριγκα και δημιουργεί εσωτερικές μάχες ακόμα και στους μεγαλύτερους φαν του.

Αν μερικά χρόνια πριν, είχε ανακοινωθεί πως έρχεται ο Louis C.K. στην Ελλάδα, θα είχα πάθει σοκ από τη χαρά μου και θα είχα μπει να κλείσω εισιτήρια μέσα σε δευτερόλεπτα. Όταν πριν από ένα περίπου μήνα ωστόσο, διάβασα πως ένας από τους αγαπημένους μου κωμικούς θα επισκεφτεί τα μέρη μας, αδιαφόρησα και σχεδόν ανακουφίστηκα που αυτό θα συμβεί σε ημερομηνίες στις οποίες θα βρίσκομαι έτσι κι αλλιώς μακριά από την Αθήνα.

Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Μερικά χρόνια πριν, ακόμα και δύο χρόνια πριν εδώ που τα λέμε, ο Louie δεν υπήρχε περίπτωση να σκεφτεί καν να πραγματοποιήσει στάση στη χώρα μας. Φέτος, τώρα που πραγματοποιεί την επιστροφή του στην σκιά του μεγάλου σκανδάλου που σε μεγάλο βαθμό διέλυσε την καριέρα του, φοβάμαι πως μόνο χώρες σαν τη δική μας μπορούν να του χαρίσουν συνεχόμενα sold out μέσα σε μερικά λεπτά. Στο Λονδίνο για παράδειγμα, οι εμφανίσεις του ακυρώθηκαν λόγω της κατακραυγής του κόσμου. Εδώ, μάλλον θα γνωρίσει την αποθέωση.

Προετοιμάζοντας αυτό το θέμα, ήθελα να έχω και τις δύο απόψεις, τόσο αυτόν που δεν θα πάει στον Louie αν και τον λάτρευε (αυτός είμαι εγώ, εύκολο), αλλά ήθελα κι έναν αντίλογο. Και το να βρω κάποιον να τον υπερασπιστεί ανοιχτά ήταν τρομερά δύσκολο, κυρίως γιατί φοβόμουν ότι μπορεί να εκθέσω τους ανθρώπους αυτούς στην πολλές φορές όχι και τόσο ψύχραιμη κριτική του μαγικού κόσμου του ίντερνετ. Τελικά επιλέχτηκε η χρυσή τομή του να μιλήσουν χωρίς να αναφέρω εγώ το επώνυμό τους, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα.

Και μόνο αυτό, για το φτωχό μου το μυαλό, είναι αρκετό για να αποδείξει το πόσο λάθος και το πόσα προβλήματα έχει το να φέρεις έναν καλλιτέχνη που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής και δυσκολεύεται τρομερά να βρει χώρους να παίξει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας ακούσουμε όμως μερικά επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιλογής του να παρακολουθήσει από κοντά κάποιος τον Louie στην Ελλάδα.

Θα πάνε και παραμένουν ανεπηρέαστοι

Chris Pizzello/Invision/AP

Chris Pizzello/Invision/AP

Ο Louis CK είναι ένας φίλος μου που έχει προβλήματα. Χριστίνα Δ.

Ήμουν μεγάλη φαν του Louis CK από το 2013 που τον πρωτοέμαθα. Έχω δει όλες τις σειρές και του ίδιου και όλες όσες έχει κάνει την παραγωγή, όλα του τα stand up, όλες του τις συνεντεύξεις και όλες του τις γκεστ εμφανίσεις σε σειρές ή ταινίες. Χριστίνα Δ.

Τον Louie τον παρακολουθώ 10 χρόνια, τόσο το stand up όσο και τη σειρά που είχε κάνει. Το ότι έκανε μια φορά μια creepy καφρίλα, αλλά με συναίνεση και 10 χρόνια μετά βγήκαν αυτές οι γυναίκες και δήλωσαν ότι είπαν ‘ναι’ επειδή ήταν διάσημος. Αν είχαν πει εκείνες ότι δεν ψήνονται κι εκείνος επέμενε και τις στρίμωχνε, τότε θα είχα ξενερώσει. Γιώργος Μ.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ήξερα ήδη στο περίπου τι είχε συμβεί, γιατί οι κατηγορίες είχαν ξανά ακουστεί στο παρελθόν, αλλά κανείς δεν τους είχε δώσει σημασία. Επίσης αν είσαι τόσο φαν του έργου του όσο εγώ, είχες καταλάβει κάπως πως βλέπει το σεξ και πόσο κόλλημα έχει με τον αυνανισμό. Επομένως δεν έπεσα από τα σύννεφα δυο χρόνια πριν, που όλα βγήκαν στην επιφάνεια. Χριστίνα Δ.

Με έχει ενοχλήσει πολύ η συμπεριφορά του, αλλά είμαι πολύ περίεργος να δω πώς θα το αντιμετωπίσει και πώς θα επιδιώξει να χτίσει από την αρχή την εικόνα του. Διονύσης Χ.

Δεν υπάρχει δουλειά που το επιχείρημα της εξουσίας δεν στέκει. Ιδίως στην show biz, από τη δεκαετία του ‘30 να το πιάσεις, έτσι λειτουργεί η βιομηχανία, και από τα δύο φύλα. Ο ισχυρός πετάει την ιδέα, αλλά έχεις κάθε δικαίωμα να πεις όχι, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την καριέρα σου. Γιώργος Μ.

Πάντα είχα απωθημένο να τον δω από κοντά. Δεν θα χάσω την ευκαιρία, ακόμα κι αν το μετανιώσω. Καλύτερα να τον δω και να το μετανιώσω από το να τον χάσω και μετά να ξενερώσω. Διονύσης Χ.

Για μένα, η κόκκινη γραμμή είναι το τι γίνεται από τη στιγμή που θα πεις όχι. Εννοείται ότι δεν θα κάναμε την ίδια κουβέντα για τον Kevin Spacey ή για τον Weinstein. Ένα πάρα πολύ βασικό πράγμα για μένα είναι ότι ειπώθηκε το ναι, τώρα ποια ψυχολογική πίεση ασκήθηκε δεν έχει διευκρινιστεί. Γιώργος Μ.

Μπορώ να καταλάβω ότι μπορείς να είσαι σε μια πολύ σκατά φάση στη ζωή σου και να βγαίνεις εκτός εαυτού ή να υπερβάλλεις τον εαυτό σου. Ο Louis CK ουσιαστικά είναι ένας επιδειξιομανής με πολύ ταλέντο. Ο ίδιος, όταν παραδέχτηκε για πρώτη φορά τις κατηγορίες, απολογήθηκε λέγοντας πως θεωρούσε ότι αυτό που έκανε είναι οκέι, επειδή πρώτα ρωτούσε αν μπορεί να βγάλει το πουλί του και να την παίξει. Οι γυναίκες τις οποίες ρώτησε, προφανώς νόμιζαν ότι τους κάνει πλάκα ή/και προφανώς σάστισαν μπροστά σε μια τέτοια ερώτηση και ο Louis προχώρησε σε αυτό. Χριστίνα Δ.

Βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση τους, φυσικά μου φαίνεται μεγάλη αηδία και εννοείται θα σιχαινόμουν και εγώ το άτομο που θα μου έκανε κάτι τέτοιο. Έχω βρεθεί αρκετές φορές σε δύσκολη θέση από πεσίματα και μόνο, πόσω μάλλον να την παίξει ο άλλος μπροστά σου χωρίς να το θες. Ο Louis CK όμως είναι κάποιος που γνώριζα για καιρό και δεν μπορώ να τον απορρίψω έτσι απλά. Χριστίνα Δ.

Πληροφορούμαι ότι κάνει έντονα την αυτοκριτική του το τελευταίο διάστημα και με ενδιαφέρει να δω πώς θα χτίσει το comeback του, αν αυτό ποτέ γίνει. Δεν αρνήθηκε ποτέ όσα του προσάπτουν, ίσα ίσα που έγραψε αμέσως την απολογία του αν δεν κάνω λάθος. Γιώργος Μ.

Μια συγγνώμη στην αρχή μπορεί να τη ζητήσει, αλλά δεν το θεωρώ αρκετά πιθανό, πιστεύω δεν θα αναφερθεί στο επίμαχο θέμα και όσοι είναι στο χώρο θα τον αποθεώσουν έτσι κι αλλιώς. Διονύσης Χ.

Το πώς βλέπουμε τους καλλιτέχνες που θαυμάζουμε, μας κάνει να νιώθουμε σαν να τους ξέρουμε. Έτσι νιώθω, χωρίς να το επιδιώκω, ότι όπως θα συγχωρούσα και θα προσπαθούσα να καταλάβω τη συμπεριφορά ενός δικού μου προσώπου, που θα έκανε μια αντίστοιχη (ή και χειρότερη) μαλακία, έτσι θα συγχωρήσω και θα προσπαθήσω να καταλάβω και τον Louis CK, που για πολλά χρόνια χάρη στο έργο του, με έκανε να ταυτίζομαι μαζί του και να νιώθω ότι τον ξέρω. Χριστίνα Δ.

Θα προτιμήσω να ξεκινήσει με μια ειλικρινή απολογία και μετά να το ξεφτιλίσει απ’ το να είναι μαζεμένος. Περιμένω να δω δύο πράγματα, όπου το ένα αντικρούει το άλλο. Τον περιμένω να κάνει την αυτοκριτική του αλλά ελπίζω να μην είναι λιγότερο κάφρος από το παρελθόν. Να μην έχει μαζευτεί, η ευφυϊα του Louie ήταν αυτό το πράγμα. Αν έχει ευνουχίσει τον εαυτό του θα με στεναχωρήσει. Γιώργος Μ.

Κανονικά, για να σταματήσουμε να σαπορτάρουμε τον Weinstein θα πρέπει να μποϊκοτάρουμε ταινίες 20 και 30 χρόνια πίσω. Στην περίπτωση του Louie βέβαια είναι πιο προφανές, έρχεται ο ίδιος και πας και τον βλέπεις, από την άλλη πρέπει να σταματήσουμε να ακούμε και Michael Jakcson με αυτή τη λογική. Ενδεχομένως να πρέπει να διαχωρίσεις την τέχνη με τον άνθρωπο. Γιώργος Μ.

Ένα σημαντικό κομμάτι της παράβασης είναι και η επανένταξη στην κοινωνία. Αυτό που έκανε διάσημο τον Louis CK είναι το επάγγελμά του. Κάνει stand up από πολύ μικρός και έτυχε να γίνει και διάσημος. Δεν θέλω να βγω να πείσω κάποιον να πάει να δει την παραστασή του, αλλά δεν πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχει δικαίωμα να κάνει. ‘Ενας από τους λόγους που θα πάω, πέρα από το να γελάσω, θα είναι και για να τον καταλάβω περισσότερο. Χριστίνα Δ.

Αποκλείεται να υπάρξουν αποδοκιμασίες, όσοι τα βάζουν με τον Louie το κάνουν μόνο από τα social media, δεν θα ασχοληθούν να πάνε από κοντά και δεν έχει και νόημα. Διονύσης Χ.

Δεν μπορώ να περιμένω κάτι από το κοινό, δεν πιστεύω ότι θα γιουχάρουν, απ’ τον Έλληνα βέβαια το περιμένω κι αυτό, να πληρώσει απλά για να γιουχάρει. Σ’ ένα stand up show πάντως δεν υπάρχει και πολύ μεγάλη αλληλεπίδραση ανάμεσα σε κοινό και κωμικό. Γιώργος Μ.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η απολογία του

Τα έχω ξαναγράψει με αφορμή την επανεμφάνισή του, αλλά ας τα πω άλλη μια φορά, κακό δεν κάνει. Προφανώς και ξενέρωσα απίστευτα με την ιστορία για τον Louie. Δέχομαι ότι δεν πρόκειται για περίπτωση Weinstein ή Spacey, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, ο τύπος ήξερε πολύ καλά να χρησιμοποιήσει την φήμη και την επιρροή του για να πάρει αυτό που θέλει.

Όταν είσαι μια νέα κωμικός που έχεις μάθει να αντιμετωπίζεις αυτόν τον άνθρωπο σαν θεό σου και ξέρεις ότι μπορεί να σε εξαφανίσει από το χώρο μέσα σε μερικά λεπτά, το να του πεις ‘όχι’ δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.

Υπάρχει ο βιασμός, υπάρχει και η άσκηση ψυχολογικής πίεσης, δεν τα βάζουμε σε ζυγαριά, να βρούμε τι είναι χειρότερο, είναι και τα δύο αισχρά, πράξεις αισχρών ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά, στην περίπτωση του Louie, είχα μια ελπίδα ότι θα αναγνωρίσει με θάρρος το γεγονός πως είναι άρρωστος, θα ζητήσει συγγνώμη, θα κάνει την αυτοκριτική του και θα επιστρέψει, όταν επέστρεφε, μετανιωμένος και αλλαγμένος.

Η συγγνώμη του όμως ήταν αστεία, η επιστροφή του έγινε ύπουλα, καμία διάθεση αυτοκριτικής δεν έχει διαφανεί, τουναντίον μάλιστα, το χιούμορ του έχει πάρει μια δεξιά και προσβλητική στροφή που το κάνει σε όλους εμάς τους φαν του πολύ πιο εύκολο να του γυρίσουμε την πλάτη.

Κάφρος ήταν πάντα, δεν με ενοχλούσε καθόλου αυτό. Πλέον, είναι και μαλάκας πάνω στην σκηνή, κι αυτό δεν μπορώ να το διαχειριστώ, αφού αστεία για τους πυροβολισμούς στο Parkland, εχμ, απλά δεν είναι αστεία. Τον Louie τον λάτρευα για το χιούμορ του κι αυτό, συγγνώμη, αλλά είναι κακό χιούμορ.

Χωρίς καθόλου τύψεις λοιπόν, ο σημερινός Louie, είναι ένας κωμικός και ένας άνθρωπος που δεν με αφορά. Στην ακμή του, θα ήμουν ήδη στο χώρο του live για να μη χάσω τη θέση μου. Σήμερα, μου προκαλεί περισσότερο θλίψη και με στεναχωρεί. Προφανώς, δεν πρόκειται να ψέξω όποιον σκοπεύει να πάει στις παραστάσεις του, ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώσει όπως επιθυμεί απέναντι στον κωμικό. Τολμώ να παραδεχτώ όμως, πως αν υπήρχαν και στην Ελλάδα αντιδράσεις όπως στο Λονδίνο, μια χαρά για την ωριμότητα του ελληνικού κοινού θα την ένιωθα.

Κεντρική φωτογραφία: Evan Agostini/Invision/AP