ΠΟΤΟ

To Gin Joint θα ζει πάντα στις καρδιές μας

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Κιάκο λίγο μετά το τελευταίο σερβίρισμα στο εμβληματικό μπαρ.

Είναι μερικές στιγμές που μένουν για πάντα στο μυαλό σου. Δεν ξέρεις το γιατί, δεν ξέρεις τι ευθύνεται αλλά μένουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη σου. Μια τέτοια βραδιά ανήκει στο Gin Joint. Ένα αυθόρμητο πάρτι, μερικά χαμόγελα και πολλά υπέροχα gin tonic. Τώρα ήρθε η ώρα να το αποχαιρετήσουμε και σε αυτό το δύσκολο έργο μας βοήθησε ο Δημήτρης Κιάκος.

Το Gin Joint έκλεισε. Έτσι μάθαμε πριν από έναν μήνα μέσω των social media. Κλείνει και θα πέρναγε έναν εορταστικό, επετειακό, τιμητικό μήνα. Από εκείνη την ημέρα πρέπει να μου είπαν σχεδόν όλοι “Να πάμε στο Gin Joint πριν κλείσει”. Κάπου εκεί κατάλαβα ότι όχι μόνο εγώ, αλλά πάρα πολλοί είχαν περάσει παρόμοιες βραδιές σαν τις δικές μου, στην μικρή στοά της πλατείας Καρύτση. Κάπου εκεί όμως μου δημιουργήθηκε και μια απορία, την οποία θα σου εκφράσω αργότερα.

Το Gin Joint άνοιξε τις πόρτες του το Μάρτιο του 2011. Από τότε πέρασαν σχεδόν εννέα χρόνια και το κλείσιμο της δεκαετίας συνέπεσε με τις τελευταίες μέρες της ιστορίας του. Για να είμαστε ακριβείς, τις τελευταίες μέρες της ιστορίας του όπως την ξέρουμε, it’s the end of the world as we know it όπως λένε και οι REM, γιατί εκτός από το ότι θα μείνει στις μνήμες μας, ίσως στο μέλλον επιστρέψει με άλλη μορφή όπως μας εκμυστηρεύτηκε και ο Δημήτρης Κιάκος, εκ των ιδιοκτητών του μπαρ.

Μαζί με την Χριστίνα Μοάτσου είχαμε ένα όνειρο. Nα ανοίξουμε ένα στέκι, ένα street μπαρ που ο σκοπός του θα ήταν να μοιραστούμε με τους καλεσμένους την αγάπη μας για το τζιν και να ‘μάθουμε’ τον κόσμο να πίνει Gin με tonic

Αν παρατηρήσεις τι πίνει ο κόσμος στα bars, όχι μόνο μας έμαθαν να πίνουμε Gin Tonic αλλά μας έκαναν να το λατρέψουμε και να το ζητάμε φανατικά. Το Gin Joint μαζί με το Pairidaeza δημιούργησαν μια νέα πιάτσα, την πλατεία Καρύτση.

Την πλατεία την επιλέξαμε γιατί (ακόμη) θεωρούμε ότι είναι μια από τις πιο όμορφες  πλατείες στο κέντρο της  Αθήνας

Εκεί, το Gin Joint υποδεχόταν καθημερινά όλα αυτά τα εννιά χρόνια τους καλεσμένους του.

Το Gin Joint ξεχώρισε γιατί από την πρώτη μέρα έως και σήμερα έκανε το αυτονόητο. Έφτιαχνε νόστιμα ποτά και τα σέρβιρε στον κόσμο με ευγένεια, γνώση και ηθική. Επίσης είναι το πρώτο Gin Bar στην Αθήνα που πρώτη φορά μίλησε για το Perfect Gin & tonic όταν εκείνη την εποχή πίναμε νερωμένα gin & tonics. Έχοντας πάνω από 180 gin στην κάβα του, έχουμε σερβίρει μέχρι σήμερα εκατοντάδες παραλλαγές, με πολύ καλή ποιότητα πάγου, premium tonics και φανταστικές γαρνιτούρες καθώς και πολλά αλλά cocktails”.

Εκείνη την στιγμή στο μυαλό μου έφερα τα τόσα cocktails που έχω πιεΙ εκεί μέσα και ζήτησα από τον Δημήτρη να μου ανακαλέσει τα αγαπημένα του.

Σίγουρα είναι το Jakes Leg (gin/φασκόμηλο /μέλι / πιπερόριζα / γλυκό βερμούτ /λεμόνι ) που είχε βραβευτεί ως ένα από τα καλύτερα 101 cocktail σε όλο τον κόσμο από τον Αμερικανό Garry Regan, το perfect Gin & tonic #2 ( gin/ premium tonic /κάρδαμο /αγγούρι /σέλερι) που ήταν το πρώτο Gin με tonic που είχαμε σε κατάλογό μας, αλλά και το roasted Negroni (gin /γλυκό βερμούτ / μπίτερ / βούτυρο αμυγδάλου)”.

Τα ποτά ήταν μόνο ένα από τα συστατικά που δημιουργούσαν δυνατές στιγμές στους θαμώνες του Gin Joint. Για τον Δημήτρη “δυνατή στιγμή είναι όταν κάθε βράδυ καταφέρνεις να κάνεις τους καλεσμένους στο μπαρ να νιώσουν σαν να είναι στο σπίτι τους, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα. Υπό αυτό το πρίσμα είχαμε αρκετές δυνατές στιγμές μέσα στο Gin Joint”. Τελικά τι είναι αυτό που έκανε το Gin Joint να ξεχωρίζει, σκέφτηκα και ρώτησα τον Δημήτρη.

Τα μπαρ τα κάνουν οι άνθρωποι. Δεν αρκεί να έχεις έναν πολύ όμορφο χώρο, έξυπνο concept και νόστιμα ποτά. Χωρίς τους ανθρώπους, όλα τα παραπάνω δεν έχουν ψυχή. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά στο μπαρ, σέρβις, βοηθοί, dj’s, γραφίστες που είχα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ μαζί τους και να μάθω από αυτούς πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Και φυσικά όλους τους καλεσμένους που μας τιμούν κάθε μέρα με την παρουσία τους”.

Πώς πήρε όμως αυτή την δύσκολη απόφαση να κλείσει το μαγαζί και να φύγει από την γειτονιά της Καρύτση;

Την απόφαση να φύγουμε από την πλατεία Καρύτση, την πήραμε όταν καταλάβαμε ότι στο συγκεκριμένο σημείο ο κύκλος μας έκλεισε. Το Gin Joint μεγάλωσε και θέλει να εξελιχθεί αλλά σε ένα διαφορετικό μέρος. Τα προσωπικά μου σχέδια για αυτή τη χρονιά είναι το καινούργιο μπαρ που ανοίγουμε το Μάιο με τους συνεργάτες μου , στην ταράτσα στο Λοκάλι. Ένα πολύ ωραίο concept που το δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα. Θα κάνουμε λοιπόν ένα πολύ μικρό διάλειμμα και υποσχόμαστε ότι το Gin Joint θα το ξαναβρείτε μπροστά σας, φρέσκο, ανανεωμένο και με περισσότερο Gin”.

Ίσως αυτό το νέο να απαλύνει τον πόνο μας για το κλείσιμο ενός από τα καλύτερα bar της Αθήνας. Δεν λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν.